Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

3. 10. 2016, Praha - Hospůdka Nad Viktorkou

V pondělí 3. října mi začal nový semestr a jak jinak tenhle už z podstaty příšerný den „oslavit“, než porcí prohnilého islandského black metalu? Pořádně deštivý večer ještě více znepříjemnila cesta naprosto zasekanou Prahou. Pokud se v poslední době centrem hlavního města častěji pohybujete, už jste asi prožili pěkných pár desítek minut navíc v MHD. Vzal jsem tedy zavděk informací, že koncert nezačne v původně plánovaných 19:30, ale až o 50 minut později. Kromě včasného příchodu byl čas i na pivko s přáteli a naladění se na notu ostrovního zla.

Půlhodinou času disponovali první ze dvou vystupujících: MANNVEIRA. Kapela, která je z větší části složena ze současných či bývalých členů stoner/doom/sludgeové formace NAUGHT. Také v ní ale působí kytarista Örlygur Sigurðarson, ostřílený z vynikajících skupin NAÐRA či O. Více než jeho působištím se ale hudba MANNVEIRA podobá známějším krajanům SVARTIDAUÐI, zejména co se týče specifických disharmonických kytarových vybrnkávek a celkové atmosféry. Na kontě zatím mají jedno EP „Von er eitur“ a letošní splitko s kanadskými ELLORSITH (kteří mi na tomto počinu zaujali o malinko víc), pětice tak v Praze přehrála většinu skladeb z těchto dvou záležitostí.

Ve sklepě Hospůdky pod Viktorkou se dá udělat dobrý zvuk. Byl jsem toho sám svědkem v případě vynikajícího koncertu USNEA někdy před půl rokem. A i v počátku vystoupení MANNVEIRA si nebylo na co stěžovat, kdyby ale Illugi při prvním songu nezničil svůj mikrofon, který posléze nahradil jiným a nikdo se neobtěžoval trochu stáhnout jeho hlasitost. Což o to, megafonové vyznění vokálu se do hudby MANNVEIRA bezpochyby hodí, horší však je, když zpěv přeřve vše ostatní. V instrumentálních pasážích byly všechny nástroje příjemně srovnané do jedné latě, ale jakmile Illugi zařval, nebylo možné se zaposlouchat do již zmiňovaných typických vybrnkávek. Navíc jedna z kytar poměrně pravidelně vypadávala, což nebyl případ jen MANNVEIRA, ale i následujících WORMLUST.

Ti jsou studiově duo tvořené H.V Lyngdalem a bubeníkem Bjarni Einarssonem, kterého můžete znát ze SLIDHR či SINMARA. Mluvit o koncertu WORMLUST by ale vlastně bylo nepřesné, neboť náplní setlistu byly skladby Lyngdalova dalšího projektu LJÁIN, který má na kontě dvě letošní EP „Endasálmar“ a „Klofnar tungur“. Přesto jsem měl dojem, že minimálně „Sex augu, tólf stjörnur“ od WORMLUST zazněla, pokud však ne, má některá ze skladeb LJÁIN takřka totožný chaotický závěr.

Zvukově to bylo dosti totožné, jako v případě MANNVEIRA. Lyngdalův vokál byl nadřazen instrumentální složce, v případě částí bez zpěvu pak prim hrály Einarssonovy bicí. Tento borec předvedl naprosto famózní výkon, s naprostým přehledem si poradil s krkolomnými přechody a v blastbeatech se mohl pochlubit pořádnou rychlostí a zároveň intenzitou. Bohužel ale strunné nástroje pod hradbou vokálů a bicích spíše zapadly, neměly ani takovou sílu, jako v případě MANNVEIRA (co se týče ozvučení, nikoliv z kompozičního hlediska, tam jsou WORMLUST přeci jen o dost rozmanitější, propletenější, chaotičtější). Zvukový zážitek tedy mohl být rozhodně lepší, přesto mělo vystoupení několik opravdu silných momentů, kvůli kterým jsem rád, že jsem na akci byl.

Vizuální zážitek z WORMLUST jsem měl takový, že jsem pány v kožených bundách a s černými šátky přes obličej viděl akorát v okamžiku, kdy skrze publikum procházeli na „pódium“ a po koncertě zpět. Nejsem vzrůstem nejmenší, přesto jsem dění na pódiu ze zadní části sklepa neměl šanci vidět. I vzhledem k temnotě, která zavalila právě vystupující kapelu, na tom asi byla většina návštěvníků podobně. Pódium osvětlovaly pouze svíčky.

Chci poděkovat Hard Bones Production za možnost zhlédnout další dva zástupce nerozsáhlé, ale velmi silné islandské black metalové scény. Dokázal bych si ale představit určitě vhodnější prostory a s tím i zvuk. Sklepní zázemí má sice svoji specifickou atmosféru, ta by ale neměla být nadřazena samotné hudební složce. Přesto jsem rád, že jsem pondělní seanci nevynechal.


Zveřejněno: 11. 10. 2016
Přečteno:
3393 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 10. 2016 15:11 napsal/a kubánec
...
Už jsem chvilku čekal, kdo to napíše. Jasně, že to je ojeb Wormlust exclusive perform Ljáin, atd...to je úplný výsměch. Kupoval jsem tam kámošovi (který je na Islandu:o) triko Wormlust. Borci, že velikost L nemají, ale tak nech uspokojím parťáka aspoň trikem Ljáin. Všichni sme se tomu zasmáli, připili pivem a bylo. Wormlust měli nechat doma. To, ale nic nemění na tom, že mě to bavilo jak prase!!!
11. 10. 2016 13:20 napsal/a Bhut
Já vynechal...
...což mě zpětně trochu mrzí. Zároveň, ale nechápu fakt, že šlo o koncert Wormlust bez repertoáru Wormlust. To je jako, kdybychom šli na koncert Stíny Plamenů a hrály se skladby War For War apod. Ale chápu okolnosti a důvody, jen mi přišlo podivné to takto pojmenovávat. No nic, Island je i jinak podivný :D Věřím, že šlo o intenzivní zážitek, rád bych jej zažil, ale se svou výškou už bych viděl tuplem prd a ještě bych byl podrážděn ze zvuku a nahuštěnosti lidí. A taky jsem se dočetl nepěkné info, kterak pánové komplikovali situaci kolem financí. ...Jen si tu maluju věci, aby mi nemrzelo, že jsem nešel... sakra...