Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ISTINA – Poznanie tmoj CD 2014, vlastní náklad

Tlama zmaru se stále více otevírá a snaží se pohltit všechny ty, co by snad ještě stále měli nějaké pozitivní myšlenky. Snaží se nakazit celý svět depresí a nekonečnou bolestí duše. Pomalu se vkrádá do bijících srdcí a v nich se nadále rozpíná a roste. Zahušťuje krev bolestí, aby každá buňka v těle pocítila nekonečnou prázdnotu a chlad. Poté, až všechno živé podlehne, se z temně černých močálů a vlhkých skal zhmotní podstata všeho negativna.  Při pohledu do jejích očí barvy kamene pobledne celý svět, a někde tam, kde sídlí srdce, člověk ucítí malý plamínek, jenž bude už navždy při životě udržovat jen smutek, slzy a prázdno.

Možná to bude trvat ještě tisíce let, ale stejně tak je pravděpodobné, že se zmar na světě už zhmotnil. Jeho přesná lokace je Krasnojarsk v Rusku a jako posluhovače má dva zvrácené démony, kteří šíří odkaz prázdnoty pod páchnoucí vlajkou s logem ISTINA (ICTИNA). I přesto, že nejsem pravidelným konzumentem takto znějícího atmosférického black metalu, tak už při prvním ohlodání mrtvoly mi zůstalo pár cárů chutného masa mezi zuby a já byl dost napnutý, zdali bude celá tak hnilobně sladká jako první sousto. Proto neváhám a vkládám kotouč do ušní „rozbrušovačky“ a mačkám hrát. Stejně tak jako u jiných spolků pohrávajících si s lidskou představivostí a psychikou album spouští nutné pouze na klávesách postavené intro. Pro začátek nic moc, klidně by mohlo být i kratší, ale i přesto ponechávám krumpáč raději po ruce. Možná se bude ještě hodit. Při začátku druhého štychu se na mě začíná sypat potlačený katastrofální zvuk. Výsledek domácí práce při nahrávání a mixování. Sahám po ovladači a přidávám volume, co se dá. Asi v půlce skladby si na zvuk nahrávky uši nějak zvykly a konečně se mohu naplno ponořit do těchto smradlavých vod. To právě začíná třetí, a vlastně i jeden ze dvou nejsilnějších songů na albu, když mám najednou pocit, že se vzduch v okolí poměrně ochladil a všechny ty deprese začínají rejdit nejprve v okolí a pak i na zádech v podobě silného mrazení. Přes bzučivý zvuk kytary se v útocích zuřivosti převalují bicí, mající zvuk, jako by přes zeď. Vše v tempu topícího se člověka v bažinách žalu, který i přes všechnu svou zuřivost a odhodlání nemůže dál, i přesto, že vytrvává a bojuje, tak už pomalu tuší, jak všechno nakonec dopadne. Aby byly veškeré útrapy co možná největší, sype do nás mistr N. texty, které jdou ruku v ruce s hudbou. Tedy sny plné temnoty, strachu, krve a děsu. Navíc v pěkných lyrických spojeních. Aspoň dle překladače. Ale pozor! Pokud jste po těchto řádcích nabyli dojmu, že vám bude krásná ruština plynout z reproduktorů, tak na to raději rychle zapomeňte. Zpěv je tak zkreslený a divoký, že bychom jednotlivým slovům nerozuměli, ani kdyby byly česky. To především tento řev nahrávku posouvá do záhrobně černých dimenzí a navozuje pocit neklidu. Když už přišly na přetřes texty, tak nesmím zapomenout ani na obal. Ten totiž drží se vším pohromadě a právě kvůli obalu se dá hovořit o komplexní záležitosti. Protože není vždy pravidlem, aby obal na první pohled plnil funkci větší než jen obyčejného obrázku.

Výše jsem psal, že třetí štych je jeden ze dvou nejsilnějších skladeb na albu, tak nesmím zapomenout ani na čtvrtý kousek od konce. Protože právě tohle je druhý z nejemotivnějších songů, navíc s moc hezkým důrazem na činely a rytmiku vůbec. Věřím tomu, že pokud by se našel jedinec nelahodící obskurní hudbě, který by si „Poznanie tmoj“ („Познание тьмой“) poslechl až do úplného konce, tak právě tato skladba by jej zaujala pro své přednosti, o nichž jsem psal výš, asi nejvíc.

Dle tohoto textu by se mohlo zdát, že jde o „debutovou“ nahrávku pouze se dvěma skladbami, jež stojí za zmínku, ale tak to opravdu není. Já osobně si myslím, že ISTINA dokázala nahrát nadprůměrný materiál a právě tyto dva zmíněné kousky jsou něco, co převyšuje právě tento jejich průměr. Jen si nejsem tak úplně jist, zda album není až příliš dlouhé. Osobně bych si jej dovedl dost dobře představit bez skoro tří minutového intra, které kvůli zvuku, jež je v úplně jiné hladině než zbytek desky, nakonec uváděcí úlohu ani trochu nesplňuje. Podstatně víc tento úkol plní první skladba, kterou řadím mezi nejslabší článek celku. Ale to je jen malá kosmetická vada na kráse mokvavého vředu. Konec konců ten, kdo vydrží soustředěně sedět a naslouchat po celou dobu tomu, co chtěla kapela říct, bude mile překvapen.

Seznam skladeb:
  1. Создатель
  2. Глоток сознания
  3. Безграничность абсолютного бытия
  4. Пронзая сомнения самоопределения
  5. Познание тьмой
  6. Оставляя смерть позади
  7. Разрывать оковы навязанного
  8. Безнадежность
  9. Искры
  10. Взгляд

Čas: 68:49

Sestava:
  • M. – kytara, baskytara, programování
  • N. – zpěv, kytara

http://vk.com/istina_bm


Zveřejněno: 18. 03. 2015
Přečteno:
3264 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář