Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

NOCTEM CURSIS – Nocturnal Frost CD 2014, Mortis Humanae Productions

Vycházím se zasněženého lesa, kde ledové vločky halí do bílého hávu vše, na co oko jen pohlédne. Jen mohutné kmeny starých dubů, jejichž kůra je vrásčitá, jako seschlé ruce stařeny dotvářejí atmosféru nepříjemného ticha a prázdnoty, kterou narušují pouze zvuky vrzajícího sněhu pod mýma nohama. Opět začíná sněžit, modrobílé šero se stále více prohlubuje do tmy a já ve svém nitru už dlouho doufám, že konečně narazím na nějaké stavení, ve kterém mi podají namísto ledu a bílých sněžných krystalů teplý oheň a snad i něco ostřejšího k pití. Najednou spatřím vrcholek malého kopečku, ze kterého se po přiblížení vyklube z pod závějí stavení s malým oknem. Ale ani zde mě nevítá plápolající oheň v krbu a teplé kožešiny. Namísto hřejivého tepla mě vítá okenní tabule pomalovaná námrazou s přírodními motivy a někde za ním se ozývá skandinávský black metal. Nemohu uvěřit tomu, co slyším z důvodu mě zcela jasných. Opět zírám promrzlým pohledem do mapy, a i když to tak nevypadá, je zcela jasné, že něco není tak, jak by mělo být. Především proto, že dle mých záznamů se nenacházím v mrazivé Skandinávii, ale v údolí mezi vápencovými vrcholky francouzských Alp. Proto chytám za kliku a vstupuji do dveří. Uvnitř mě přivítá šestice zmalovaných démonů, se kterou se více než dva týdny v kuse budu potýkat a naslouchat jejich krvavým příběhům o smrti, bolesti, ale především o nekonečné zimě a proměnných krásách přírody.

Když jsem tuto starou chatrč opustil, nebyl jsem z toho všeho ani trochu moudrý. Oproti EP z roku 2011 je debut NOCTEM CURSIS opatřen nádherným zvukem. Především buď pochválen zvuk bicích. Ty jsou tak krásně nahrané, až se může nejednomu posluchači zdát, že ani nejde o živého bubeníka. A to jen proto, že takto nahrané škopky jsem už dlouho neslyšel. Jejich nevýhoda je ale v tom, že se pod některými jejich útoky ztrácí především klávesy a někdy i kytary. Ale i přesto si myslím, že obdobný zvuk na první nahrávce by chtěla mít spousta kapel. Bohužel, možná právě kvůli takovémuto zvukovému kabátu se vesměs všechny skladby zdají být naprosto stejné. Tu a tam se vyloupne hezký kytarový motiv. Někdy dokonce i kousek skladby, který mi zní tak trochu povědomě. Ale to mi připadá dost málo. Jako největšího favorita bych viděl „Ov Immobile Energy“. Skladbu, která jako by vypadla z alba THALARION. Navíc jedna ze dvou písní, jež se od zbytku materiálu dají naprosto v pohodě rozeznat a přináší nějaký pocit. Tou druhou je jednoznačně „Secrets of the Elders“. Především pro její hudební vyznění. Pokaždé, když tento song slyším, vzpomenu si na Cirkus Humberto. I zde měli na flašinetu takový zvuk. Tedy stejný jako mají klávesy v této písni. Zbytek je sice řezničina, jak má být, ale chybí tomu ta správná nenávist a nespoutanost. Ze začátku se hudba poslouchá docela pěkně, ale po třech skladbách vše jede nějak stejně.

To, že se u mě kremace mrazem nekoná, ještě neznamená, že by mělo jít o zbytečnou nahrávku. Tou určitě „Nocturnal Frost“ není. Jen se nedokážu prokousat tím až moc pěkným zvukem, který pohřbívá veškerou živočišnost. Chvíli mám pocit, že by to s touto nahrávkou mohlo i projít a začíná se mi líbit, ale to žel Satan a Mefisto k tomu netrvá nijak dlouho a po chvíli hudba opět sklouzává někam do průměrné šedi, odkud se zase po chvíli vyhoupne někam do vyšších pater. Jedná se přesně tak, jak jsem psal výš, o ty úseky skladeb, ve kterých má ucho i srdce pocit, že se to povedlo a vše do sebe náramně zapadá. Je i slyšitelné, že kapela hrát umí, jen ty nápady tak nějak schází. Vzhledem k tomu, že jde o první plnohodnotnou nahrávku kapely, jejíž historie se začala psát někdy před čtyřmi lety, nezbývá než sáhnout po hezké pětce, i přesto, že je u této grupy cítit jistý potenciál. Věřím, že příště to bude lepší a pokud se naskytne příležitost koncertu v dosahu mého domova, rád dorazím, neboť věřím, že živě má kapela hodně co říct.

Seznam skladeb:
  1. Prelude of an Era
  2. From Space
  3. Scars of the Past
  4. Le Guerrier Noir
  5. Ov Immobile Energy
  6. World to Ashes
  7. Secrets of the Elders
  8. Les Rivages de la Mort
  9. Crossing the Everlasting
Čas: 43:57

Sestava:
  • Camulus - baskytara
  • Heimgardh - bicí
  • Raven - kytara
  • Terror - kytara
  • Heidarr - klávesy
  • Nihilhis - zpěv

www.noctemcursis.fr/
myspace.com/noctemcursis
www.reverbnation.com/noctemcursis
www.facebook.com/Noctem.Cursis
 

Zveřejněno: 28. 02. 2015
Přečteno:
3495 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář