Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, Bizarre Leprous Production / grind / Česko

YTIVARG – původně jenom studiový projekt Míry alias F.C., známého především z působení v jedinečných ISACAARUM, se zhruba před dvěma lety, chvíli po rozpadu ISACAARUM, stal funkční kapelou. Míra společně s původním zpěvákem Miculou Parvou kolem sebe utvořili sestavu, kde se basák mění jako na běžícím pásu. Naštěstí ústřední dvojici pamětníků zezadu a na pevných základech drží bubeník Internerv, jehož schopnosti jsou nezpochybnitelné, o čemž svědčí jeho vysoká vytíženost. Momentálně působí i v INGROWING.

Těžko šlo od člověka, který byl hlavním autorem hudby posledních desek ISACAARUM, čekat něco jiného, než to, co se na debutovém CD „Wardenclyffe“ děje. Už poslední album jihočeských spermmetalistů dalo jasně najevo, že jejich obzory se neustále rozšiřují a album „Whorecraft“ bylo pestrou paletou skladeb, kde samozřejmě z drtivé části převládal grind, ale nechyběly ani jiné vlivy jako třeba punkovo crustové výjezdy, nebo tolik oblíbené blackmetalové party.

YTIVARG jsou v první řadě také nejvíc grind. Tempo je z drtivé části ultrarychlé, ale díky zručnosti bubeníka je i v těch rychlejších pasážích možné objevit rozdíly, přičemž je potřeba říct, že Internervova hra je hodně pestrá a posluchačsky zábavná. A hravá je i hudební náplň, kde vám z výrazu kapely budou ze zcela logických důvodů lézt na mysl ISACAARUM a sem tam (spíš víc sem, než tam) budete mít pocit, že se jedná o jejich další desku. Poslechněte si třeba titulní věc „Wardenclyffe“ se sakramentsky chytlavým kytarovým riffem a jste doma. Skladba dává jasně vzpomenout na starší časy, ale takových odkazů najdete nespočetně. Což není výtka.

Čím se YTIVARG odlišují od Mírova minulého působiště, je větší přesun k industriálnímu metalu, jak ho definovaly kapely zkraje devadesátek. Hned první track svým zvukem a kytarovou hrou evokuje rané FEAR FACTORY z období „Soul Of A New Machine“. Podobnost v určitých chvílích shledávám i s NAPALM DEATH, když se jejich grind zindustrioval a vznikla tak rozporuplně přijatá fošna „Diatribes“. Tím pádem potom není v rozporu ani to, že živě YTIVARG hrají cover od BRUJERIE, čímž je snad dostatečně jasné, co je těmi okolními vlivy, implantovanými do grindové rubanice, myšleno.

Sympaticky působí fakt, že i když YTIVARG vypustili mezi lid desku, která je poměrně krátká (stopáž se přehoupne lehce přes dvacet minut), tak na druhou stranu se na „Wardenclyffe“ objevilo jen to, v co kapela věřila, a soustředila síly do tohoto, byť kratšího celku, který přetéká energií a slušnými nápady. S tou energií to tak musí být. Vždyť texty jsou plné elektřiny, což už naznačuje obal, který slouží jako pocta vynálezci Teslovi.

YTIVARG na „Wardenclyffe“ působí zvukově čistě, přesto dostatečně agresivně. Zvukově kvalitně ošetřená nahrávka pochází od Jana Kapáka z jeho Hellsoundu. Překvapením pak není, že tento jihočeský všeuměl ve třech věcech vypomohl se svojí kytarou.

YTIVARG neměli výchozí pozici úplně nejsnadnější. Přece jen, jestli někoho považovat za následníka ISACAARUM, tak právě YTIVARG. I když sami to tak určitě nevnímají. Je jasné, že v každé debatě na téma YTIVARG jméno ISACAARUM padne, ale s tím se dá těžko něco dělat. Z mého pohledu se autorsky vrchní guru kapely Míra F.C. vypořádal s novou situací výborně. V tomto směru je potřeba pochválit i zpěváka Miculu Parvu, který to má ze všech úplně nejtěžší. Srovnávání s Chymusem se vyhne jenom těžko, ale jak vidno na desce se svými party popral víc než statečně, i když aspoň se dotknout charismatu mistra Chymuse může jenom málokdo.

Seznam skladeb:

  1. High voltage discharge
  2. Bipolar transistor
  3. Go against current
  4. Anode annihilation
  5. Wardenclyffe
  6. Offensive electronic warfare
  7. Anomalous EMP
  8. Broken insulator
  9. Bias distortion

Čas: 22:37

Sestava:

  • F.C. - kytara
  • Micula Parva - vokál
  • Internerv - bicí
  • Stanley - basa

https://www.facebook.com/ytivargband/?fref=ts


Zveřejněno: 24. 01. 2017
Přečteno:
4620 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář