Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Představuje se slovenská deathmetalová kapela...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina SYNAPSE FAILURE bola založená v roku 2009. Ako hudobníci však spolu fungujeme od 90tých rokov. Naša formácia prešla viacerými projektami, až sa to nakoniec ustálilo v SYNAPSE FAILURE. 
Impulzom pre vytvorenie tejto skupiny bol rozpad našej starej death-grind kapely. Museli sme sa vzdať aj nášho pôvodného názvu, ktorý si nárokoval bývalý člen. Rozhodli sme sa začať odznova. Ako názov sme potrebovali niečo, čo by rezonovalo so štýlom našej hudby. Po mnohých diskusiách sa medzi nami uchytilo spojenie Synapse Failure, čo znamená Zlyhanie Synapsií. 

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Odpoveď: Sme v zložení dve gitary, basa a bicie. Základ kapely tvorí trojica dvoch bratov Benkovcov a ich kamaráta Michala Štrbku. Toto trio to spolu potiahlo cez niekoľko hudobných projektov až doteraz. Bubeník Peter Balušík sa pridal ku SYNAPSE FAILURE v roku 2015. 

Sólová gitara, growl/scream vokál – Peter „Beker“ Benko, 40 rokov
Na gitaru hrá od svojich detských čias na základnej škole. Predstavuje hlavnú tvorivú silu v kapele. Beker pred SYNAPSE FAILURE pôsobil v hudobných projektoch OFEKTORIUM, DISGRACE, DISGRACE FALL, REINFALL.

Rytmická gitara – Martin Benko, 38 rokov
Mladší brat Petra „Bekera“ Benka. Ku hraniu na gitare v kapele sa dostal po vzore brata Bekra vo veľmi mladom veku. Keď videl staršieho brata hrať v kapele, rozhodol sa, že si založí svoj projekt spolu s najlepším kamarátom, terajším basákom a spevákom SYNAPSE FAILURE, Mišom Štrbkom. Martin pred SYNAPSE FAILURE pôsobil v hudobných projektoch BELFEGOR, BLIND FATE, DISGRACE, DISGRACE FALL, REINFALL.

Basová gitara, growl/scream – Michal Štrbka, 38 rokov
Michal bol vždy predovšetkým spevák. Jeho growly a screamy sú nezameniteľnou súčasťou SYNAPSE FAILURE hudby. Michal zavesil basu na krk až v roku 2013 a odvtedy funguje ako spievajúci basák. Michal pred SYNAPSE FAILURE pôsobil v hudobných projektoch BELFEGOR, BLIND FATE, DISGRACE, DISGRACE FALL, REINFALL.

Bicie nástroje – Peter Balušík, 29 rokov
Peter hrá na bicie od leta 2014 a doteraz toho stihol viac než dosť. Pôsobí a spolupracoval v niekoľkých hudobných projektoch. Okrem SYNAPSE FAILURE Peter hrá v CALIBER X, NMC a MINDBLOWER. Najnovšie ho čaká bubnovanie v kapele FINAL DESTINY. Krátku dobu zaskakoval za bubeníka v kapelách LABURNUM DIVER a PLASTERY. 

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Náš debutový album „Submissively Welcome Death“ sme nahrávali u nás doma vo vedľajšej obci. Za producenta sme si vybrali Juraja Kankulu. S nahrávkou sme veľmi spokojní. Vďaka profi prístupu, flexibilnému času, prijateľnej cene a bez akýchkoľvek obmedzení, sme mohli vychytať väčšinu nedostatkov a experimentovať s finálnym zvukom. Nahrávalo sa od decembra 2018 a finálny mix sme dostali v apríli 2019. Album sme vydali v minimálnom náklade 330 kusov. Nečakáme žiadne zázraky a uvedomujeme si, že hráme hudbu určenú nie práve pre masy. Napriek tomu nás prekvapil záujem fanúšikov a predali sme už vyše polovicu nosičov. Cena je 6,98 € / 179 CZK.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Za jazyk našich textov sme si vybrali angličtinu. Uvedomujeme si, že pred domácim publikom by sme mali písať texty v materinskom jazyku, ale už sme to skúšali v predchádzajúcej formácií REINFALL a absolútne to nefungovalo. Aj keď sa týmto krokom vzdávame určitej identity a zapadáme do klasického vzorca ostatných death metalových kapiel, je to pre nás prirodzenejšie, ako to siliť po slovensky. Všetci sme odchovaní na zahraničnej hudbe. Angličtina bol a je pre nás štandardný jazyk death metalu. Nájdu sa na našej scéne samozrejme aj formácie, ktoré si slovenčinu úspešne osvojili a vydali sa vlastnou cestou. Drvivá väčšina však len nasleduje svoje vzory a snaží sa robiť hudbu na ich obraz. To sa samozrejme týka aj nás. 
Texty píše Beker s Michalom, keďže sú speváci, avšak s nápadom alebo témou na text môže prísť ktokoľvek. Na debutovom albume sme sa tematicky rozhodli zamerať na opísanie smrti z rôznych uhlov pohľadu, takže nájdeme texty o unesených ľuďoch pred popravou, o tom, čo sa odohráva v hlave samovraha pred samovraždou, o Leatherfaceovi a texaskom masakry, o vyvraždení rodiny v Amityville alebo príbeh heparínového vraha, ktorý usmrcoval ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami. Pár piesní sa lyricky zaoberá aj psychickou poruchou ľudskej nátury. Túto tému zastupujú piesne „In A Sick Brain“ o pacientoch v psychiatrickej liečebni a „Mr. Fritzl“ o Josefovi Fritzlovi, ktorý vyše 20 rokov väznil v pivnici svoju dcéru a splodil s ňou niekoľko detí. Všetko témy hodné death metalovej muziky.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorkou loga je Simona Hodoňová. Obal sme navrhovali spoločne a finálny design nám spravil Andreas z Phenomena Graphix. Web zatiaľ nemáme. Ako hlavné médium nám slúži Facebook, Bandzone a YouTube. Nájdete nás aj na Instagrame a čoskoro aj v digitálnej distribúcií na iTunes, Spotify, Google Play a podobne. Čo sa týka obalu, tak bolo pre nás dôležité zachytiť atmosféru nahrávky aj vizuálne. Väčšina death metalových kapiel ide cestou hektolitrov krvi, hromady kostí a groteskných vrážd, my sme spravili presný opak. Obal predstavuje tému titulnej piesne „Submissively Welcome Death“ čo je „Poslušne Víta Smrť“. Ide o akt smrti z pohľadu umeleckého a realistického prevedenia. Na prednej strane je vyobrazený chlapík kľačiaci nad jamou so srdcom v rukách, ktoré podáva prichádzajúcej smrti. Keď si však otočíš cd-čko z druhej strany, tak zistíš, že ho v skutočnosti ide zastreliť vrah. Samotný akt nie je zobrazený podľa našich predstáv, ale to je pre nás len poučenie do budúcna. V dnešnej dobe, ale aj celkovo je dôležité spájať hudbu s vizuálom. Človek rýchlejšie pochopí, čo chcel autor umeleckým počinom povedať. Funguje to presne ako v rozprávkových knižkách. Pri tých bez obrázkov si samozrejme dokážeš predstaviť všetko, o čom čítaš, ale keď máš ku príbehom sem tam nejaký obrázok, kde sú zobrazené konkrétne postavy, miesta alebo situácie, o ktorých čítaš, tak sa dokážeš s príbehom rýchlejšie stotožniť. Tak je to aj s piesňami. Zapneš si skladbu, vezmeš do ruky booklet s textom, pozrieš sa na obrázok ku piesni a začne ti to dávať zmysel. 

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Je ich mnoho. Každý z nás obľubuje niečo iné. Beker je skutočný undergroundový fajnšmeker a má v tejto oblasti najväčší prehľad z nás štyroch. Peter zase počúva všetko možné aj nemožné, nie len metal. Za také hlavné vzory alebo teda zdroje inšpirácie pokladáme kapelky ako DEICIDE, CANNIBAL CORPSE, DYING FETUS, SUFFOCATION, DEATH, SEPULTURA, BLACK DAHLIA MURDER, CRADLE OF FILTH, ARCH ENEMY, KRON, CHILDREN OF BODOM, BELPFEGOR, BEHEMOTH, DARK FUNERAL, 1349, ale aj DREAM THEATER, IRON MAIDEN a mnoho ďalších. 

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávka sa posielala do zahraničných a domácich metalových portálov. Prichádzali pozitívne ohlasy. Zaujímavé recenzie, rozhovory. Nato, že sme nemali od toho veľké očakávania, to vypálilo celkom slušne.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertov bolo celkom požehnane. Vychádzalo to priemerne na jednu až dve akcie za mesiac. Rozbehnutý vlak koncertov nám zabrzdila, tak ako aj ostatným kapelám, korona kríza a museli sme niekoľko dohodnutých akcií zrušiť. Určite sa však tento rok niekde objavíme. Podniky sa znovu otvárajú a do večerných ulíc začína opäť prúdiť život. Za najpovedenejší koncerty pokladáme naše vlastné akcie No Mercy Fest. Prvý sa uskutočnil v rodnom meste Petra Balušíka v Námestove. Druhý sme usporiadali v Partizánskom a ten sme spojili s krstom nášho albumu. Malo to svoje muchy, ale bola to pre nás špeciálna udalosť. Ako hosťujúce kapely s nami vystúpili CRANIOTOMY, ATTACK OF RAGE a LABURNUM DIVER. 

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určite. Dostali sme ponuky ísť hrať do Chorvátska a Nemecka. Kvôli korone sa to však muselo odložiť. Plánujeme zahrať aj u vás v Českej republike. Sme v podstate otvorení akejkoľvek príležitosti, je to len o tom všetko dobre naplánovať.

Plány do budoucna...

Prednedávnom sme vydali posledný singel z debutového albumu, čím sme uzavreli prvý albumový cyklus. Momentálne sme karanténny stav využili zahájením tvorby nového materiálu, takže druhý album môžete očakávať niekedy v roku 2021. Plánujeme ďalší No Mercy Fest Vol.3, ktorý chceme urobiť oveľa väčší, pre väčšie množstvo ľudí a vo väčších priestoroch, tiež ale až niekedy budúci rok. Tento rok plánujeme pár vystúpení po Slovensku, no hlavne chceme dokončiť nový album a potom s ním prídu všetky tie šmaky, ako klipy nové promo fotky a samozrejme ďalšie koncerty. 

Ďakujeme za rozhovor a pozdravujeme čitateľov. Ahoj!

RECENZE

Facebook
Bandzone

Support Underground


Zveřejněno: 22. 08. 2020
Přečteno:
1435 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář