Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

LP 2015 (reedice), Papagájův Hlasatel Records / punk / Slovensko

Zase jednou vyšla reedice desky, která se v Československu stala do jisté míry kultem. Pod Papagájovým hlasatelem (dále PHR) vychází v poslední době spousty titulů z hardcore-punkové scény, tuzemské i zahraniční. Všem fans tohoto žánru pak určitě neutekla infomarce o vydání první desky slovenské punkové legendy DAVOVÁ PSYCHÓZA. Debut nese název „Antropofóbia“ a nahrán byl již v roce 1991. Tehdy LP vyšla u Opusu.

Vzhledem k tomu, že jsem jen o jeden rok starší než toto album, nemohl jsem zažít dobu vydání. Nicméně i ke mně se DAVOVÁ PSYCHÓZA dostala. Někdy v šesté třídě na základce jsme sjížděli kazety punkových kapel, jak domácích tak zahraničních, a protože se jednalo o klasický punk rock typu RAMONES, THE CLASH, VARUKERS nebo z našich rané SPS či E!E, bylo jen otázkou času, kdy se ke mně dostane i DAVOVKA. „Antropofóbii“ jsem tehdy sjížděl nesčetněkrát a paradoxně se toto album stalo jediným, které od této bandy znám. Roky běžely a já přes záplavu nových kapel pomalu zapomínal, až do doby, než jsem DAVOVKU viděl před dvěma roky naživo. Překvapilo mě, kolik textů jsem si pamatoval. Informace od PHR, že se chystá vydání reedice, mě proto potěšila.

Ten dobře známý černobílý obal desky vypadá ve formátu LP parádně, booklet obsahuje kromě textů řadu dobových černobílých fotek. Včetně známé policejní kontroly – fízl vs. punx (úsměv). Zajímavým obohacením jsou vzpomínky jednotlivých členů kapely na nahrávání „Antropofóbie“. Deska je pak ve fialovo-bílém provedení. Samotný obsah asi nemá smysl výrazně popisovat, protože je všem dobře známý. DAVOVÁ PSYCHÓZA na této desce zní i přes rozdíl pětadvaceti let stále aktuálně. Jednotlivé skladby oživují staré časy a když slyšíte pecky jako „Depresia“, „Tiesňové volanie“, „Armáda“ nebo „Davová psychóza“, máte chuť skočit spolu s kapelou do poga a zase a znovu jít proti proudu. DAVOVKA se na „Antropofóbii“ (ostatně i na zbylých albech) prezentuje jako typický punk rock vycházející z anglických kapel přelomu 70. a 80. let. Některé vály sviští ve vodách hardcore-punku a tak i v této škatulce se jedná o pestré album. Předností této LP jsou chytlavé melodie a zpěvné, zapamatovatelné texty. Některé z nich jsou i po těch letech stále aktuální, což je spíše smutná pravda.

Reedice „Antropofóbie“ je skvělá věc pro ty, kteří nemají původní vydání nebo začali sbírat desky teprve v posledních letech. DAVOVÁ PSYCHÓZA však nežije jen z odkazu své kultovní desky, ale stále nahrává další alba, koncertuje a pořád je součástí punk rockové scény. PHR se pak zasloužil o opravdu povedené vydání a já si s několika poslechy užil chvíle nostalgie (úsměv). Samozřejmě v lepší kvalitě, než z tísíckrát přehrané kazety. Kytarista Marcel ve vzpomínce uvádí, že „Antropofóbia“ je jen jednou z tisíce punk rockových desek, které vyšly. Má pravdu, ale své zasloužené místo v československé diskografii zaručeně má.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Depresia
  2. Spravodlivosť
  3. Tiesňové volanie
  4. To som ja
  5. Svet
  6. Dievčatko
  7. 555
  8. Radujme sa, veselme sa

  • Strana B:
  1. Mozgová paralýza
  2. 15 000 000
  3. Dnes je správny deň
  4. Armáda
  5. Christiánia
  6. Problémy
  7. Davová psychóza

Čas: cca 40 min.

Sestava:
  • Roman Hlobeň - baskytara, zpěv
  • Martin Šebeň - bicí
  • Marcel Duchoň - kytara, vokál
  • Jano Kassa - zpěv

www.phr.cz
http://www.davovapsychoza.punks.sk/

Zveřejněno: 30. 05. 2015
Přečteno:
3911 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář