Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

MC 2020, Tapes of Terror Records / old school metal/punk / Slovensko

„Old“ v názvu kapely, „old“ v názvu dema, „old“ coby charakteristika muziky. Třikrát „old“, tři muzikanti v sestavě, třetí titul Tapes of Terror Records, jen počet skladeb tohle „trojčení“ kazí. (úsměv) OLD HÄMMER, kteří se dali dohromady v roce 2012 „za účelom vzdať hold legendám tvrdej muziky prevažne 80. rokov“, nahráli čtyři skladby, které skládali v letech 2012-2016 a zaznamenali pěkně postaru živě (vyjma vokálů) v roce 2019 v klubu Lúč. A ještě těch výletů do minulosti není dost, demo letos vyšlo na MC u nového agilního labelu zaměřeného jen na kazetky – a nestojí za ním nikdo jiný než Petr Kolář aka Peťan (kromě Fobie ještě Nuctemeron, Telepatie, pořádání koncertů a festivalů pod hlavičkou Thrash Nightmare Promotion).

A když Peťan něco dělá, tak to dělá pořádně a tradičně. A tak je nosič žlutý, obal podobný těm, jaké měly kazety před třiceti a více roky, navíc je přiložena samolepka kapely i firmy a ještě placka s logem  OLD HÄMMER – za své peníze dostane každý nadstandardní balíček. I grafika je pěkná, přehledná, nechybí žádné důležité informace ani fotka kapely, jediné, co je jako rána do lebky, je titulní strana. Doslova. (úsměv) 

Další ránu, tentokrát mezi oči, uštědří posluchači první tóny, které se z „Old Fuckin´ Dema“ ozývají, tedy po předehře odvíjející se chvilku hlavně v režii bicích. Pak do šejkru kdosi nasypal MOTÖRHEAD, VENOM, DISCHARGE, G.B.H., trochu heavy i speed metalu a výsledkem je oddychovka pro kmety a retrofily. (úsměv) Výkřikem „Roudmaniaaaak“ začíná zpívaná pasáž prvního songu, který je zpočátku totální vykrádačka MOTÖRHEAD, po chvíli ale sklouzne ke špinavému metal/punku a nedá se nic dělat, pokyvování hlavou a podupávání nožkou se nedá zabránit, stejně jako úsměvu od ucha k uchu. Když dojde na „VENOM tribute“, ještě ten úsměv držím, ale když se ozve ne zrovna jistý zpěv, úsměv trochu ztuhne. Je mi jasné, že to kapela neřeší, že jde jen a jen o to se bavit, ale ono „kvílení“ tahá za uši. Mnohem lepší je obyčejný zpěv typu „jak mi zobák narostl“ i občasné sbory, se kterými pomohl hostující Strigo. „Jackhammer“ je valivější, opět nezapře inspiraci Lemmyho družinou, ale ani klasickým hevíkem ze začátku 80. let, navíc s nemalou porcí rock´n´rollu, a nechybí ani trochu promyšlenější pasáž a sólo.

Na druhé straně to pěkně zostra rozjíždí „Old Hämmer“, živelná skladba, kterou se proplétají kytarové vyhrávky, navíc refrén je tak návykový, že ho marně vyháním z hlavy. „We are OLD HÄMMER...“, kdo by odolal. (úsměv) Poslední song načíná potemnělá pasáž, kterou rozřízne ječák, jenž jakoby ze speed metalu vypadl – ale ten se nekoná, tempo se drží střední a muzika zase někde mezi staletým punkem a metalem, a nemá daleko ani k jihoamerickým bordelářům. Ani tentokrát nechybí docela dlouhé kvílivé sólo, pod nímž tepe punkový rytmus bicích, a na to, že se nahrávalo živě, je zvuk OK, bicí jej mají přirozený, kytara s basou jsou pěkně vyvážené, všechno je pěkně slyšet. 

Pěkně slyšet je i to, že to kluky baví, že jim nejde o nic jiného než se vyblbnout a to samé prostřednictvím své hudby nabízí posluchačům. V klidu domova je to o tom podupávání, pokyvování, na koncertech pak příležitost k pořádné rotyce – kdo hledá v muzice hlavně zábavu, je na správné adrese a OLD HÄMMER mu ji zprostředkují.

Pokud vás předchozí slova zaujala, tak s pořízením žluté audiokazety neváhejte. Náklad činí sedmdesát kusů a předchozí počiny vydavatelství mizí rychlostí blesku – od LAID TO WASTE snad ještě k dispozici pár kousků je, LAHAR byl za dva dny vyprodaný, i když se snad chystá, chtěl jsem napsat dolis, ale u kazety to asi bude „dovýroba“. (úsměv)
 
Seznam skladeb:

  • Side A
  1. Road Maniac
  2. Jackhammer
  • Side B
  1. Old Hämmer
  2. Iron Creatures of the Night

Čas: cca 15 min.

Sestava:

  • Michal Pohoriljak – guitars and vocals
  • Michal Janík – vocals and bass
  • Miroslav Vašíček – drums

Host: 

  • Strigo – backing vocals

ROZHOVOR

Facebook
Bandzone

Tapes of Terror Records

 


Zveřejněno: 03. 07. 2020
Přečteno:
1513 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář