Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP 2016, PHR Records / hardcore, punk / Anglie

G.B.H. byli jednou z mých prvních punkových kapel, které jsem měl možnost slyšet. Zhruba někdy v mých 11 nebo 12 letech jsem na kazetě sjížděl jakýsi nahraný výběr od G.B.H., na kterém samozřejmě nechyběly největší hity kapely. Vím, že jsem byl jejich syrovým punkem hodně postižený a společně s RAMONES, THE CLASH, THE EXPLOITED nebo třeba DISCHARGE patřili k mým nejoblíbenějším kapelám žánru. A vlastně tam patří do teď.

Tihle veteráni z Birminghamu jdou proti proudu již od roku 1978 a už tento datum napovídá, že stáli u vzniku punkové scény v Anglii. A v současné sestavě stále působí výrazný zpěvák Colin Abrahall a také kytarák Colin "Jock" Blyth. Zbytek sestavy se různě měnil, ale hlavní jádro G.B.H. stále rozdává radost punkerům po celém světě. Česko nevyjímaje. Vždyť tady G.B.H. hrají každoročně a mají zde velkou fanouškovskou základnu. Osobně jsem je před pár lety viděl a mohu potvrdit, že je to pořád jízda i v pokročilém věku (úsměv).

Papagájův Hlasatel Records (dále PHR) odvádí výbornou práci. Kromě nových punkových desek vydává stále více reedic starých kultovních alb, která jsou buď dávno vyprodaná, nebo na vinylu ještě nikdy nevyšla. Jeden z takových titulů je i album "A Fridge Too Far" z roku 1989. Pro fans G.B.H. jedna ze stěžejních desek kapely. A to i přes to, že vyšla dlouho po vzniku anglického punku.

Je tak naprosto jasné, že i deska "A Fridge Too Far" je ovlivněná dobou. Základ hudby G.B.H. byl, je a bude v klasickém punku, ale přelom osmdesátek a devadesátek znamenal pro mnoho kapel (nejen punkových) různé formy experimentů. G.B.H. však nijak neexperimentovali, jen do své muziky elegantně propašovali některé vlivy metalu. Abych byl přesný, jednalo se spíše o crossover/thrash, který stejně více či méně koketuje s hardcore punkem. V případě desky "A Fridge Too Far" však jde především o zvukovou stránku a určitý feeling. Struktury jednotlivých skladeb přísahají na všechna punková pravidla. Přímočaré skladby mají jedinečný drive a jasný rukopis kapely. Oproti předchozím deskám kapela přidala na melodičtějších riffech, které ale nijak neubírají na syrovosti desky. Všemu pak vládne Colinův řev. Naprosto rozpoznatelný vokál mezi všemi punkovými zpěváky. Srozumitelné, agresivní a místy až nečekaně zpěvné (např. refrény v "See You Bleed"). Témata klasicky punková, bez veškerých úhybných manévrů a zbytečných omáček. G.B.H. se nebáli místy zařadit i střednětempé vyhrávky s výrazným riffem. Takže o bezduchou punkovou řezničinu v případě této desky nemůže být ani slov. Vždycky jsem měl rád skladby "Go Home", "See You Bleed", "Captain Chaos" a titulní válec "A Fridge Too Far". A tyto skladby pořád patří, pro mě, k tomu nejlepšímu na albu. Jediným mínusem je více než čtyřicetiminutová stopáž. V závěru poslechu už ztrácím pozornost, takže bych se přikláněl spíše k nějkým deseti skladbám místo dvanácti.

PHR vydal další skvost (celkem 3 desky od G.B.H.). Punkové srdce musí nad reedicí zaplesat. Jak už bývá u PHR zvykem, nosič je výborně zpracovaný po grafické i textové stránce. V případě "A Fridge Too Far" se jedná o barevný (modrý) vinyl s dobovou grafikou, která zaujme jak přední, tak i zadní stranou obalu. Uvnitř najdete texty na tvrdém kvalitním papíru. Tady není co vytknout. Další klasické album, které si takto povedené vydání rozhodně zaslouží. UK 82 rulez!

Bez hodnocení (reedice)

Seznam skladeb:

Strana A:

  1. Pass The Axe
  2. Captain Chaos
  3. Go Home
  4. Checkin' Out
  5. See You Bleed
  6. When Will It End?

Strana B:

  1. A Fridge Too Far
  2. The Fist Of Regret
  3. Needle In A Haystack
  4. Twenty Floors Below
  5. Nocturnal Journal
  6. Crossfire

Čas: cca 41 min.

Sestava:

  • Colin – vokály
  • Ross – baskytara
  • Jock – kytara
  • Kai – bicí

www.gbhuk.com , www.phr.cz


Zveřejněno: 25. 08. 2016
Přečteno:
3719 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář