Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

5. - 9. 7. 2017, Trutnov - Na Bojišti

Peťan:

Rok se sešel s rokem a na začátku července přišel na řadu již devatenáctý ročník Obscene Extreme festivalu. Ten se, stejně jako v letech minulých, konal na trutnovském Bojišti - jedinečném areálu amfiteátru. Letošní line-up opět lákal na 69 kapel z celého světa. A že bylo na co se dívat, potvrzovala účast mnoha kultovních a respektovaných kapel z metalové, punkové, crustové a grindové scény.

Středa, 15:00 hod., Strakonická ulice, Praha. Pětice podivných postav v onášivkovaných džískách se nalodila do žluté Audiny a vyrazila směr Trutnov. Cesta s kamarády probíhala jako vždy ve veselém duchu. Padla nějaká pivka a za neustálého smíchu i poslechu oblíbených alb jsme po páté hodině dorazili do kempu u areálu. Jen co jsme se po dlouhé cestě protáhli, pustili jsme se do stavění stanů, protože obloha nevěstila nic dobrého. Ok, na dnešek předpověď hlásila jasno, ale okamžitě po postavení stanů nás Krakonoš uvítal několikaminutovým slejvákem. Nedaleká benzínka to jistila a my se pomalu přesunuli do areálu.

Ještě před tím, než se vrhnu na reporty koncertů jednotlivých kapel, trochu shrnu dojmy z letošního ročníku. Co se line-upu týká, jednalo se pro mě možná o nejlépe obsazený ročník. Letos vládl thrash a to já rád, haha. Naopak, výrazně ubylo např. goregrindu, což někteří snášeli hůře. I tak si ale každý přišel na své. Kromě tradičních návštěvníků nechyběli fanoušci v maskách a převlecích. To už je obscéní klasika. Výrazně pak přibylo metalistů v džískách, především z Polska a z Německa. Návštěvnost odhaduji na podobná čísla jako v loňském roce, tedy něco přes 5000 fans. Nebo více? Během večerních setů byl totiž areál Bojiště plný až po okraj. Velká spokojenost panovala se zvukem. Drtivá většina skupin disponovala perfektním zvukem. Velmi se mi zamlouval i harmonogram, ve kterém se většina mých oblíbených kapel sešla v podvečerním a večerním čase, takže přes den byl čas i na relax.

Na Obscenu se mi vždy líbilo, že každý rok přišel hlavní organizátor Čurby s něčím novým. Tématicky laděný byl opět středeční program, tentokrát jako Speed Mania Fest. Novinkou bylo také velmi výhodné vstupné pro teenagery. Co se týká organizace, tady tradičně nemám co vytknout. Naopak, pochvala patří za dodržování hracích časů. U vstupu se netvořily žádné fronty, kontroly byly minimální a maximálně vstřícné. Kvalita vege jídla byla na stejné úrovni jako loni, nechyběla kavárna či dětský koutek. V areálu byl dostatek WC, stánků s nealkem, absithem či ciderem, které jsme si vychutnávali z vratných kelímků. Hodnotit pivo na festivalu je složité. Prostě to bylo vodové, ale Radegasta jsem se naučil pít. Ceny o něco vzrostly, ale vzhledem k současnému trendu se není čemu divit. Kemp byl opět zpoplatněn, což beru kvůli pronájmu louky jako samozřejmost. Mínusy pak vidím v nedostatku sprch v areálu, což jsme vyřešili koupáním na nedalekém přírodním koupališti Dolce. A pak také nekonečná fronta ve festivalovém merchandise. Naštěstí na charitativní tričko se příliš dlouho nečekalo a tak je (jako každý rok) jeden kousek se skvělým motivem v mém šatníku. Grind market byl letos o něco chudší, stánků ubylo, ale i tak se zde dalo utratit spousty peněz za vinyly, trička, CD a další nezbytné věci, které náš milovaný koníček doprovází (úsměv). Počasí si objednat nelze a tak ve středu a pak ještě v pátek zazlobilo v podobě přeháněk a bouřek. Na nic zásadního to však vliv nemělo a bahení lázeň se letos naštěstí nekonala.

Jak jsem již uvedl výše, po dešti jsme se šli opáskovat, vylepit několik plagošů našich akcí a pak se již nachýlil čas ke startu SPEED MANIA FESTU! Skvělý tah! Středeční programy pro mě vždy bývaly spíše o kamarádech, popíjení a nasávání jedinečné atmosféry festivalu. Tentokrát mě však velmi zajímaly všechny tři kapely.

Jako první hrábli do strun Belgičané EVIL INVADERS. Mám tuto partu hodně rád a řadím je do absolutní špičky nové vlny retro heavy/speed metalu. Čtveřice vtrhla na pódium tak, jak je jejím zvykem - s neskutečnou energií a bez kompromisů. Perfektní zvuk podpořil jejich precizní a syrový speed metal, který silně čerpá z poloviny osmdesátých let. A pokud jste si říkali, koho vám tito kluci připomínají, dali vám EVIL INVADERS sami odpověď v podobě coveru skladby "Violence and Force" od kanadské legendy EXCITER. Belgičané za čtyřicet minut zahráli několik svých songů. Čerpalo se hlavně z jejich velké desky "Pulses of Pleasure", ale zazněly i novinky z chystané desky. Agresivní speed metal byl plný skvělých riffů, kytarových sól a ječáků. Frontmana Joeho bylo plné pódium a hraní si náramně užíval. Kytarista Max pak pojal hraní na Obscenu stylově a pod džísku oblékl parádní tričko "Scum", tedy desky, kterou musí znát každý návštěvník Obscenu nazpaměť. Osobně jsem nečekal takovou odezvu, ale EVIL INVADERS měli hned od prvních vteřin perfektní kotel a odezvu. Viděl jsem je počtvrté a pokaždé to byla pecka. Pro mě nejlepší kapela středečního programu!

Legendární S.D.I. jsem po jejich návratu viděl také počtvrté. Tentokrát to bylo konečně se skvělým zvukem a i když během jejich setu začalo vydatně pršet, tohle si nešlo neužít. Německá trojice s novým bicmanem v sestavě vždy hrála jednoduchý thrash/speed/punk a nejinak tomu bylo na Obscenu. Pánové v letech sypali z rukávu jedno eso za druhým. Skladby jako "Megamosh", "I Wanna Fuck You", "Absolute Banger", "Panic in Wehrmacht" či "Alcohol" znali snad všichni a i když kvůli počasí atmosféra trochu povadla, byl to parádní set. Místy pomalý a možná nejměkčí set v historii Obscenu, ale to jsou prostě S.D.I.. Na kapele bylo vidět nadšení a čirá radost ze hry. Německá klasika rozhodně nezklamala, potěšila, pobavila a její koncert se dal přirovnat jejich pražskému návratovému koncertu v roce 2015.

Hlavní kapelou večera byla také německá legenda, tentokrát HOLY MOSES. Sabinu Classen a její partu jsem naposledy viděl před půl rokem v Praze na Chmelnici. Tentokrát tedy repete na Obscenu, které dopadlo velmi dobře. HOLY MOSES disponovali výborným zvukem, který dokázali maximálně využít. Sabina je legenda a smekám kšiltovku až na zem, že tahle, dnes již třiapadesátiletá ženská, dokáže nechat na pódiu maximum. Byla jí plná stage, získala si publikum na svou stranu a především ji to skvěle zpívalo. Její obhroublý vokál byl místy regulérním growlingem, místy zase parádním thrashovým štěkotem. A což potom její prohnilá dobová džíska s otrhanou zádovkou VOIVOD? (úsměv) Během hodinového setu sáhli HOLY MOSES po osvědčených klasikách, které proložili novějšími skladbami. Na závěr přišel tradiční cover válu "Too Drunk to Fuck" od punkových DEAD KENNEDYS. Baskytary se ujal stálý inventář Obscene Extreme festivalu Danny Lilker, který s úsměvem a způsobem sobě vlastním, drhnul tuto legendární skladbu po boku Sabiny Classen. Ačkoliv HOLY MOSES vždy představovali na německé scéně spíše druhou ligu, kvality se kapele nedají upřít ani po tolika letech. Thrashový nářez, který musel bavit! SPEED MANIA FEST se skvěle vydařil!

Následující program mě nechával zcela chladným. Bylo tedy na čase klábosit s kamarády, dát si ještě pivko, ale zároveň nepřepálit začátek. Vždyť letošní Obscene stále ještě začínal...

 

Žrout:

Rok se s rokem sešel, střípky, na které mě to rozbilo vloni, jsem poslepoval, tělo i mysl si odpočinuly, všechno funguje, jak má, takže opět můžeme vyrazit směr Trutnov do areálu Na Bojišti. Čurby (hlavní a jediný pořadatel OEF) rozjíždí další, 19. ročník svého grindového fesťáku, na kterém zahraje 69 kapel napříč žánry grindcore, death, thrash, hardcore, punk. Jedinečnost týhle párty ve světovém měřítku je prostě daná. 

Festival začínal letos už v úterý, „předkoncertem“, myslím, že v trutnovské sokolovně. Samotný fest v areálu Na Bojišti pak startuje ve středu, kterou bohužel vynechávám. Částečně z rodinných důvodů a také proto, že vydržet „na bojišti“ 5 dní (od středy do neděle) je jen pro otrlé válečníky, hahaha. Středu otevírá trio thrashmetalových mohykánů. Jak jsem se doslechl později od zúčastnivších se, první speed trešeři z Belgie, EVIL INVADERS, kteří jsou řazeni do druhé vlny thrash metalu, nasadili prý hudební laťku značně vysoko. A není se čemu divit. Tento vysoce oktanový thrash patří na scéně mezi naprosté jedničky.  S druhou skupinou tohoto večera, s oldschool metalisty z Německa S.D.I., jsem měl tu čest před cca dvěma lety na jednom podiu v Praze, a že za to umí vzít i po tak dlouhý době, mě tehdy přesvědčili na 100 procent. Jsem za to rád, že se starý páky daly dohromady a že jsem je mohl vidět hrát hymny, na kterých člověk vyrůstal. Doufám, že na OEF to znělo stejně dobře. HOLY MOSES, druhá legenda německé scény, věřím, byla stejně našláplá jako předchozí dvě kapely. Blonďatá frontmenka  Sabina Classen, která v devadesátých letech patřila do top tenu německého treše, nasazuje vokál stejně proklatě hluboko jako na deskách "Siam of Queen", "The New Machine Of Liechtenstein" či na mé oblíbené, "Terminal Terror". Kdo neviděl vloni v Praze, měl tu možnost na letošním OEF. Po kapelách nastupují umělci se svou Freak show – protahování se tenisovejma pálkama, propichování se a hlavně show šíleného Selfie The Clown. Někdo prý odvracel zrak a někteří se mi svěřovali, že do konce prostě nevydrželi a odcházeli s husinou po celém těle.


 

Fotky: Skalík

Kompletní galerie

Žroutovy fotky


Zveřejněno: 12. 07. 2017
Přečteno:
3756 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář