Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

1. 7. 2016, Reykjavik - Gaukurinn

To, že SLEEP budou hrát na Islandu, jsem věděl už několik měsíců. Původně ale měli hrát na velkém festivalu ATP, kde pro mě byli jedinou zajímavou kapelou a platit víc než sto euro za to vidět jednu kapelu se mi nechtělo, takže jsem původně rezignoval na to, že SLEEP uvidím. O to větší bylo moje překvapení, když jsem se týden před festivalem dozvěděl, že je celý zrušený a koncert SLEEP se na poslední chvíli přesunul do klubu Gaukurinn v Reykjavíku. Navíc k nim ještě přibyla NADRA, která patří do první islandske blackmetalové ligy, takže nebylo nad čím váhat.

Koncert otvírala kapela SKELKUR Í BRINGU... pro mě velká neznámá. Když začali hrát, tak se ani nedivím, že jsem o této kapele předtím nikdy neslyšel. Mix všeho a nic, byly tam slyšet náznaky punku, noisu, psychedelie, divných elektronických samplů, do toho směs zpěvu a vřeštění zpěvačky. Nic pro mě, ale pokud si ujíždíš na lSD a různých pilulkách, tak kapelu určitě očekuj.

Poté nastupují NADRA, na které jsem se hodně těšil. NADRA je kapela lidí okolo MISTYRMING, CARPE NOCTEM, SKAPHE a URHRAK. Kytarista se zpěvákem mají navíc jestě label Vanagandr. Na i před pódium nastupuje banda postříkaná černou barvou a krví, zpěvák v rukou třímá koňskou lebku. Bubeník odklepe doby a začíná se sypačkou „Fjallið“. Výborný čitelný zvuk, čemuž jsem se až divil, když jsem omrkl komba, na kterých hrajou. (úsměv) Celý set byl nabitý černou energii, kytarista řádil jako utržený ze řetězu, došlo i na dva novější vály z nahravky „Form“. Vysoce kvalitni černá mše.

Třetí v pořadí byla další Islandská kapela a to THE VINTAGE CARAVAN. Po NADRA jsem na ně moc neměl chuť. Ale omrkl jsem skoro celý gig. Kapela měla opět výborný zvuk, kvalitně zahraný stoner rock, na můj vkus místy až moc hipísacký a veselý. Na kapelu se do klubu nahrnula hromada lidí, kteří ještě podpořili výbornou atmosféru po celou dobu jejich setu. Jestli neznáš, tak to určitě zkus, na maličký islandský stonerový rybníček je to nadprůměr.

Třešničkou na zeleném dortu byli SLEEP. Šlo to vidět i na publiku, před setem SLEEP se do klubu nahrnulo tak dalších 100 lidí. Prodral sem se dopředu a našel si dobrý spot. Po chvílí přichází týpci na plac. Otevírá se songem „Dragonaut“ a celé publikum jen pomalu pokyvuje hlavami v rytmu omamných riffů. Zvuk byl zpočátku trochu zahuhlaný, ale zhruba v půlce prvního válu se to vylepšilo a bylo to v pohodě. Satanžel nedošlo na „Dopesmoker“. Ale na druhou stranu zahráli nejnovější vál „Clarity“, který byl naživo zabijácký. Zazněly skoro všechny songy z „Holy Mountain“, takže stěžovat si nebylo na co. Jediné, co nevydrželo islandský koncert SLEEP, byly odposlechy, ze kterých se při posledním songu a přídavku začalo masivně dýmat. (úsměv)


Zveřejněno: 19. 07. 2016
Přečteno:
3280 x
Autor: Johnix | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář