Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Za novojičínskou hardrockovou partu zaslal odpovědi její baskytarista Marek Sváček.

Kdy byla vaše skupina založena, proč jste zvolili zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Vznik kapely DR. HEKTO se datuje někdy kolem roku 1993. Kapela začala skládat své písně a hrála styl označovaný jako pivní rock. Možná snad i podle tohoto název DR. HEKTO  - jakože „Hektolitr piva“ - to bývala 100litrová bečka. (smích)

Představte jednotlivé členy - věk, zda již předtím někde působili a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Původní sestava se od té současné v podstatě příliš neliší. Ne, že by kapelou za její sedmadvacetiletou existenci neprošli žádní jiní muzikanti. Bylo jich několik a každý z nich tu kapelu určitým způsobem ovlivnil a nasměroval. V každém případě nám zůstalo to zakládající tvrdé zdravé jádro a krom původního basáka Tomáše Vítka, který nás v roce 2010 tragicky opustil, jsme vlastně zůstali v původní sestavě. Takže sólovou kytaru obhospodařuje Honza Pohořelský, bicí David Schickl (nikdo mu ale neřekne jinak než „Bambus“), zpěv a druhou kytaru Rosťa Halašta a basu dnes Mára Sváček.
Co se týká působení v jiných kapelách, tak s tím má zkušenosti baskytarista Mára. Ten v minulosti působil aktivně v kapele FUNNY s Jardou Bartoňem a Fanym Michalíkem (dnes LIMETALL) a také občas na několika koncertech zaskakoval za Vaška Vlasáka v tehdejším CITRONU. Teď se všichni plně věnujeme pouze DR. HEKTO.

Za jakých podmínek jste aktuální nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

Nahrávku jsme točili, stejně jako tu předchozí, ve studiu PIN Records tady u nás v Novém Jičíně. Je to studio, které v podstatě vlastní kluci z kapely PORTA INFERI, se kterými již dlouhodobě docela úzce spolupracujeme. Navíc to máme z naší zkušebny dá se říct prakticky přes chodbu, takže nám to maximálně vyhovuje. (úsměv) Samozřejmě, že s nahrávkou jsme velmi spokojeni. Myslím, že je od posledního CD „Každý nám může…“ (2016) slyšet zase velký posun. Navíc s klukama je velmi dobrá spolupráce a v mnoha věcech nám i aranžérsky dost pomohli. (úsměv)

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávku na žádná vydavatelství neposíláme. Vydali jsme si to v podstatě sami a prodáváme ji na našich koncertech a festivalech, na kterých vystupujeme.
 
Texty – proč jste rozhodli pro češtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Českými texty se kapela prezentuje odjakživa a v podstatě nikdo z nás nikdy ani nepřemýšlel o tom zpívat anglicky. Myslím si, že čeština je pro „našeho posluchače“ rozhodně bližší a srozumitelnější. (úsměv) Co se týká autorství, tak 90 procent veškerých textů si píše Rosťa – tedy zpěvák sám.

Kdo je autorem loga, obalu, případně webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Záležitosti ohledně loga a obalu desky jsou víceméně společnou prací. Logo kapely není v žádném případě nic nového. Používáme ho už nějaký ten pátek, i když je pravda, že ještě na minulé desce vypadalo malinko jinak. Grafické zpracování našeho návrhu obalu nové desky nám řešil Lukáš Kroutil z kapely PORTA INFERI, u kterého jsme celou desku zároveň i natáčeli.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Posloucháme, dá se říct, všechny rockové kapely – tvrdší i ty melodické, takové ty klasické hardrockové. Ze světových je to třeba Metallica, Ozzy Osbourne, AC/DC, Gotthard nebo Edguy. Z těch českých je nám velice blízko třeba Arakain, Traktor, Doga a taky určitě Kabát. (úsměv)

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za ten vůbec nejpovedenější?

Kapela funguje nějakých 27 let, takže koncertů máme za sebou nepočítaně. Z těch největších, kde jsme se loni představili, bych určitě zmínil mezinárodní Euro Bike Fest v Pasohlávkách, kde jsme vystupovali společně s kapelami Harlej, Walda Gang nebo Gate Crasher, určitě Legendy v Novém Jičíně, kde jsme zahráli společně s kapelami jako Arakain, Traktor nebo Doga, ale také festival Rocktherapy v Orlové s kapelami Limetal, Motorband nebo Ahard. A jestli bych měl vypíchnout naše nejpovedenější vystoupení, tak bych určitě vzpomněl na naše oslavy 25. výročí vzniku kapely, které proběhly 20. července 2018 na výletišti na Zrzávkách (to je mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím) a v podstatě se nám tento areál podařilo vyprodat. (úsměv)

Máte ambice ukázat se i v zahraničí, případně už máte v tomto směru nějakou zkušenost?

Zkušenosti se zahraničním vystoupením už vlastně také máme – vystupovali jsme v sousedním Slovensku na motorkářkém srazu Tanec slnka společně s tamní domácí kapelou Horkýže slíže.

Vaše plány do budoucna...

Určitě, pokud bůh dá, tak živé hraní. Měli jsme teď v dubnu, konkrétně 24, naplánovaný křest nového CD, ale bohužel, dnešní situace nám příliš nepřála a stále nepřeje. Rozhodně neplánujeme žádné streamové koncerty, protože máme rádi, když jsou naši fanoušci HODNĚ SLYŠET. (smích) Doufáme, že se situace brzy uklidní a my budeme moct zase vyrazit někam ven.

RECENZE

Bandzone
 


Zveřejněno: 28. 05. 2020
Přečteno:
1400 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář