Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

S Konradem Ramotowským (zpěv, kytary, basa) alias Destroyerem o nové akvizici na polské extrémní metalové scéně, ale i o jeho kytarové škole, ostatních působištích nebo potřebném feelingu v hudbě.

Přestože jsi velmi zkušený hudebník, UNTERVOID jsou novým pojmem na scéně, proto bych tě na začátek poprosil o představení kapely. S jakými vizemi jsi odstartoval nový projekt?

UNTERVOID jsou v současnosti mou hlavní kapelou a silně se nyní koncentruji na tvorbu hudby. Společně s A. jsme se rozhodli hrát spolu před několika lety. Máme ten komfort, že můžeme dělat jakoukoli hudbu bez kompromisů. Nadšeně hledíme do budoucna, promujeme kapelu. A ano, hrajeme extrémní hudbu.

Poslouchal jsem vaše zbrusu nové mini-CD a vnímal zejména black a death metalové vlivy, obsahuje však i různé doomové či rockové elementy. Jak bys ty osobně popsal žánr, který UNTERVOID hrají?

Nemám rád přesné škatulkování hudebních stylů. Naši hudbu zvu extrémní, jsou tam black metalové prvky, stejně jako rockové, doomové či thrashové, jak jsi řekl. Pokud je to dostatečně temné, pak je to dobré pro UNTERVOID.

Mohl bys vyjmenovat některé vzory, které na tebe měly vliv před a při komponování mini-alba?

Je na něm k nalezení mnoho vzorů, ne však plánovaně. Mám rád BATHORY, devadesátkový black metal jako BURZUM či THORNS, také ale elektronickou hudbu, industrial, rock, blues, fusion atd. Stvořili jsme UNTERVOID, abychom měli takovou uměleckou svobodu, mohli spojovat mnoho elementů, zejména ale ty nejtemnější z nich.

Používáš velké množství různých vokálních poloh, což činí mini-CD ještě zajímavějším. Trénuješ nějak specifické hlasové techniky?

Jsem klasicky trénovaný vokalista. Na hudební škole jsem se učil, jak zpívat árie, všechny potřebné vokální techniky, stejně jako dikci či pohyb na pódiu. Dříve jsem zpíval ve sboru a hrál na saxofon v orchestru. Před nahráváním zpěvů pro UNTERVOID jsem se po letech vrátil k trénování svého hlasu.

Trvalo několik let, než jste mini-CD vydali. Máte už teď zkomponovány další skladby? Připravujete plnohodnotnou řadovou desku?

Zabralo to nějaký čas, ale chtěli jsme být stoprocentně spokojení s výsledkem. Pokud je řeč o chystaném LP, máme hotovou více než polovinu. Chceme složit devět až deset skladeb a pak z nich vybrat ty nejlepší. Plánujeme nový materiál nahrát na podzim tohoto roku, ale nikam nespěcháme. Chceme si být hlavně tím materiálem jistí před vstupem do studia.

Potřebuješ mít nějaké specifické podmínky při skládání hudby?

To záleží… S kytarou trávím celé dny, takže pokud mám nějaký náhlý nápad, zaznamenám ho, většinou rovnou na svůj telefon. Pokud se mi ona idea zamlouvá, dělám později demonahrávku v mém mini-studiu. Občas mám příliv nápadů a dobré riffy vyloženě explodují, ale není to tak často. Zabere to čas. Některé koncepty v mém notebooku jsou roky staré. Netoleruji průměrnost, musí to obsahovat skutečné emoce.

Plánujete s UNTERVOID koncerty? Oslovili jste některé muzikanty, aby se stali součástí live-sestavy?

Ano, máme vhodnou sestavu pro koncertní aktivity. Seriózní a zkušené lidi. Až budeme mít nějaké zajímavé nabídky, budeme hrát.

Vaši novou nahrávku vydal francouzský label Osmose Productions. Jak jste se dostali ke spolupráci s touto renomovanou společností? Znáte se, nebo jste zaslali do více firem promonahrávky a Osmose se vám v důsledku toho ozvali?

Neznáme se. Rozeslal jsem do pár labelů promo a Herve z Osmose Productions odpověděl přímo, že chce náš materiál vydat. Je to pro mě velká čest. Chovám velký respekt k jeho aktivitám za celé ty roky a k jeho firmě. Podepsali jsme smlouvu na vydání EP i debutového LP. Nemohli jsme začít lépe.

Musím se zeptat na okolnosti tvého odchodu z HATE. Kapelu jsi opustil v roce 2015 po devíti letech, proč ses tak rozhodl? Bylo to pouze tím, že ses chtěl hudebně posunout jinam, nebo to mělo i jiné důvody?

Mělo to mnoho důvodů, umělecké i personální. Po velkých změnách v sestavě jsem se rozhodl zaměřit na svoji vlastní hudbu a projekty. Být součástí HATE zabíralo až moc času. Skončit jsem se rozhodl hned po vydání alba „Crusade: Zero“. Cítil jsem, že je ten pravý čas dát se jiným směrem. S HATE jsem zažil skvělé časy a vždy jim budu přát to nejlepší, hudebně už to ale není moje věc.

Jsi také členem black metalové bandy KRIEGSMASCHINE. Od vydání skvělého alba „Enemy of Man“ utekly tři roky. Nějaké novinky? Plánované koncerty či nahrávka?

S tímto projektem v současnosti nemáme žádné konkrétní plány. Všichni jsme v tuto chvíli zaměstnáni ostatními kapelami. Pokud budeme v budoucnu připraveni, nahrajeme něco nového, ale nebude to v dohledné době.

Dáváš také kytarové lekce. Kolik studentů máš? Jsou kurzy zaměřeny pro alespoň mírně pokročilé kytaristy, nebo vyučuješ také absolutní začátečníky?

Poslední čtyři roky dávám kytarové lekce v mojí škole Rockstarguitar. Je to moje práce na plný úvazek. Mám mnoho studentů, jejichž výkonnost se pohybuje od naprostých začátečníků až po velmi pokročilé hráče, kteří mají i vlastní kapely. Jak jsem řekl dříve, kytara je mým hlavním společníkem skoro neustále.

Technika je něčím, co se s dostatečnou pílí a precizností mohou muzikanti alespoň dostatečně naučit. Domníváš se ale, že existuje způsob, jakým se přiučit nezbytnému feelingu a citu pro hraní a skládání hudby? Nebo to musí být vrozené?

Samozřejmě nejlepší je narodit se s talentem a darem. Podle mě můžeš u sebe tento druh feelingu rozvíjet, musíš však poslouchat hodně hudby, snažit se jí porozumět a nechat plynout emoce. To zabere roky. Myslím si též, že vytvarovat si křehkost a hudební cítění mohou zkušenosti každého jedince. Můj učitel sluchových dovedností říkával, že orchestrový dirigent by měl být minimálně čtyřicetiletý, neboť vyspělý člověk rozumí hudbě i životu lépe, komplexněji. Pro mě je nejhorší věcí nedostatek emocí. Vídám kytaristy, kteří mají velmi dobré technické dovednosti, ale hrají jako roboti. V jejich notách není žádná hudba. To je hlavní věc, které se chci vyhnout.

Podle mého názoru je současná polská extrémní metalová scéna jednou z nejlepších. Které kapely z tvé země si myslíš, že jsou výjimečné a máš je v oblibě? Jsou zde nějaké nové, zatím nepříliš známé kapely či projekty, které bys mohl doporučit?

Nemohu nesouhlasit. Máme v této části planety některé skutečně dobré kapely. Těm, kdo je dosud neznají, bych silně doporučil AZARATH, BLAZE OF PERDITION, ANIMA DAMNATA, NON OPUS DEI, VOIDHANGER. Všechny tyto skupiny jsou skvělé.

Jaké jsou tvé nejoblíbenější desky z roku 2017? Na žánru nezáleží.

Kromě alb kapel, které jsem zmínil v předchozí odpovědi, se mi hodně líbí nový ALLUVIAL, MASTODON, MARILYN MANSON, DOOL, RITCHIE KOTZEN, DEPECHE MODE.

Děkuji mnohokrát za tvůj čas a odpovědi, přeju ti ve všem hodně štěstí. Závěrečná slova jsou tvá…

Děkuji za zajímavý rozhovor. Buďte připraveni na UNTERVOID! Zatím se pouze rozehříváme.

RECENZE

Facebook UNTERVOID


Zveřejněno: 11. 02. 2018
Přečteno:
3459 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář