Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP/CD 2016, High Roller Records / heavy, speed metal / Německo

Pro většinu z Vás bude jméno BLIZZEN novým pojmem. Tahle kapela čtyř mladíků se totiž dala dohromady teprve před dvěma roky v Hesensku, což je část Německa. Ovšem za relativně krátkou dobu působení toho BLIZZEN stihli poměrně dost. Pánové se upínají k sílící retro vlně heavy metalu a tak je jasné, že nelze očekávat nějaké převraty. Ovšem když retro, tak poctivě. A tohle BLIZZEN ctí maximálně! Loni kapele vyšlo první EP "Time Machine", které já osobně považuji za výborné. BLIZZEN na něm skvěle kloubí vysoký potenciál, dobré nápady s nováčkovskou neučesaností. Poté, co v zimě BLIZZEN ohlásili vydání první velké desky, objevila se kapela na mém seznamu alb s označením "novinky 2016".

BLIZZEN nakonec vydali svůj debut "Genesis Reversed" v květnu a to u labelu, který má snad každý fanoušek klasického metalu ve svém hledáčku - High Roller Records. Toto vydavatelství je zárukou kvalitního nosiče s určitými bonusy navíc, jako bývá např. plakát o velikosti A2. "Genesis Reversed" vyšlo jak na vinylu, tak i na CD. Pochlubit se může také výrazným obalem, který se námětem vrací do první poloviny osmdesátek a demonstruje sílu heavy metalu. Autorem je bulharský kreslíř Dimitar Nikolov, který již má na kontě obaly jiných heavy metalových kapel - METAL INQUISITOR, PORTRAIT, STEELWING, atd.

Takže co BLIZZEN na své novince hrají? Od začátku do konce se jedná o klasický osmdesátkový heavy/speed metal, který je postavený na výborných kytarách. Riffy z dílny obou kytaristů se umí skvěle zasekávat do paměti, ale také plížívě a příjemně hladit sluchovody. Důležité je, že BLIZZEN často mění tempo i struktury skladeb. Ve chvíli kdy třepete hlavou, přijde pasáž, která ubere na rychlosti a přidá na melodiích. Právě perfektní melodie jsou alfou a omegou hudby BLIZZEN. Navíc chytlavé a vykreslené díky vokálu basáka Daniela Steckenmessera. Ten zpívá, nikoliv piští nebo řve (úsměv). Jeho barva hlasu se příjemně poslouchá a to jak v rychlých a syrovějších skladbách - např. "Hounded for Good", tak i v těch zpěvnějších a pomalejších - např. "Masters of Lightning". Navíc refrény se dobře pamatují i díky textům, takže za chvíli si zpíváte také. Nechybí typické heavy ječáky ve vysokých polohách. Ale nic, co by trhalo uši. Deska přímo překypuje kytarovými sóly, které jsou různých charakterů. Pokaždé jsou ale výborně zasazena do skladeb. Těžko hledám výrazně slabé místo. Už po několika posleších jsem dokázal rozeznat jednotlivé songy a mezi favority řadím titulní "Genesis Reversed", "Trumpets of the Gods", "The World Keeps Still" a také "Gone Wild", která se již objevila na loňském EP "Time Machine". Tím se dostávám k malému porovnání obou nahrávek. "Genesis Reversed" je po instrumentální stránce o kus dále a zvukově dotažená k dokonalosti. EP "Time Machine" je více syrové a více speedové. Ta syrovost mi na nové desce trochu chybí, ale jinak je vše v tom nejlepším pořádku! Album má padesát minut, což může pro někoho být hodně. Mně to tentokrát vůbec nevadí a s více poslechy "Genesis Reversed" pěkně upaluje do cíle.

BLIZZEN na své první velké desce potvrdili to, co jsem od nich očekával. Jsou výbornou reprezentací současné retro vlny heavy/speed metalu, protože dokáží na desku přenést svůj ksicht, dobré nápady a duch starých kapel. Pro polovinu kapely se navíc jedná o první hudební zkušenost, což je při kvalitě nahrávky obdivuhodné. Album "Genesis Reversed" mě baví a především se skvěle poslouchá. Najdete zde mnoho pasáží, které jsou oddechové, ale i ty, na které byste si šli nejraději vymlátit hlavy pod pódium. BLIZZEN svým debutem zastínili řadu kapel současné scény a pro mě osobně zcela vymazali třeba upadající SKULL FIST. Pokud chcete kvalitní a poctivý heavík, hraný s upřímným a neutuchajícím elánem, sáhněte po desce "Genesis Reversed"! Povinnost pro fans CAULDRON, ANGEL WITCH, SATAN nebo VIRTUE.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Anthem to a Distant Star
  2. Trumpets of the Gods    
  3. Masters of Lightning
  4. The Beast Is on Your Back
  5. Hounded for Good
  6. Genesis Reversed
  • Strana B:
  1. Gone Wild
  2. The World Keeps Still
  3. Devil in Disguise
  4. Bestride the Thunder
  5. Skid into Death

Čas: 50:06

Sestava:

  • Stecki    - zpěv, baskytara
  • Marvin - kytara
  • Andi - kytara
  • Gereon - bicí

Facebook


Zveřejněno: 08. 07. 2016
Přečteno:
3514 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář