Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

18. 12. 2016, Praha - Nová Chmelnice

Pro mě poslední letošní koncert jsem měl v kalendáři zaškrtnutý pěkně dlouho. Trojice oblíbených kapel v čele s legendou HOLY MOSES, Praha, neděle... co víc si přát? Jedinou otázkou bylo místo konání koncertu. Klub Nová Chmelnice je mým nejméně oblíbeným klubem v Praze, především kvůli častým problémům se zvukem. Venku počasí, že bys psa nevyhnal. Sedám na devítku, která si to šplhá na Žižkov a krátce před půl osmou se ocitám v klubu. Na místě už je dobrá sešlost známých tváří. Ostatní přicházejí v několika dalších minutách. Ještě stíhám první pivko a na pódiu už bylo vše připraveno ke startu.

Celý večer odstartovali domácí KAAR. Jedna z kapel, která se během posledních pár let zařadila mezi nejlepší tuzemské thrash kapely. A nutno říct, že zaslouženě. Jejich thrash metal je plný rouhavých textů a naživo na mě znovu zabíral. Kvůli hlavní kapele byl Ozz s bicími posunutý na okraj pódia, a tak byl na KAAR trochu netradiční pohled (úsměv). Po zvukové stránce to bylo tak na 50 %. Bicí a zpěv jsem slyšel v pohodě, kytary s basou se trochu tloukly. Nicméně čekal jsem na Chmelnici průser, takže to dopadlo ještě dobře. KAAR hráli půlhodinku a nasypali do nás svůj klasický playlist, který je průřezem posledních třech nahrávek. Jednoznačně nejlépe pak vyzněly skladby z nového splitu. Zde je skvěle slyšet posun celé kapely dopředu. Ideální koncert na rozjezd večera.

Pro jihočeské LAHAR se jednalo o poslední koncert s Inym za mikrofonem. Škoda, že až na výjimky byli fans poněkud ztuhlí. Také LAHAR potavili svůj setlist na skladbách z posledních nahrávek, které jsou již nějaký ten pátek staré. Nechyběly ale ani nové věci a klasiky jako "Řecko" nebo "Neviditelná fronta" musely potěšit snad každého. V závěru pak přišel na řadu dvojblok coverů - "Ausgebombt" a "Kladivo na čarodějnice", které probudily i staré metalové pardály v hledišti. A když už se zdálo, že je konec, přišla na řadu ještě vypalovačka "Život tě naučí". Set LAHAR jsem si užil jako vždy. Zvukově to opět ideální nebylo, ale úplná tragédie se také nekonala. A nebo je výhoda znát všechny songy nazpaměť, hehe. Když se zpětně ohlédnu za celým večerem, při vší úctě k ostatním, LAHAR neměli kvalitativně konkurenci. Nezbývá než poděkovat Inymu za super koncerty, které s LAHAR odzpíval. A že jich nebylo málo, co jsem viděl! Nikdy žádné zklamání, vždy na 110 %. Klukům pak přeji rychlý návrat na pódia v nové sestavě!

Hlavní chod večera se servíroval v podobě německé legendy HOLY MOSES v čele s nestárnoucí Sabinou Classen. Mé třetí setkání s HOLY MOSES odstartovaly skladby "Def Con II" a "Finished with the Dogs". Osobně jsem HOLY MOSES nikdy neřadil do úplné špičky německého thrash metalu, ale jejich staré desky jsem měl vždycky rád. Co si budeme povídat, naživo je to hlavně o Sabině, protože její tři spoluhráči nejsou původní členové. To koneckonců není ani Sabina (smích). Navíc pokud bych měl hledat něco, co mi na hudbě HOLY MOSES chybí, pak je to druhá kytara. Zejména naživo je její absence v určitých pasážích hodně znát. Ale to je prostě holý fakt, který já nezměním (úsměv). HOLY MOSES do nás bez rozpaků pumpovali jednu skladbu za druhou a odezva fans byla konečně důstojná. Sabina Classen, za pár dní již třiapadesátiletá dáma, běhala v dobové džísce po celém pódiu a koncert si evidentně užívala na maximum. Také její řev/growling nijak neztrácí na síle. Některé pasáže byly sice položeny trochu jinak než na starých deskách, ale to se dá dobře pochopit a respektovat. Playlist pak zasluhoval pochvalu. Byl to mix staré tvorby a skladeb z poslední studiovky "Redefined Mayhem". Já si nejvíce užil staré vykopávky "Nothing for my Mum", "World Chaos", "Panic", "SSP", "Near Dark" nebo přídavek "Current of Death". Po něm tradičně zazněl cover "Too Drunk Too Fuck" od DEAD KENNEDYS. Po zvukové stránce to bylo podobné jako u LAHAR. Tedy vokál a bicí v pořádku, kytara s basou se dost utápěly. Alespoň tak mi to přišlo. A i když někdy zní HOLY MOSES trochu jako zábavovka, koncert mě bavil!

V závěru je třeba poděkovat L´inphantile Collective za to, že tento thrashový večírek spáchali. Byla to fajn tečka za mojí letošní koncertní sezónou, která sice nebyla tak nadupaná jako ta loňská, ale i přes to se jednalo okolo padesátky koncertů a festivalů. Uvidíme se příští rok!

Fotka: Skalík

Skalíkova galerie


Zveřejněno: 22. 12. 2016
Přečteno:
3992 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 01. 2017 20:14 napsal/a Dvojtakt
Pls
Pls,to se ví,proč Iny odešel od Lahar a kdo bude jeho náhradou-jestli někdo?Díky.