Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2015, vlastní náklad / thrash/speed metal / Česko

Že vám jméno kapely LAID TO WASTE nic neříká? Nedivte se. Tahle plzeňská partička funguje na scéně již nějaký ten pátek, konkrétně od roku 2010. Jenže až do prosince loňského roku pánové hráli pod názvem KILL! KILL! KILL!. Sestava LAID TO WASTE nalezla pevný čtyřčlenný základ, z něhož rovná polovička jsou dva Amíci (Ryan – bicí a Sky – kytara). Ti rozhodně thrash metal v krvi mají a stejně tomu je i v případě plzeňské sekce: Vojta – kytara a Zdenda Smrťák – baskytara/zpěv. LAID TO WASTE tedy po změně názvu přicházejí i se svým debutem, který pojmenovali „Counterattack“. CD pak vyšlo ve vlastním nákladu kapely.

Samotné provedení CD je úsporné a nízkonákladové. Přesto se klukům podařilo na minimum prostoru nacpat veškeré informace o kapele včetně fotek. Jediným mínusem je absence textů, které bych uvítal. Z názvů jednotlivých skladeb si člověk snadno odvodí, o čem texty pojednávají, ale mít je při poslechu při ruce by bylo přeci jen lepší. Nevím, kdo je autorem obalu, ale líbí se mi. Tak trochu „Bouzikovská“ práce plná barev a plně vystihující thrash metal. I nové logo kapely je povedené.

Album „Counterattack“ pak ukrývá osm válů. A od začátku je mi jasné, že LAID TO WASTE budou pálit ostrými. Na rozjezd nás čeká instrumentální skladba, která připraví kvalitní podklad pro následující nálet. Tady mám asi jedinou výhradu a to je stopáž. Vzhledem k tomu, že se jedná o první zásek na albu, bez vokálu, o něco bych ho zkrátil. Jenže hned druhá pecka mi vytře zrak, pardon sluch. Ze všech stran se na mě při „Oldschool Nostalgia“ sype starodávný osmdesátkový thrash metal. A co víc, silně líznutý syrovým speed metalem. Když začne Zdeněk zpívat, je vymalováno! To je štěkot! Konečně někdo! Mám pocit, že v Česku se každý bojí zpívat vysoko a spíše se zde ubíráme k řevu a growlingu. LAID TO WASTE nikoliv. Perfektní, vysoko položený vřískot okamžitě posouvá kapelu o třídu výše a hlavně je v našich končinách lehce rozpoznatelná od zbytku. Pochvala také patří angličtině a výslovnosti. V každé skladbě jsou navíc vhodně zakomponovány backing vokály zbylých členů kapely, které dokreslují celkový výborný dojem ze zpěvu. Také v dalších skladbách LAID TO WASTE baví. „Lawless Vindication“ několikrát změní tempo, „Laid to Waste“ zase nekompromisně hrne vše před sebou. Celkově je tento thrashing postaven na chytlavých riffech a rychlosti. Bicí nepřehlušují zbytek nástrojů, přitom jsou parádně čitelné. Nechybí kytarová sóla. Některá jsou více melodická, jiná spíše krátká, intenzivní a správě agresivní. Vůbec celkově nahrávka působí zdravě nasraně. Dokazují to i další pecky – titulní věc „Counternattack“, „Evil Imperialist“ nebo vypalovačka s příznačným názvem „Moshed to Death“. Ani na závěr nemají LAID TO WASTE slitování a byť se v případě „Ripped to Shreds“ jedná o nejdelší skladbu na albu, západočeská čtveřice se rozhodla zničit i to málo, co ještě zbylo (úsměv). Tempo se zklidní jen na okamžik za polovinou, kdy dostanou přednost kytarové vyhrávky. Závěr už je ale opět na vyklepání palice.

Ufff, „Counterattack“ je za mnou a ačkoliv se jedná o debut, jsem nadšenej! Naprosto poctivá nahrávka s kvalitním zvukem (KSV Studios) a materiálem přetékajícím energií. LAID TO WASTE vzali thrash metal za jiný konec a udělali správně. Bez přehánění má tahle banda našlápnuto do elity tuzemského thrashe. Album „Counterattack“ je ta nejlepší vstupenka. Rozhodně dojděte LAID TO WASTE podpořit, až budou hrát u vás v klubu. Tahle jízda za to stojí! Thrash ´till Death!

Seznam skladeb:
  1. Instru-mental
  2. Oldschool Nostalgia
  3. Lawless Vindication
  4. Laid To Waste
  5. Counterattack
  6. Evil Imperialist
  7. Moshed To Death
  8. Ripped To Shreds

Čas: 28:25

Sestava:

  • Zdeněk Smrťák - baskytara, vokály
  • Sky - Kytara
  • Vojta - kytara
  • Ryan - bicí

https://www.facebook.com/laidtowastethrash
http://bandzone.cz/laidtowaste


Zveřejněno: 25. 08. 2015
Přečteno:
4685 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 03. 2016 13:03 napsal/a TiS.
x
Album se mi líbí, jediné, co mi leze na nervy, je šablonovitost, kam jsou kladeny sóla. U každé skladby je to téměř přesně na stejné místo, tedy někde mezi polovinou až za dvěmi třetinami skladeb a pak už to ke konci nějak dojede. Očekával bych větší pestrost, nějaké překvapené. Ale jinak výborné.
27. 08. 2015 15:26 napsal/a Johan
Fajn
Tohle je příjemný překvapení, už se těším do Písku, až si pořídím CD...