Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

CD 2019, Support Underground / death metal / Slovensko

Přístup slovenské kapely SYNAPSE FAILURE mi přijde velice rozumný. Parta ostřílených muzikantů se dala dohromady po rozpadu DISGRACE FALL v roce 2009 a po hledání vhodného bicmena se sestava ustálila v roce 2015. Ale až v roce 2018 se začalo nahrávat debutové album, takže muzikanti měli dost času na to, aby si ujasnili, jak chtějí znít, pohráli si se skladbami a udělali si desku podle svých představ.

Ty určitě vycházejí z death metalu, nikoliv typicky oldschoolového, ale i lehce moderního, což ale nelze brát jako nadávku. (úsměv) Ona se ta stará škola taky ke slovu dostane, stejně jako ta melodická, mající předobraz ve Švédsku, a nechybí ani občasné kroky stranou, nejčastěji ke grindu. Album je tudíž pestré a nenudí, na druhou stranu nemám pocit, že bych poslouchal něčím výjimečnou nahrávku. 

Po instrumentálním intru následuje „In a Sick Brain“, v níž se prolínají dvě polohy – melodic deathová a grindová. Chvilku kytary melodizují, následně se to sype, aniž by to působilo krkolomně. Vokály jsou variabilní, chvíli grindový ryk, dále growl i scream, o mikrofon se dělí basák s kytaristou, a ač nevím, co kdo, dá se říci, že všechny vokály jsou na slušné úrovni a zajímavě se prolínají. Stejně tak melodie, místy italského střihu (alespoň v první skladbě mi některé tak připadají, jsou takové načančané), místy spíše severského. Na jednu skladbu je toho až až, možná i příliš, na jednu stranu je fajn, že se to pánové snaží dělat barevně, na druhou kdo se v tom má vyznat? (úsměv) Technický úvod „Blood and Scream“ se překlápí k old school death metalu, SYNAPSE FAILURE samozřejmě umí zahrát i na jednodušší notu a mě tahle místy dravá, místy pomalejší kompozice sedí více než předchozí roztěkaná, po několikerém vyslechnutí alba mi právě tahle položka zůstala asi i díky přehlednosti v paměti. 

I další skladby mají slušný potenciál, technické a melodické pasáže se střídají s nářeznickými, k dobrému dojmu přispívá čitelný zvuk, takže nástroje jsou snadno identifikovatelné, včetně baskytary, která nejednou vystrčí růžky, dobře sejmuté jsou bicí a optimální je i mix. 

Ve finále si říkám, že „Submissively Welcome Death“ je slušná porce death metalu s řadou potěšujících momentů, s rozumnou stopáží, na druhou stranu to je posluchačský oříšek, protože změn a různých poloh je ve skladbách poměrně hodně. Pak záleží na každém, jestli najde chuť všechno objevovat a vstřebávat, nebo jestli usoudí, že je toho na něj moc.

Při pohledu na obal mám pocit, jako kdyby ho dělali dva lidé nezávisle na sobě, a oba navíc procitli po dvaceti pěti letech v hibernaci. Vnější strany bookletu vypadají jako česká cédéčka z poloviny devadesátek – nepovedená malba, nehezké fonty, bílé písmo na světlém podkladu; vnitřek pak úplně jinak, jak barevně, tak vzhledově. Sice nechybí nic podstatného (texty, fotka kapely), ale nápad žádný, jen rutina.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Picture of Innocence (intro)     
  2. In a Sick Brain
  3. Blood and Scream
  4. Mr. Fritzl
  5. Submissively Welcome Death
  6. Your Choice
  7. Demons in Us
  8. Angel of Mercy

Čas: 35:32

Sestava:

  • Michal Štrbka – bass, lead vocals
  • Peter Benko – lead guitar, vocals
  • Martin Benko – rhythm guitar
  • Peter Balušík – drums 

ROZHOVOR

Facebook
Bandzone

Support Underground

 


Zveřejněno: 21. 08. 2020
Přečteno:
1019 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář