INSANIA

CD 2015, Noizgate Records, melodic death/metalcore / Německo

Historie kapely ALL WILL KNOW se začala psát na konci roku 2010 a ihned po jejím založení nabraly věci rychlý spád. Už v polovině roku následujícího, přesněji v srpnu, kapela nahrála v prestižním studiu Kohlekeller, kde vznikají nahrávky od skupin, jako jsou například CREMATORY, AGATHODAIMON, CYTOTOXIN, nebo momentálně strmě stoupající POWERWOLF, svůj debut. O dva roky později prošla jejich hudba sítem v rámci projektu New Wave Of German Metal. Tedy projektu, jenž se snaží podporovat kapely v německy mluvících zemích, které by mohly mít vyšší potenciál a později zaujmout svojí hudbou větší počet posluchačů. Nicméně už od loňského roku pánové sbírali inspiraci pro nové album, které se podařilo, stejně jako debut, natočit ve studiu Kristiana Kohlmannslehnera. Tímto se kruh opět uzavírá a kapela stojí na novém začátku s čerstvou nahrávkou, jejíž vypuštění do světa se plánuje na 20. 11. letošního roku.

Dostalo se mi té cti a jako jeden z mála jsem si nahrávku „Deeper Into Time“ mohl protočit už nyní a po prvních posleších jsem nabyl dojmu, že jde o standardně - nestandardní hudební počin. Abych své tvrzení více upřesnil. Nová placka je typická pojetím současné moderní tvrdé muziky. Posledních několik let je míchání melodického death metalu a metacoru hodně v kurzu, ale spousta kapel takto činí bez většího rozmyslu. Proto se může zdát, že si jsou skoro všechny skladby dost podobné a brzy hodně předvídatelné. Jindy zase muzikanti sází na moment překvapení a tím se hudba, kterou produkují, může zdát chaotická a namísto plynulé změny tempa je slyšet plno křečovitých momentů. Tyto nedostatky se ale aktuálního díla netýkají. Tedy ne úplně. I zde se najde několik míst, bez kterých bych si celek dokázal představit. Především závěr je oproti začátku trochu nezáživný a utahaný. Hlavní rozdíl oproti jiným uskupením je v tom, že mikrofon obsluhuje Frank Richter. Právě díky tomuhle pánovi, kterého asi zatím příliš lidí nezná, neupadám do stavu nezájmu. Tam, kde jsou ostatní zpěváci v koncích s hlasem, on teprve začíná. Navíc barva jeho melodického vokálu je opravdu příjemná. Právě kvůli ní jsem si při prvním poslechu bez předem prostudovaných promo materiálů myslel, že jde o kapelu z Itálie. Melodické zpěvy se totiž velmi podobají výrazu Lucy Meloniho z italské kapely TRAGODIA. Ale hudba ALL WILL KNOW není jen o zpěvu. Oproti jiným pánové smysluplně používají elektroniku a klávesové vsuvky, které jsou něčím navíc. Něčím, co celek sice nikam dále neposouvá, ale spíše dokresluje tvář toho, co ostatní nástroje nedokázaly dostatečně odhalit. Nesmím zapomenout ani na dobré aranže, do kterých se hlavně v první polovině desky rozjíždí smysluplná sóla. Právě tyto kytarové momenty hudbu směřují blíž k metalu, než rocku. Oproti tomu pasáže, které mají znít tvrdě a corově, tak opravdu znějí. Jen s malým handicapem. Tyto kousky skladeb jsou až příliš tuctové. Naštěstí pro kapelu samotnou se do těchto vod muzikanti moc nevydávají.

Texty se drží ústředního motivu času. Vyprávějí zajímavé příběhy plné nekonečného bloudění a hledání sebe sama. Kdo má chuť si trochu počíst, stačí, když si otevřete desetistránkový booklet, v němž jsou jednotlivé texty napsány přesně ve stejném pořadí, jako skladby na CD. To vše spolu s fotkami jednotlivých členů, o které se postarala Svetlana Mijic. Konečný design nahrávky doladil Kai Bigler.

Dlouho jsem přemýšlel, proč se tato nahrávka vrývá stále hlouběji do paměti. Nakonec jsem na to přišel. V „Deeper Into Time“ se tak moc netlačí na pilu. Namísto toho se hudba nechává plynout a vůbec ničemu nevadí, že se celek zdá tak trochu měkký.

Sice se nejedná o album, co člověka položí, ale jedno se muzikantům upřít nedá. A to chuť dělat hudbu od srdce bez veškeré vypočítavosti.

Seznam skladeb:
  1. Home
  2. Deeper Into Time
  3. Still, Cold And Lost
  4. Towards Deliverance
  5. Feed Their Minds
  6. Reset That Clock
  7. Exceed And Refine
  8. The Rain I Bring
  9. Solitude In Fear
  10. Existence Denied

Čas: 46:48

Sestava:
  • Frank Richter – zpěv
  • Jan Jansohn – kytara
  • Steffen Henneberger – kytara
  • Max Jänsch – baskytara
  • Lukas Gröhl – bicí
  • Felix Walzer – klávesy

http://www.allwillknow.de/
https://www.youtube.com/user/ALLWILLKNOWmusic
https://www.facebook.com/ALLWILLKNOW/?fref=ts


Zveřejněno: 10. 11. 2015
Přečteno:
3778 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář