Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

9. - 12.7.2015, Vizovice - Areál likérky Rudolf Jelínek - čtvrtek

Masters of Rock; málokterá jiná tuzemská přehlídka tvrdé hudby budí tolik rozporuplných emocí. Zatímco jedni se o festivalu zmiňují s jedovatou slinou na jazyku a poznámkou o "agrometalovém festivalu", druzí své rodinné i pracovní aktivity plánují s ohledem na druhou polovinu července. Zmiňovat recyklování kapel v rámci jednotlivých ročníků postrádá smysl; festival na sebe zkrátka vydělat musí a věčné nářky na "opakovačky" při pohledu na cenu vstupného - a počet účinkujících souborů - postrádají smysl. Inu, kdo chce psa bít...

13. ročník Masters of Rock se od let předchozích lišil příklonem k melodičtějším interpretům metalové scény. Extrémnější žánrové vody v soupisce spíše nesměle pableskovaly - na druhou stranu si tyto spolky uzmuly pro své představení hodinu vlka, která jim přeci jen sluší nejvíce. Melodičtější line-up přilákal do Vizovic o něco více návštěvníků, než v roce předchozím, v určitých momentech však byla kapacita areálu nad hranou únosnosti. Letošní ročník opanovalo přijatelné počasí; zatímco léta minulá byla ve znamení saharských veder či naopak monzunových lijáků, tentorkát se podnebí přiklonilo ke zlaté střední cestě. Z hlediska organizace samotné vše šlape, jak má, po více než dekádě pořádání mezinárodního hudebního festivalu tomu ostatně nemůže být ani jinak.

Po dvou letech se tak opět dostávám na staré známé nádraží v konečné stanici Vizovice a za zvuků domácích FLERET mířím - vůbec poprvé - rozbít svůj příbytek na kopec Těchlov. Umístění stanu se tak stává zároveň důvodem pro dosti redukované opouštění areálu kvůli občerstvení. Vcelku by mě zajímala finanční hodnota v mnoha variacích omílané myšlenky "do toho svazu se kvůli rohlíku škrábat nebudu, dám si něco tady". Prvním interpretem, který pro mě Masters of Rock 2015 otevírá, se tak stává XANDRIA. Do očí mě praští až neskutečné množství osob, které na tuto symfonickou stálici přišlo; zatímco účast na pražském koncertě v loňském listopadu stěží atakovala hranici dvou set návštěvníků, na festivalu se Němci mohli kochat snad i dvacetinásobkem osob pod pódiem. Nutno říci, že po letech stagnace našla kapela mimo nové zpěvačky i svou tvář a konečně snad má našlápnuto do hvězdnější ligy. Setlist sestával z novodobých kousků, hned na počátku odrovnala XANDRIA živočišným provedením "Nightfall" z poslední řadovky, stejný náboj kapela předvedla i v "Cursed". Dianne působí mnohem civilněji a přístupněji, než její předchůdkyně; vystoupení, které kapela odehrála před dvěma lety, bylo v naprostém kontrastu k letošnímu koncertu.

Naopak MERCENARY onu chabou laťku, kterou nastavili čtyři léta zpět, nejen nepřekonali - k mé nelibosti ji snížili o další stupínek. Svůj díl na nevalném vystoupení měl zvukař, který neměl v případě Dánů příliš šťastnou ruku. Jednotlivé songy kapely se totiž na posledních deskách podobají nebezpečně jedna druhé, určitý potenciál ale představuje jejich živé provedení. K tomu ale želbohu nedošlo; naopak, zvuk linoucí se z pódia byl ukázkovou zvukovou koulí, v níž se veškeré detaily a kontury hudby neměly vůbec šanci projevit.

Vystoupení následujících THE GENTLE STORM pro mě tak bylo po nepříliš povedené death/power metalové záležitosti obrovským překvapením a jedním z vrcholů celého letošního ročníku. Původ "něžné bouře" leží v Nizozemí a je výsledkem spolupráce mezi Anneke van Giersbergen a progovým velikánem Arjenem Lucassenem. Ten po poslední desce projektu AYREON zamířil svou hudební kreativitou do civilnějších vod - výsledná debutová deska "The Diary" spatřila světlo světa letos v březnu. Co je však zajímavější - a pro fanouška přínosnější - nedílnou součástí THE GENTLE STORM je i živá prezentace hudebního materiálu. Tu má pod taktovkou Anneke (Arjen trpí dle svých slov při živém hraní vždy obrovskou trémou a odmítá koncertovat), k ruce jí pak jsou mj. třeba vokalistka Marcela Bovio (STREAM OF PASSION) nebo kytarový objev holandské scény, sympatická Merel Bechtold. Popravdě jsem měl trošku obavy, jak budou skladby s nadměrnou porcí orchestrace naživo fungovat. Jenže už při úvodní "Endless Sea" se ukázalo, že hudební genialita písní tkví i v jejich aranžích, které jim naživo propůjčují mimořádnou dravost. Anneke je neskutečným tahounem živých vystoupení - stačí vzpomenout na její předloňskou účast na Masters of Rock v rámci sólového vystoupení. Kapela se svým hraním nechala unést do transu, který se přeléval i mezi publikum. Koncert oživily výborné covery - ať už ty z dob Annekina působení v THE GATHERING ("Eléanor", během které běhala Marcela Bovio nadšeně po pódiu a vystoupení natáčela) nebo "Fallout" od Devina Townsenda. Splněným snem mnohých se ale staly dvě záležitosti od AYREON - baladická "Valley of the Queens" a kultovní "Isis and Osiris".

Lehkou příchuť progu měli i KAMELOT, které vnímám ale spíše jako následovatele powermetalových praotců žánru. Od své premiéry v České republiky několik let nazpět jsou pravidelnými návštěvníky tuzemských pódií; na Ronnie James Dio stage se kapela roku 2012 vůbec poprvé prezentovala s novým pěvcem Tommym Karevikem. Náhrada (a dle mnohých i kopie) Roye Khana letos nahrála se skupinou své druhé album, "Haven", ne nepodobné předešlému "Silverthorn". KAMELOT působí sehraně, přesto ale z kapely nebylo cítit téměř žádné nadšení. Chvílemi to naopak vypadalo, že hodlají svou - chvílemi až přemrštěně - teatrální show rychle odehrát a jít zase o dům dál. Skupina jádro své produkce staví již pěknou řádku let na těch samých hitech, zbytek setlistu pak zaplní několik songů z desky, která má být prezentována. Letos jsme se tak mimo zajetých stálic ("Rule the World, "Center of the Universe", "March of Mephisto") dočkaly např. hitovky "Veil of Elysium" nebo agresivní "Revolution". Výpomocné vokály si na svá bedra vzala tentokrát Linnéa Vikström (mj. zpěvačka THERION), schopná i obstojného growlingu. V kontextu předešlé (a následující) kapely bylo ale vystoupení KAMELOT těžce průměrné.

U.D.O. (tedy resp. Udo) vystoupil ze stínu svých domovských ACCEPT před pěknou řádkou let; pokud bylo možné toho dne někoho označit za "metalovou veličinu", byl to bezpochyby právě rodák z německého Wuppertalu. Jeho pražské vystoupení mě před rokem přesvědčilo, že čas je relativní záležitostí; U.D.O. tehdy předvedli dvouhodinovou odsýpající show, prostou zbytečných proslovů. A ve stejných kolejích jelo i letošní festivalové vystoupení. Žádné řeči, jen ryzí, poctivý heavy metal. Z aktuální desky "Decadent", která se mimochodem blíží vyzněním debutu Udovy party, zazněla krom titulky rozjetá "Speeder" nebo zádumčivá "Untouchable". Co-headliner dne si s sebou přibalil i klávesáka (Harrison Young), jeho party však skrze zvukovou hradbu ostatních nástrojů prakticky nepronikly. Hvězdná chvíle klávesových nástrojů přišla teprve s nesmrtelnou "Metal Heart", uvozená klavírním sólem s obsahem Beethovenovy "Für Elise". Tóny několik staletí staré klasiky mě tak vyprovodily i z areálu - po několikahodinové cestě jsem neměl na WITHIN TEMPTATION dostatek sil a - popravdě - ani náladu...

WITHIN TEMPTATION vystoupili na Masters of Rock několik dní před narozeninami Sharon den Adel, která již na tiskové konferenci prozradila, že kapela koncert zahájí písní "Paradise" - duetem s Tarjou Turunen, tudíž nastala otázka, jestli vedle půvabné Sharon vystoupí i Tarja; bohužel její hlas zněl pouze z playbacku, avšak Sharon, která každým rokem zpívá ještě líp, si bez svých partnerů do duetů, kterými poslední album WITHIN TEMPTATION jen oplývá, hravě poradila. Během večera zazněl i oblíbený cover "Summertime Sadness". (Seanínel)

Fotky: Seanínel

Galerie Seanínel na FB

Zveřejněno: 15. 07. 2015
Přečteno:
3620 x
Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 07. 2015 06:17 napsal/a Thrasher JFK
Fotky/report
I když na tyhle melodický festy nemám sílu jezdit, tak report i fotky výborný, s chutí jsem si to všecko přečetl a hlavně prohlídnul.
16. 07. 2015 23:19 napsal/a Seanínel
KOMPLETNÍ FOTOGALERIE Z MASTERS OF ROCK ZDE: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.844838425598380.1073741945.207453986003497&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.844838425598380.1073741945.207453986003497&type=3