TELEPATIE VI

CD 2020, vlastní náklad / hard rock / Česko

Jestliže jsou mezi pravidelnými návštěvníky Fobie i čtenáři ze severní Moravy, konkrétně z Nového Jičína a jeho okolí, tak předpokládám, že nejspíše budou znát tamní hardrockovou kapelu nazvanou DR. HEKTO. Ta s nějakou tou přestávkou a kdysi i krátkodobou změnou jména funguje už od roku 1993 a v jejím aktuálním obsazení můžeme nalézt i tři muzikanty, kteří tehdy stáli u jejího zrodu. Já sám, snad i proto, že pocházím z jiného konce republiky a mám kolem sebe spoustu jiných místních skupin, jsem se měl možnost s její tvorbou poprvé setkat až v průběhu jara letošního roku. Stalo se tak při příležitosti vydání čtvrtého řadového alba kapely „Nová Zem“, ohledně jehož recenze byla oslovena naše redakce, potažmo moje maličkost.

Nahrávka přináší celkem 8 věcí se souhrnnou stopáží necelých 34 minut, z nichž jsem jako první měl šanci slyšet titulní „Novou Zem“, kterou pánové představili veřejnosti i formou videoklipu. I když dělat nějaké větší závěry po zhlédnutí jedné skladby bylo tehdy samozřejmě velmi předčasné, usoudil jsem, že se v podání novojičínské čtveřice bude jednat o solidní regionální bigbít, v čemž jsem se vzápětí po vyslechnutí kompletního CD v podstatě i utvrdil.

Bude jistě potenciálně dost lidí, kterým by se nezamlouvaly texty, jenž se tak nějak klasicky v tomto hudebním ranku věnují především tématům jako chlast, politika, různé životní prožitky atd. Jak už jsem psal ve spoustě obdobných předchozích recenzí, tak já osobně s tímto směrováním žádný větší problém nemám a jsem schopen tyto texty jako součást celku akceptovat. Co by mělo naopak každého potěšit, to jsou kvalitní instrumentální výkony, na nichž je poznat, že chlapi mají se svými nástroji mnohaleté zkušenosti a ví, jak na ně správně sáhnout. (úsměv) Dlouholetým zpěvákem kapely je zároveň i kytarista Rosťa, jemuž ve sborech pomáhají basák Mara a bubeník David. Hlavní vokál by dle mého pocitu mohl být v některých pasážích malinko výraznější a hrubší, ale to se asi odvíjí od toho, jak to vyhodnotí každý jednotlivý posluchač. Mezi osmičkou písní s hodně kvalitní zvukovou podobou, nesoucích se povětšinou v kombinaci středních a rychlejších temp, se tradičně objevuje i jedna pomalá, konkrétně pod číslem šest zařazená věc „Dej mi čas“. Mě samotného potom asi nejvíce oslovily titulní „Nová Zem“, dvojka „Banda kreténů“ a pětka „Toužím“.

Kdo z fanoušků bude mít chuť podpořit kapelu koupí fyzického nosiče, tomu se následně dostane do rukou lisované CD umístěné v jednoduchém digipacku bez bookletu, který však není nijak informačně bohatý, uvedené je v něm pouze složení skupiny, seznam skladeb a též poděkování osobám a firmám, které podpořily realizaci této desky. Tím pádem zde ovšem nenajdete žádný kontakt, ani například info o nahrávání nebo autorech hudby, textů či grafiky, což je trošku škoda.

Jak jsem psal v úvodu, s muzikou kvarteta DR. HEKTO jsem se setkal poprvé a vlastně jsem v ní tak nějak našel vše, co jsem očekával. Pokud se tak kapele v budoucnu podaří natočit i další CD, klidně si ho zase rád poslechnu. Prozatím se s ní loučím a zdravím na severní Moravu. 

Seznam skladeb:

  1. Na co sáhnu to mi jde
  2. Banda kreténů
  3. Nová Zem
  4. Poslanec náš
  5. Toužím
  6. Dej mi čas
  7. Nemám nápad
  8. Dám si jedno pivo

Čas: 33:55

Sestava:

  • Rosťa Halašta – zpěv, kytara
  • Honza „Hanz“ Pohořelský – kytara
  • Mára Sváček – basa, vokály
  • David „Bambus“ Schickl – bicí, vokály

Hosté:

  • Pavel Pístecký – klávesy 
  • Mirek Andrassy – kytara

ROZHOVOR

Bandzone

 


Zveřejněno: 28. 05. 2020
Přečteno:
1454 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář