Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Představuje se plzeňská skupina, která právě vydává debut „Amnesia“.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

InnerSphere byli založeni původně jako projekt kytaristů Míry Litomerického a Tomáše Sršně na podzim 2015. Oba jsme byli hladoví po muzice, chtěli jsme tvořit, hrát, vést kapelu dle sebe a posouvat ji dál. Když byl hotov prvotní materiál/playlist, doplnil se zbytek první sestavy a začali jsme fungovat jako regulérní kapela. Koncertně jsme začali být aktivní 6. května 2016. Pak samozřejmě došlo i na personální změny, ale to už tak bývá. Název jsme zvolili ze dvou hlavních důvodů – prvním je obsah textů, které vycházejí z pocitů a myšlenek (nitra). Různé druhy emocí a zážitků, metaforické příběhy ovlivněné posedlostí, hříchem a vlastní tragédií. Druhým důvodem je, že se nám obě slova líbila a znělo nám to dobře.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

V současné sestavě stálé od listopadu 2016 jsme:

  • Míra Litomerický, 26letý kytarista, vokalista, zakládající člen InnerSphere. Dříve hrající a v současné době hostující u Return To Innocence. Hráč hrající zhruba 10 let, zpěvu se věnující zhruba od roku 2014. Autor drtivé většiny skladeb a textů kapely.
  • Tomáš Lebenhart, 32 letý bubeník. Na bicí hraje již řadu let. Objevil se v kapelách jako Alter In Mind, Eine Kleine Bang Bang, Stone Therapy… V kapele je od června 2016 a hrál na obou studiových nahrávkách.
  • Jan Kaťas Karel, 28letý baskytarista, vokalista. Již pár let je frontmanem plzeňské doom metalové kapely Self-Hatred. Dříve zpíval v Llyr a hrál na baskytaru v Kompadre. Příchod do InnerSphere byl návratem k baskytaře v kapele (na kterou hraje cca 10 let) a zároveň zpívá a píše některé texty. Kaťas do kapely přišel v listopadu 2016 těsně po vydání debutového EP.
  • Lukáš Mai, 24letý kytarista, doprovodný zpěvák. Do kapely přišel také v listopadu 2016. V současné době hraje v plzeňských Sinetrium. Hře na kytaru se věnuje zhruba 8 let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

„Amnesii“ jsme nahrávali u Dana Frimla ve studiu The Barn (stejně jako debutové EP z roku 2016). Natáčelo se ve 2 obdobích – v srpnu 2017 se natočily songy „Black Forest“ a „Impure“. Potřebovali jsme materiál pro propagaci a zároveň, abychom měli nahrávky pro oslovení vydavatelů. Poté v lednu tohoto roku jsme dotočili zbytek desky… Co se týká nahrávky, masteru a celkového znění desky, tak jsme spokojení. Teď samozřejmě s odstupem bychom některé věci třeba ještě přikrášlili, nicméně to by se věc také nikdy nemusela úplně dokončit. Takže jsme rádi tak, jak to je. Nahrávání ve studiu jinak probíhalo ve velmi přátelské atmosféře, spolupráci s Danem si nemůžeme vynachválit. Doporučujeme. CD se prodává dobře. Vydání bylo podpořeno menším tour po ČR a to určitě pomohlo. Vyrobilo se celkem 500 ks v prvním nákladu, cena alba je 250 Kč.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Veškeré texty máme anglicky. K té hudbě, kterou tvoříme, angličtina padne přirozeněji. Na zpěvy nám to lépe „jde do huby“, jsme na to zvyklí a dobře se nám v ní píše. Další věcí je, že většina metalistů ty texty v angličtině snáz přeloží a je zvyklá od zahraničních hudebních těles. Texty na „Amnesii“ má z velké části na starost Míra Litomerický ve spolupráci s Kaťasem. Téma desky je osobní tragédie člověka, jeho ztráta nadějí, proměna v posedlost a následný očistec. Ty texty jsou metaforou pocitů, které jsme určitě každý zažil.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo nám vyrobili v Sickhate Design a je s námi s drobnou úpravou již od začátku. O obal a celkovou grafiku desky se postaral Marek Markko Pišl (Quercus), fotografie Karel Kabrio Kovářík (Et Moriemur). Web si zpracováváme sami přes Wordpress… Celková grafika, vzhled a hlavně zpráva věcí/profilů je v současné době velmi důležitá. Lidé na to hodně koukají a bývá to dost často vůbec první setkání s kapelou. Dělá to hodně.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

V kapele máme všichni docela velký rozptyl, co posloucháme. Určitě bychom se ale shodli u kapel jako: Opeth, Enslaved, Katatonia, Gojira, Megadeth, Septicflesh, Led Zeppelin, Iron Maiden.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Na pár adres jsme nahrávky posílali, nicméně se nám v poměrně krátkém čase povedlo domluvit vydání u MetalGate. Jednání u MG je velmi v pořádku, odezva pozitivní… S negativní odezvou jsme se jinak nesetkali. U některých vydavatelů jsme ale i přes pozitivní odezvu věděli, že to není úplně ta správná volba v ten moment.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Odehráli jsme přes 50 koncertů zatím v 6 zemích. Těch povedených bylo hodně a těžko říct, který byl ten úplně nej. To byly takové specifické akce, každá měla něco do sebe. Výborná byla třeba Silvester Metal night vol. 5 teď na přelomu roku.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Již jsme párkrát růžky vystrčili a rozhodně v tom budeme pokračovat. Hráli jsme několikrát v Polsku, na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Rakousku. Teď na podzim budeme hrát v Německu a opět Rakousku na pár akcích. V plánu je toho více.

Plány do budoucna...

V nejbližším horizontu se zrelaxujeme po turné, vydání a poměrně hektickém období, načerpáme síly na další koncerty, které začnou od srpna. Již jsme začali psát materiál na další album. Mezitím se řeší organizačně koncerty na konci roku a také se pracuje na turné na příští rok. Z delšího časového hlediska to lze vyjádřit stručně: skládat, cvičit, hrát, makat na kapele i po nehudební stránce a připravit novou desku.

RECENZE

Facebook
Bandcamp
https://inner-sphere.com/
www.metalgate.cz

 


Zveřejněno: 04. 06. 2018
Přečteno:
4121 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář