Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MCD/MLP 2018, Osmose Productions / experimental black metal / Polsko

UNTERVOID je zatím jméno neznámé, skrývají se pod ním ale dvě osobnosti, které mají na kontě mnohé zkušenosti. Konrad Ramotowski alias Destroyer byl dlouhá léta kytaristou HATE a zároveň jej můžete od počátků slyšet ve skvělé black metalové kapele KRIEGSMASCHINE. Bubeník Adam Sierzega působí v deathové řezanici ARMAGEDON, dlouhá léta sypal v LOST SOUL, koncerty si zahrál i s BEHEMOTH nebo AZARATH. Na spojení těchto dvou muzikantů pod hlavičkou UNTERVOID jsem tak byl zvědav i bez jakýchkoli předchozích náznaků, o jakou hudbu půjde.

Samozřejmě jsem nečekal, že by se dvojice naprosto odvrátila od své dosavadní hudební kariéry a zanevřela na black či death metal. Civilně vypadající promofotky ale nastiňovaly možnost, že by mohlo přece jen jít o něco umírněnějšího, zkrátka jiného. Odpověď je prostá a jednoznačná: ano i ne.

Dohromady se UNTERVOID dali v létě roku 2015, kdy Destroyer opustil již zmíněné HATE. Připravili od té doby několik skladeb, čtyři z nich vybrali a nahráli je ve studiích, jako jsou Sound Division, kde v současnosti připravují novinku BEHEMOTH, nebo No Solace, v němž vznikly nahrávky například od VI, CULTES DES GHOULES, MEDICO PESTE nebo OUTRE. Mix a mastering pak duo svěřilo do rukou lidem ze studia Satanic Audio.

Výsledkem je téměř pětadvacetiminutové mini-album jako ochutnávka věcí příštích. A nutno říci, že jde o záležitost zajímavou a neotřelou. Úvodní „Messer“ je pořádný nálet, který kytarově a zpočátku i vokálem připomene poslední album od MAYHEM „Esoteric Warfare“. Hned na startu se projevuje jeden faktor, který „Untervoid“ obohacuje a činí jej interesantním – Destroyerovo velké hlasové rozpětí. Nebojí se csiharovského vokálu, afektovaného blackového ryku, nervydrásajícího řevu a hlavně zajímavě zabarveného čistého zpěvu, který na krátké stopáži předvede nemálokrát.

Byl jsem až překvapen, neb v HATE zastával pouze pozici kytaristy a v KRIEGSMASCHINE se držel spíše žánru poplatného projevu. V UNTERVOID se ničím neomezoval a výsledek je výborný. Kytarově je „Untervoid“ precizním počinem, což se od někoho, kdo dává lekce na tento nástroj, očekává. Technika prvotřídní, zajímavé postupy. Adam to zpoza artilerie jistí, nepouští se do nějakých mimozemských výletů, funguje jako pevný základ Destroyerovým hudebním choutkám.

S dvojkou „Twilight“ se ukazuje, že se chlapi skutečně nebudou držet jen své minulosti. Mnohem zadumanější záležitost než předchozí mayhemovsko-emperorovská jízda, která zaujme zejména závěrečným přechodem z melancholické nálady do skvělé až rockově laděné pasáže. Nečekaný zvrat, který jinak trošku utahanou skladbu perfektně oživí. „Radiant Divinity“ (že by vzpomínka na HATE a desku „Solarflesh: A Gospel of Radiant Divinity?) se UNTERVOID zase trochu vrátí k původnímu výrazu, stejně jako v předchozích skladbách se zde nacházejí výrazně repetitivní úseky. Naštěstí jsou to právě ty, které mají sílu, a tak i nadměrné opakování neškodí.

Závěrečná osmiminutovka „Inner Shrine“ přinesla další novum ve výrazivu UNTERVOID. Až doomově laděná skladba, počínající akustickou introdukcí, skrze kterou se prolne v hutnou sloku se zefektovaným čistým vokálem. Nechybí ani post-blackový nádech, elektronické podbarvení a určitá rockovost podpořená kytarovými melodiemi, které však nejsou podbízivé. Absolutní zklidnění nastane vprostřed skladby, kdy dostane prostor jen nezkreslená kytara, do níž se postupně vkrádají další melodie, aby „Inner Shrine“ následně vygradovala a potěšila výborným skloubením nepříčetného čistého a attilovského vokálu.

Jak vidno, „Untervoid“ je na krátkou stopáž skutečně rozmanitým dílem. Možná i zde je ale kámen úrazu, neboť jednotlivé skladby jsou od sebe opravdu dosti odlišné a mini-album tak nepůsobí úplně celistvě. Jako by se UNTERVOID zatím rozhodovali, kterým směrem se vydat, a tak nám poskytli k poslechu veškeré možnosti. Důležité však je, že ani jedné z kompozic nechybí kvalita, je z nich cítit pokus o alespoň trochu inovátorství. Hlavní devízou jsou již opěvované Destroyerovy vokály. Zvukově je album dobře vyvážené, leč příště by to chtělo si lépe pohrát s dynamikou, produkce je až příliš nabušená a nízké rozmezí (DR 5) je při poslechu znatelné. UNTERVOID mě ale od prvního poznání baví a těším se na budoucí směřování, snad už s plnohodnotnou deskou. Více brzy prozradí sám Destroyer v připravovaném rozhovoru.

Přesné hodnocení: 7.5/10

Seznam skladeb:

  1. Messer
  2. Twilight
  3. Radiant Divinity
  4. Inner Shrine

Čas: 24:30

Sestava:

  • Destroyer – vokály, kytary, basa, efekty
  • A. – bicí

Facebook UNTERVOID
Osmose Productions


Zveřejněno: 30. 01. 2018
Přečteno:
4796 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář