Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD/LP/MC 2016, Season of Mist / black metal / USA

Všichni znáte ten pocit, když jedna z vašich TOP kapel vydá novou desku. Nevím, zda si čekání zkracujete poslechem předem vypuštěných skladeb nebo ne (já jsem to tentokrát nevydržel), i tak jde ale vždy o takový pocit příjemného napětí, kdy jste plni očekávání, co s vámi následujících několik desítek minut udělá. S čím ti pánové (samozřejmě občas také dámy), jejichž desky vám často dělají společnost, jejichž trika máte na sobě každou chvíli, u nichž dychtivě sledujete každou novinku, zase přijdou…? Naplní očekávání hned na první poslech? Nebo to bude chvíli trvat, než nový počin v mysli dozraje? A nebo to nebude tentokrát stát za moc (čehož pravděpodobnost se u některých srdcovek limitně blíží nule)?

Utekly tři roky od data vydání předchozího počinu INQUISITION „Obscure Verses of the Multiverse“, které s odstupem času hodnotím jako povedené (jak jinak), skladby jako „Infinite Interstellar Genocide“ nebo „Force of the Floating Tomb“ jsou stále silné jako noha od kulečníku. Přesto předchozí zhmotněnou genialitu „Ominous Doctrines of the Perpetual Mystical Macrocosm“, skrze kterou jsem americkou dvojici poznal, se překonat určitě nepodařilo a třeba k produkci bych nějaké výhrady měl. Norma dlouhých názvů alb byla zachována a dvojice Dagon/Incubus se v srpnu vytasila s počinem „Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith“.

První zapraskání vinylu, při intru „The Force Before Darkness“ bušící srdce a pak už husina až na prdeli. Úvodní tóny vypalovačky „From Chaos They Came“ dávají tušit, že jsem znovu pohlcen, neschopen vnímání okolí kromě momentu, kdy je potřeba otočit desku pro další várku kosmického metalu. Vlastně víc než vše ostatní pociťuji dojetí: oni to zase dokázali. Přikovat mě ke křeslu a podmanit si mě svým charakteristickým pojetím black metalu, kdy Dagonovy riffy a zvuk kytar jsou absolutně nezaměnitelné s jakýmkoli jiným interpretem (kromě toho, že mistr je schopen rukama vytvořit něco magického, co mě přenáší myšlenkami někam k hvězdné dráze, je to jistě také využitými zesilovači Soldano, které mají svůj svojský sound). Stejně tak vokál, který sice oproti předchozím deskám zaznamenal jakéhosi zhrubnutí (už to není žabí vokál, nýbrž agresivní žabí vokál), ale stále je jedním z poznávacích znaků INQUISITION. A Incubusův styl hraní na bicí, ač bych mu nepřisuzoval nějakou enormní složitost, je také jednoduše rozpoznatelný a v podstatě pro Inkvizici už nepostradatelný.

Leckdo řekne, že kapela hraje pořád to samé a že v podstatě nemá čím překvapit, já ale s tímto tvrzením souhlasit nemůžu. (Je to podobné, jako když slyším názory, že BEHEMOTH = HATE… kurva, lidi, posloucháte tu hudbu vůbec?) Vždy byly velmi jasně rozpoznatelné odlišné nuance mezi jednotlivými počiny INQUISITION a nejinak je tomu tentokrát. Dokonce si troufám tvrdit, že „Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith“ je odlišná výrazně. Samozřejmě, jak už jsem naznačil, charakteristické výkony dvojice byly zachovány, ale diference lze hledat ať už v produkci, nebo v samotném způsobu komponování.

Mnohem více než v minulosti se Dagon pustil do různých lichých taktů, nečekaných zvratů, kontrastů. Navíc některé věci jsou až na rozhraní black a death metalu, třeba některé riffy „Wings of Anu“ nebo „Power From the Center of the Cosmic Black Spiral“ by se při menším využití představivosti klidně mohly nacházet na nějaké smrtelné nahrávce. Překvapivá je i pětka „A Black Aeon Shall Cleanse“ pro svoji přímočarou podobu a pořádně heavy nosný riff, zejména pak ale následující „The Flames of Infinite Blackness Before Creation“, která přimáčkne posluchače enormně podmanivými melodiemi a zároveň se ve slokách chová až doom metalově.

„Through the Divine Spirit of Satan a Glorious Universe is Known“ mi zase nějakým způsobem evokuje staré časy black metalu, jakýsi výlet za inspirací do devadesátých let a raných nahrávek. Titulní „Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith“ je pak instrumentální skladbou, jež, když si vypomohu reklamní frází, řekne více než tisíc slov. Víc než kdy jindy INQUISITION nadnáší vzletnými melodiemi, které jsou navíc v mixu značně zvýrazněny a vždy přebírají hlavní roli.

Samozřejmě, najdou se zde skladby, které by se rozhodně hodily i na předchozí desku, zmíním například „Vortex From the Celestial Flying Throne of Storms“ nebo „Mystical Blood“, to jsou prostě klasičtí INQUISITION. Ale jako celek mi „Bloodshed Across The Empyrean Altar Beyond The Celestial Zenith“ přijde mnohem nápaditější, možná i propracovanější než její předchůdce. I zvukově má novinka větší sílu, kytary jsou ostřejší a vokál při poslechu ve sluchátkách tolik neřeže a nevyčnívá (maximálně v jedné části „A Black Aeon Shall Cleanse“ jsem si něčeho podobného všiml). Když to srovnám třeba se songem „Joined by Dark Matter, Repelled by Dark Energy“ z předchozí desky, tam naprosto famózní riff vokál absolutně přebíjí.

Lyricky je album založeno na klasickém tématu, jímž je oslava universa a jeho propojení s trochu panteistickým Dagonovým smýšlením, zároveň se ale autor tentokrát výrazně inspiroval v sumerské mytologii. Grafickou podobu alba si na starost vzal Vincent Fouquet (TSJUDER, MELECHESH ad.) a booklet je obohacen i o fotografii kapely od Petera Besteho, autora knihy „True Norwegian Black Metal“.

Není moc, co dodat. INQUISITION mě znovu dostali, v současnosti není dne, kdy bych si nové album alespoň jednou nepustil. Maximálně intenzivní první poslech, kdy mi běhal mráz po zádech jako Bolt na stovce, je následován desítkami opakování, při kterých se zjevují další a další detaily. Jsem nadšen a „Bloodshed Across The Empyrean Altar Beyond The Celestial Zenith“ je pro mne jasným aspirantem na desku roku. Nedokážu posoudit její postavení v celé diskografii kapely, na to se v ní nachází příliš skvostů. Vidím to na účast v TOP 3 po boku „Ominous Doctrines of the Perpetual Mystical Macrocosm“ a „Nefarious Dismal Orations“.

Marně hledám na desce nějaký fakt slabý moment. Když už se třeba zdá, že by skladba mohla být tak nějak „normální“, najednou se v ní zjeví uzemňující pasáž (třeba prostřední část „Mystical Blood“). Kdybych chtěl být jo hnidopich, tak druhé outro v podobě „Coda: Hymn to the Cosmic Zenith“ už je maličko zbytečné a větší sílu by závěr měl, kdyby jej tvořila Invokace Absolutna, Všeho, Satana. Těším se, až aspoň nějaké nové skladby uslyším naživo 24. října v Praze.

…We are in preparation to join this ocean of stars. Those who came here and seeded us gave us a spirit that emulates space itself, and DNA that is essentially space dust; prepare us and show us what is beyond the zenith when we return to what was the force before darkness.

Seznam skladeb:

  1. Intro: The Force Before Darkness
  2. From Chaos They Came
  3. Wings of Anu
  4. Vortex from the Celestial Flying Throne of Storms
  5. A Black Aeon Shall Cleanse
  6. The Flames of Infinite Blackness Before Creation
  7. Mystical Blood
  8. Through the Divine Spirit of Satan a Glorious Universe Is Known
  9. Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith
  10. Power from the Center of the Cosmic Black Spiral
  11. A Magnificent Crypt of Stars
  12. Outro: The Invocation of the Absolute, the All, the Satan
  13. Coda: Hymn to the Cosmic Zenith

Čas: 56:37

Sestava:

  • Dagon – zpěv, kytary
  • Incubus – bicí

https://inquisitionbm.bandcamp.com/
http://www.season-of-mist.com/bands/inquisition


Zveřejněno: 19. 09. 2016
Přečteno:
3950 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 09. 2016 08:49 napsal/a immortal
Hříšník jsem.
Kapelu kterou řadím na vrchol současné BM scény a nemám ani jeden originální nosič. Jsem hroznej hříšník, jenže když ono osazenstvo Fobie vždy vykoupí celej náklad určenej pro ČR dřív, než moje maličkost zjistí, že je to venku na temnotě světa. :-))