Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DROM – Hectop CD 2012, vlastní náklad

Nevím jestli jsem něco, nebo spíš někoho, přehlédl, ale přijde mi, že v Liberci se tvrdším kytarám nedaří. Zatímco základní sestavu fotbalového mistrovského Slovanu z loňské sezóny vyjmenuji bez zaváhání, a klidně k ní i přidám náhradníky, dát dohromady pět kapel z tohoto města je pro mě nadlidský úkol. Výrazněji mě z tohoto kraje upoutala zhruba před dvěma léty kapela Underground Theatre, jejíž pojetí hardcore s českým řevem mělo něco do sebe. Že zmiňuji Underground Theatre není náhoda, protože ústřední osoba tohoto spolku, Charlie, se objevuje i v DROM, v kterých také trápí hlasivky a obstarává kytaru.

DROM na scéně fungují pouze od roku 2010, ale rozhodně nelení, nové CD Hectop je už jejich třetí nahrávkou. Nahrávkou, která je vyzrálou záležitostí, oscilující na pomezí metalu a hardcoru, převalující se v pomalejších sludge vlnách. Pro větší přiblížení stylu jakým se DROM prezentují, bych zmínil širší veřejnosti známější našince FDK, kteří tvoří podobnou muziku, ovšem se skromnější stopáží svých skladeb.

DROM se rozhodli nahrát desku o čtyřech chodech, s celkovou délkou něco přes 35. minut, což se může jevit jako riskantní krok. Ono vymyslet a složit takto dlouhé kompozice, aby měly hlavu a patu, a zároveň nenudily, není snadná práce, a ne všem samozvaným vizionářům se vždy povedla. DROM se však tohoto nelehkého úkolu zhostili víc než dobře a za to zaslouží pochvalu. Každá ze skladeb je důmyslně vystavěna, všechny jsou naplněné výraznými momenty, ať už chytlavého – melodického vyznění, nebo silnými riffy. DROM na sebe vrství nápady s přirozenou lehkostí a za co jsem obzvlášť vděčný, je fakt, že se neuchylují k zbytečným nic neřešícím hlukovým pasážím, nebo k hoblování jednoho riffu do zblbnutí. CD Hectop je totiž naplněno hudbou. Chvílemi lehkou, jen tak se vznášející - začátek Hrob z ledu a kamení evokující emaře Esazlesa. Zároveň, ale i dostatečně zatěžkanou, na mysli mám hlavně výborný doom metalový kytarový moment ve druhé Bratr a smrt. Neméně zdatně jako kytarová sekce se činí i basák, který není v kapele jen pro parádu. Samotná kapitola je bubeník, jehož hra absolutně souzní s kytarovou prací. V klouzavých místech si vysloveně hraje, využívá přechody, když je potřeba, je dostatečně účelný. Tohle je člověk na svém místě. Žádná moderní coreová chobotnice, která si  bez pomoci počítače neví rady, tady je poctivý kus masa, který dýchá.

Z výše napsaného se může zdát, že zde máme dokonalý produkt bez kazu. Je pravda, že kapele toho moc vyčítat nemohu a vše je v podstatě uděláno správně. Zvuk je akorát, žádná sterilní nuda, hráčské výkony na úrovni, vokál mi sedí... Problém, proč jsem neudělil vyšší hodnocení spočívá v tom, že jsem za poslední léta touto muzikou přesycen, a máloco mě v tomto ranku dostane do kolen. Vyjít Hectop před pěti lety, mají od mne DROM bez váhání devítku. Takto si nechávám prostor pro něco, co v budoucnu přijde a dokonale mě semele, potenciál tu je cítit.

Jako vítaný prvek shledávám užití češtiny, určitě se jedná o další poznávací prvek, navíc naše mateřština v případě DROM funguje. S texty si kapela dala práci a celé album zasvětila životu ukrajinského anarchisty Nestora Machna. Texty jsou součástí CD, navíc je u každého z nich komentář k události, ke které se vztahuje. Zajímavostí je, že deska vyšla v nákladu 150 kusů, z toho je ale každých 50 kusů v jiné verzi. Ta má je ve skromně laděném digipacku s minimalistickou malbou, vhodně korespondující s hudební složkou.

Čas: 38:40

Seznam skladeb:

  1. Kruh z ohně a oceli
  2. Bratr a smrt
  3. Cesta, která nevede domů
  4. Hrob z ledu a kamení

http://bandzone.cz/drom

http://www.darkdrom.com


Zveřejněno: 05. 10. 2012
Přečteno:
4069 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář