Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Souhrn zajímavých alb, které vychází v březnu 2016 + tipy na koncerty.

V březnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé březnové koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Březnové tipy: Opat

RAGNAROK (Norsko) – „Psychopathology“
Black metal, Agonia Records
Po průměrném albu „Malediction“ (2012) došlo u norské legendy k personálnímu zemětřesení. Pryč jsou zpěvák HansFyrste a basák DezeptiCunt, po dvaceti letech se vzdal bicí soupravy Jontho a jeho novým nástrojem bude mikrofon. V roli bubeníka jej nahradil teprve čtyřiadvacetiletý Malignant. Dosáhnout na počiny jako „Blackdoor Miracle“ (2004) se už RAGNAROK asi nepovede, první singl ale naznačil, že by se mohlo znovu jednat o velmi zajímavý a syrový počin. „Psychopathology“ vyjde 25. března u Poláků Agonia Records.

KRINGA (Rakousko) – „Through the Flesh of Ethereal Wombs“ (EP)
Black metal, Daemon Worship Productions
Rakušané KRINGA sice fungují od roku 2009, plnohodnotného alba jsme se od nich ale dosud nedočkali. Na kontě zatím mají tři dema a dvě EP (ačkoliv v podstatě jedno, neb bylo vydáno dva roky po sobě EP se stejným materiálem, ale jinou produkcí), jejichž sbírku nyní rozšíří o další počin tohoto formátu. Podle dostupných informací by měl obsahovat tři skladby a ti, kdo KRINGA viděli naživo například na nedávné pražské zastávce (http://www.fobiazine.net/article/9182/mg%C5%81a-one-tail-one-head-mis222;yrming-kringa/), některé ukázky nové tvorby už měli možnost slyšet. Naživo KRINGA energii měla, studiově šlo dosud o syrový underground. Potenciál jistě potvrdí s novým EP 31. března.

RIMFROST (Švédsko) – „Rimfrost“
Black metal, Non Serviam Records
Tak tohle už jsem ani nečekal. RIMFROST se vracejí po dlouhých sedmi letech s eponymní deskou, jež nabídne porci osmi skladeb a padesáti minut černého kovu. Pamatuji si, jak mě odrovnali deset let starou debutovkou „A Frozen World Unknown“, na kterou navázali o tři roky později počinem „Veraldar Nagli“, který rozhodně obstál, ale materiál na první desce mi přišel přeci jen o něco lepší. RIMFROST se vyznačují mrazivým black metalem a fanoušci skandinávského chladu by si novinku neměli nechat ujít. Počkat si na ni musíme do 25. března, kdy ji vypustí nizozemská firma Non Serviam Records.

IRKALLIAN ORACLE (Švédsko) – „Apollyon“
Black/death metal, Nuclear War Now! Productions
Pocházejí z Gothenburgu, ale do tamní vyhlášené melodic death metalové scény nepatří. IRKALLIAN ORACLE se prezentují mnohem odpornějším pojetím metalu, v němž se mísí černočerná temnota se smrtelnými ozvěnami. Kolem kapely je jistá mystická atmosféra, když není známo, jací členové v ní působí, kdo zastává jakou pozici apod. IO se v roce 2013 prezentovali debutovou deskou „Grave Ekstasis“ a tři roky poté přicházejí s novou porcí hnusu pod názvem „Apollyon“. Artwork k ní opatřil David Herrerias, jehož charakteristický styl můžete vidět i na obálkách alb AKHLYS nebo NIGHTBRINGER. Album vyjde poslední březnový den u amerického labelu Nuclear War Now! Productions.

SULPHUR (Norsko) – „Omens of Doom“
Black/death metal, Dark Essence Records
Stejně jako RIMFROST, i SULPHUR se hlásí s třetím studiovým počinem po sedmi letech od toho druhého. Kapela, v níž figurují například Øyvind Madsen (VULTURE INDUSTRIES) nebo bývalý bicman AETERNUS či GORGOROTH Erik Hæggernes, na předchozí desce kombinovala death metalové riffovačky se spíše black metalovým středovým zvukem. Mezi legendami z pověstného Hordalandu ale dosud jaksi SULPHUR zapadali. O třetích deskách se často říká, že jsou svým způsobem rozhodující. Jak to bude s touto norskou pěticí se dozvíme 11. března, až „Omens of Doom“ vypustí label Dark Essence Records.

TIP na koncert:
3. 3. SUFFOCATION, CATTLE DECAPITATION, ABIOTIC, MONUMENT OF MISANTHROPY, THE CONVALESCENCE - Praha, Futurum
9. 3. NECROWRETCH, INFERNAL EXECRATOR, NAURRAKAR - Praha, Exit-us
12. 3. ORANSSI PAZUZU - Praha, Nová Chmelnice

Březnové tipy: Johan

SARKE (Norsko) – „Bogefod“
Black/thrash metal, Indie Recordings
All stars projekt se v mých očích prezentuje obdobně jako dětská klouzačka. První album mi přišlo parádní, druhé jakž takž a třetí už mě nebavilo skoro vůbec. Nechytlo mě ani loňské živé představení na Brutalu, kde žel chyběl Nocturno Culto, novinku ale opět nazpíval, tak uvidíme, jestli se klesající tendence zlomí a pánové zase rozehrají starý dobrý black metal s lehkými dotyky thrashe i black´n´rollu s takovou samozřejmostí, jako na debutu „Vorunah“. 11. března bude jasněji...

AL-NAMROOD (Saudská Arábie) / DARKESTRAH (Kyrgyzstán/Německo) – „Akyr Zaman“ / „Tajer Al Punqia“
2x black metal s folkovými elementy, Shaytan Productions
Trocha exotiky, hlavně saudskoarabští AL-NAMROOD si takové přirovnání zaslouží. Jejich nahrávka „Kitab Al-Awthan“ mě před čtyřmi roky celkem zaujala, pánové v nelehkých podmínkách nahráli docela pestré skoroblackové album se spoustou orientálních motivů, takže komu doma často hrají třeba MELECHESH, mohli by mu sednout i arabští kolegové.
DARKESTRAH mají kořeny taky daleko, v Kyrgyzstánu, ale už nějaký čas působí v sousedním Německu. Známí byli hlavně tím, že v jejich čele stálá skřehotající dívka, ta ale před časem jejich řady opustila, tak 25. března uvidíme, jak se s tím zbytek kapely popasoval. Zatím na krátké ploše, protože na splitko dodali pouze jednu skladbu, zatímco kolegové dvě.

TIP na koncert:
4.3. BRUTALLY DECEASED, LAHAR, YTIVARG, BUT - České Budějovice, Fabrika
18.3. Žižkův vraždící palcát (DEBUSTROL, STÍNY PLAMENŮ, F.O.B., NAURRAKAR, MEAN MESSIAH, OBLITERATE) - Tábor, Milenium
19.3. Deadly Storm (DEATH STRIKE, MORTIFILIA, SHAMPOON KILLER, CONTRASTIC, PERVERSITY...) - Plzeň, Božkov

Březnové tipy: Coornelus

WOLVSERPENT (USA) – „„Aporia:Kala:Ananta“
Doom/drone/ambient, Relapse Records
V březnu vyjde jednoskladbové EP dua WOLVSERPENT z amerického Idaha. Blake Green (kytara, klávesy, vokál) a Brittany McConnell (bicí, housle) se připomínají po třech letech s novým materiálem, který se nebude nijak výrazně lišit od poslední desky „Perigaea Antahkarana“. Nové EP „Aporia:Kala:Ananta“ na ploše čtyřiceti minut bude opět exkluzivní exkurzí do světa doom metalu, drone, ambientu a folku. EP vychází 4. března u Relapse Records.

BLOOD CEREMONY (Kanada) – „Lord of Misrule“
Okultní doom metal, Rise Above Records
25. března vyjde čtvrtá velká deska „Lord of Misrule“ kanadských BLOOD CEREMONY. Ti hrají na notu tradičního doom metalu s velkým vlivem psychedelie sedmdesátých let, za což může z velké části hlavní postava Alia O'Brien. Ta kromě skvělého zpěvu používá flétnu a klávesy. Po třech letech od vydání vysoce ceněného alba „The Eldritch Dark“ je tedy se na co těšit. Album vyjde u prověřené doomové stáje Rise Above Records.

TIP na koncert:
12.3. ORANSSI PAZUZU - Praha, Nová Chmelnice
17.3. BARONESS - Praha, Lucerna Music Bar
30.3. HEXVESSEL - Praha, Cross Club

Březnové tipy: Peťan

ARTILLERY (Dánsko) - "Penalty by Perception"
Thrash/power metal, Metal Blade Records
Dánská thrash metalová legenda ARTILLERY v posledních letech laborovala s postem zpěváka. Ten na předešlé desce "Legions" obsadil Michael Bastholm Dahl a zdá se, že se sestava těchto veteránů ustálila. Po třech letech totiž přicházejí ARTILLERY s novou deskou, kterou pojmenovali "Penalty by Perception". Album vyjde 25. března a bude obsahovat dohromady 11 skladeb. ARTILLERY nikdy nebyli klasickou thrashovou kapelou a už podle singlu je jasné, že se opět dočkáme power metalových elementů a promakané techniky.

METAL CHURCH (USA) - "XI"
Heavy/Power/Thrash Metal, Rat Pak Records
Jeden velký comeback! Do sestavy METAL CHURCH se vrátil zpěvák Mike Howe a právě s ním za mikronem se kalifornská kapela rozhodla natočit svou jedenáctou řadovku. Ta se jmenuje výstižně a jednoduše "XI". Již zveřejněné skladby "Killing Your Time" a "No Tomorrow" napovídají, že se bude jednat o starý dobrý METAL CHURCH z období přelomu 80. a 90. let. Zkrátka mix thrash, heavy a power metalu s nezaměnitelným rukopisem. Srdce nejednoho staromilce zaplesá! Album "XI" vyjde 25. března.

MIASMAL (Švédsko) - "Tides of Omniscience"
Old school death metal, Century Media Records
Ta tady by měli stát v pozoru všichni milovníci švédského death metalu. MIASMAL jdou poctivě ve šlépějích slavných předchůdců ENTOMBED, DISMEMBER a GRAVE a hned 4. března vydávají svou třetí desku "Tides of Omniscience". Už po poslechu skladby "Fear the New Flesh" je jasné, že MIASMAL dozráli a dotáhli svůj death metal do elity nové old school vlny. Tohle album bude chutnat, tomu věřte!

Další tipy na novinky: DIAMOND HEAD, CRIMINAL, CHURCHOF MISERY, VIBRION, SCHIZO

TIP na koncert:
17.3. BLACK SACHBAK, CONOPED, RABIES - Písek, Local Club Pí
23.3. MAGRUDERGRIND, PRIMITIVE MAN,SIX SCORE - Praha, Modrá Vopice
26.-27.3. RAGING DEATH DATE FESTIVAL - Neustadt an der Orla, Německo


Zveřejněno: 01. 03. 2016
Přečteno:
3405 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2016 20:55 napsal/a Márty
Cool!
Peťane a ostatní - palec nahoru!