Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD /LP 2018, kooperace více vydavatelství / post metal, hardcore / Česko

Liberečtí DROM se postupem času vyprofilovali v jednu z nejzajímavějších tuzemských kapel, bohužel se ale po nadějném debutu „Hectop“ a splitu s MORO MORO LAND studiově odmlčeli a trochu sešli z očí. Povzdech nad čtyřletou prodlevou se ale rozpustí jako pára nad hrncem potom, co si člověk vyposlechne jejich novinku „Tady bůh není!“, která nabízí velmi vyspělý materiál.

Jak známo, DROM se pohybují na tenké hraně post metalu / hardcore. Přirozeně je už dnes, ale ani v době jejich debutu, nemůžeme považovat za nějaké vizionáře, protože NEUROSIS a třeba CULT OF LUNA tady byli o mnoho let dřív, přesto ale nemusí stát DROM stydlivě v koutě. Kapele se totiž zadařilo a nahrála desku, která má výrazný emociální náboj a hlavně nabízí velmi silné momenty, díky kterým se není potřeba zamýšlet nad kořeny a vlivy, které DROM ovlivňují. A otřepanou větu: „na českou kapelu dobrý“ si s klidem můžeme odpustit.

Ne každá kapela může definovat a pokládat základy žánrů a být vizionářská, ale každá skupina má šanci nahrát skvělé skladby. DROM se v tomto směru vyřádili do syta a překládají šest věcí, z kterých je cítit propracovanost do posledního závitu, přitom ale deska nepůsobí strojeně a překombinovaně. Naopak neustále dýchá a neklidně tepe.

Přes klidný začátek, kde hrají překvapivě prim klávesy, se deska přehoupne do nátlakové formy post metalu, který rytmicky nervně tiká a zařezává se do těla. Pocit sklíčenosti navíc ještě umocňuje zpěvákův řev, vyřvávající úvodní slova v rómštině, což není náhoda. DROM stejně jako v minulosti pracují s textovým konceptem. Tématicky se „zabrušuje“ do tábora Lety. V šesti příbězích se tak i díky krásně zpracovanému bookletu může člověk alespoň trochu zorientovat v tomto žhavém předmětu diskuzí a začít pátrat dál.

Jestliže strana A nabízí velmi kvalitní porci hudby, plnou rytmických zvratů (bubeník za bicími chvíli nepostojí a doslova za nimi tančí), kytar ostrých jako břitva (a zároveň i vyluzujících teskné melodie) a vokál působí jako výbušnina, je potom až s podivem, že strana B nabízí ještě o kousek silnější porci skladeb.

V druhé polovině alba září Třískův monolog „Bůh je jen chiméra!“ z filmu „Šílení“, který je dokonale implantován mezi dvě nejlepší skladby na desce. Celkově ale všechny tři věci nabízí vrcholný zážitek, který neomrzí ani po desítkách přehrání. Chytře a nakažlivě strukturované kompozice překládají nespočet pasáží, které nelze přestát s klidným dechem. Což platí hlavně pro hitovku „Do lesů!“, která nedává ani vteřinu oddechu a neustále se vyvíjí, až přejde v už zmíněný monolog, na který naváže další atmosférický skvost „Ostny v dlani“. Začátek „Ostnů“ je něco, co se dotýká post metalového nebe.

Jestliže se nacházíte ve fázi, kdy už máte pocit, stejně jako autor recenze, že post kapely na pomezí HC a metalu mají už několik odzvoněno, potom zkuste DROM. Je radostí slyšet desku, jakou letos DROM představili světu. „Tady bůh není!“ nenabízí slabého místa, naopak, postupně se infikuje do těla a nehodlá ho jen tak lacino opustit, a to ani po desítkách vyslechnutí.

K celkovému skvělému dojmu navíc přispívá nadstandardně zpracovaný booklet, čerpáno z LP verze, kde se kromě příjemné grafiky nešetřilo na papíře, o čemž svědčí šestnáctistránkový booklet. Za zdařilý lze považovat i samotný zvukový záznam, české tématické texty a chuť kopnout si do vosího hnízda. „Tady bůh není!“ je deska, která bude mít dlouhou životnost a udělá radost i přes svůj temně definovaný základ.

Seznam skladeb:

  • strana A
  1. Kálo Čiriklóro
  2. Do hadrů oděni
  3. 339
  • strana B
  1. Do lesů!
  2. Ostny v dlani
  3. Tady bůh není!

Čas: cca 40 minut

Sestava:

  • neuvedeno

https://darkdrom.com


Zveřejněno: 06. 06. 2018
Přečteno:
4514 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 06. 2018 03:32 napsal/a Stepan R.
Nová deska
Výborná recenze na skvělou nahrávku. Cítím to úplně stejně. Celé album k poslechu na: https://drom.bandcamp.com