Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD 2016, Metal on Metal Records / old school death metal / mezinárodní

Paul Speckmann pořád nemá dost. Tento death metalový guru válí s MASTER i DEATH STRIKE, má projekt s Roggou Johanssonem a také s lidmi z WITCHBURNER. Ano, řeč tentokrát bude o CADAVERIC POISON, projektu, který vznikl v roce 2014 v hlavách zkušených muzikantů. Kromě Paula Speckmanna (vokály, baskytara) se v CADAVERIC POISON objevují dva členové respektované německé black/thrash kapely WITCHBURNER - Simon Seegel (kytara) a Felix Darnieder (bicí). Tento studiový projekt si odbyl svoji premiéru díky dvouskladbovému EP "Fight for Evil" před dvěma roky. Nyní se k nám dostává plnohodnotné album, pojmenované stejně jako kapela: "Cadaveric Poison".

Obal desky "Cadaveric Poison" má na svědomí asi nejznámější kreslíř death metalových desek - Mark Riddick. Jeho práce je okamžitě rozpoznatelná a také v tomto případě jsem s obalem spokojen. Navíc zelené logo kapely k černobílé kresbě skvěle padne. CD verze vyšla u italského labelu Metal on Metal Records. Na vydání vinylové verze se zatím stále čeká.

Album "Cadaveric Poison" nabízí celkem osm nabušených skladeb, které na úvod ("Cadaveric") i na závěr ("Poison") okleští dvě instrumentální intra. Že se jedná o nekompromisní death metalovou mašinérii, vás přesvědčí už úvodní skladba "The Few". Syrový, zašpiněný a přesto dobře čitelný zvuk mě okamžitě posadil na zadek. Na mysli mi celkem logicky vypluje srovnání s MASTER, domovskou kapelou Paula. Postupy v jednotlivých skladbách jsou velice podobné, frázování Paulova chorobného vokálu je taktéž stejné. Zvukově je nahrávka CADAVERIC POISON více syrová a oproti MASTER se navíc v hudbě CADAVERIC POISON více objevují pomalejší vyhrávky s dominující kytarou. Tady výrazně vypomáhal Michael Frank (také WITCHBURNER), který se jako host postaral o kytarová sóla a hlavní kytarové partie. Pozorný posluchač, který má obě kapely nastudované, právě rozdíl v kytarové práci pozná. Například sólo ve skladbě "Rollover", které několikrát změní svůj charakter či sólo v "Bombs Away". Kytary vůbec patří k tomu nejlepšímu na desce. CADAVERIC POISON nejsou ale žádnou procházkou parkem. Tady se přímo budete dotýkat zla, násilí a nenávisti. Tyto tři faktory na vás bude chrlit Paul v textech (tematika se od MASTER neliší vůbec), ale podobně působí i hudba. Přímočarý death metal vyloupnutý z konce osmdesátých let, pořádně zastřený, ve vysokém tempu ničící. V každé skladbě ale dochází k určitému vytrhnutí ze zaběhlých koloritů. Jednou je to výrazné sólo, podruhé zvolnění, potřetí houpavé vyhrávky připravující posluchače na definitivní úder. Na albu "Cadaveric Poison" najdeme i obě skladby z prvního EP - "Fight for Evil" a "Violence Breeds Violence". Skvělé je, že celkových pětatřicet minut působí kompaktně, vyrovnaně a funguje skvěle jako celek. Prostě vás to sundá ze židle. Ale zároveň je každá skladba trochu jiná, i když si zachovává stejně nasraný ksicht. Pokračovat bych mohl s vypalovačkami "Forfeit the Race" a "Never Put All Your Stones in One Basket" nebo s trochu "atypickými skladbami - "Face the Whore" (pomalý "doomový" úvod, temná atmosféra) a "Bombs Away", která se svým mohutným riffem rozčísne celé album. Jediným mínusem tak asi zůstává, že se do hudby CADAVERIC POISON nepodařilo procpat trochu black/thrash metalového odkazu WITCHBURNER.

Nezbývá než dodat, že projekt CADAVERIC POISON je plnokrevným death metalem staré školy a je absolutně srovnatelný s klasickými koncertujícími kapelami. Mnohé z nich navíc ještě předčí. Jasně, díky Paulu Speckmannovi je podobnost s MASTER velká, ale i tak si pozorní posluchači dobře všimnou rozdílů ve tvorbě obou kapel. Těžko říct, zda se někdy tato trojice objeví na pódiu, ale jedno je jisté - CADAVERIC POISON jako projekt patří k tomu nejlepšímu, co současná death metalová scéna nabízí. Prvotřídní death metalovový nářez, samozřejmě v old school duchu a s nejvyšší porcí profesionality. Výborná práce, jedno z nejlepších death metalových alb roku - 8,5/10.

Seznam skladeb:

  1. Cadaveric (intro)
  2. The Few
  3. Rollover
  4. Fight for Evil
  5. Forfeit the Race
  6. Never Put All Your Stones in One Basket
  7. Face the Whore
  8. Bombs Away    
  9. Violence Breeds Violence
  10. Poison (outro)

Čas: 35:02

Sestava:

  • Felix - bicí
  • Seegel - kytara
  • Paul - vokály, baskytara

Facebook


Zveřejněno: 05. 08. 2016
Přečteno:
3419 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 08. 2016 21:45 napsal/a pekop
CADAVERIC POISON
Parádní deska, souhlas s recenzí.