Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016, vlastní náklad / rock/elektronika / Česko

Jako již tradičně si na začátek článku dáme pár základních informací. Ostravská kapela PUBLIC RELATIONS (dále jen PR) funguje od roku 2004 a na svém kontě má v současnosti už čtyři studiová alba. Od prvopočátků ve znamení crossoveru se její tvorba postupně posunula až do dnešní podoby, která představuje kombinaci rockové a elektronické muziky. Důležitá personální změna, mající vliv na další hudební směřování, proběhla ve skupině na počátku roku 2013, kdy do ní nastoupil současný zpěvák Jan „Comar“ Ražnok, s nímž ještě v témže roce ostravští natočili v pořadí třetí desku „Reset“. Na konci letošního června potom kapela přišla se zbrusu novým materiálem, jímž je nahrávka nazvaná „Sirael“, kterou mám teď právě před sebou.

V úvodu jsem zmínil, že PR ve své hudbě kombinují rock s elektronikou, což v podstatě není zas až tak neobvyklá věc, jelikož metalových nebo rockových skupin, které svoji tvorbu obohacují elektronickými prvky, je v dnešní době poměrně hodně. Ovšem, zatímco u drtivé většiny z nich představuje elektro složka pouze jakési doplnění nebo zpestření jejich muziky, tak PR k tomuto propojení přistupují zcela jiným způsobem. U nich je totiž elektronika naprosto rovnocenným partnerem rockové části, což dohromady tvoří docela zajímavý hudební mix, který by určitě mohl oslovit nejen zaryté rockery a metalisty. Když jsem si CD poprvé pustil, tak jsem si vybavil další domácí partičky podobného ražení, jejichž nahrávky mi v minulosti prošly přehrávačem, konkrétně se jedná například o karvinské GALACTIC INDUSTRY nebo brněnské RHODIAN.

Album, jehož základní část tvoří devět skladeb je v podstatě uceleným materiálem, vyprávějícím příběh z (ne)daleké budoucnosti, jehož tvůrci jsou zpěvák Jan Ražnok, který je autorem textů (ty jsou z větší části napsané v češtině, pouze jeden je v angličtině a tři kousky jsou kombinované, to znamená, že v nich můžete najít oba zmíněné jazyky) a baskytarista a strůjce samplů Tomáš Klos, jenž se z drtivé části podepsal pod hudební stránku věci. Opravdu doporučuji, jak ostatně posluchače vyzívá i sama kapela, si při přehrání CD vzít booklet do ruky a naplno se ponořit do příběhu, který nám páni muzikanti servírují. Osobně mě nejvíce zaujala skladba „Hora“ (byl na ni pořízený i videoklip), což je z mého pohledu opravdu majestátní hymna, která zaujme nejen, jako součást celého příběhu, ale i jako samostatně fungující kompozice, v níž mi zároveň nejvíce sedí poměr rozložení rock – elektro. Dalšími věcmi, které bych rád vyzdvihnul, jsou pětka „Naděje“ a sedmička „Proč pěkné ženy rychle hoří“. Abych nezapomněl, tak bonusem a závěrečnou skladbou celé placky  je starší song „Platonia“, který už skalní fanoušci skupiny mohou znát z předchozí desky, oproti tehdejší verzi je zde tentokráte ale uveden s českým textem.

O samotném nahrávacím procesu vám žel nepovím zhola nic, jelikož tyto informace v bookletu, jehož autorkou je Jana Buštíková, jednoduše chybí.

I když nejsem nějakým vyloženým milovníkem elektronické muziky, tak v této kombinaci a v tomto provedení určitě dávám palec nahoru, k čemuž přispívá i fakt, že se kapela v dnešní době, kdy už spousta lidí ani není schopná si v klidu vyslechnout kompletní CD, pustila do takovéhoto komplexního dílka, které nepochybně stojí za váš čas.

Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Exit 11:55
  2. Hora
  3. Son of Fire (Unstoppable Desire)
  4. Vůně nahého těla
  5. Naděje
  6. Big Shake
  7. Proč pěkné ženy rychle hoří (Hexe)
  8. Černá dvojka (Obraz mé krve)
  9. Setkání
  10. Platonia CZ (bonus)

Čas: 38:49

Sestava:

  • Jan „Comar“ Ražnok – zpěv
  • Tomáš Klos – basa, samply
  • Marek Konečný – bicí
  • Jiří Sosik – kytara

Web
Bandzone
 


Zveřejněno: 12. 08. 2016
Přečteno:
4227 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář