Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

RECIPROCAL – New Order of the Ages CD 2013, Lacerated Enemy Records

Abych pravdu řekl, tak poslední dobou mám různých konspiračních teorií plné zuby. Díky dnešní všemocné internetové síti se může předvést se svým názorem každý. Někdy nestačím kroutit hlavou a pochybuju o zdravém rozumu pisatele, někdy se jen musím smát pod vousy. RECIPROCAL jsou technicko death metalová parta řezníků z USA. Obsahy jejich textů jsem již nastínil, ale co hudba? Ta je svým způsobem poměrně zajímavá. Když vám vedle sebe napíšu jména jako MESHUGGAH, CRYPTOPSY, SACRED REICH, CARCASS, DYING FETUS, SUFFOCATION a doplním k tomu i pojem death core, budete si asi ťukat na čelo. Jenže já v tvorbě těchto smrtonošů všechna vypsaná jména slyším! Někdy je to sice trošku k zbláznění a připadám si při poslechu jako v léčebně duševně chorých, ale musím uznat, že pánové nápady rozhodně nešetří. Pro někoho bude celá tahle deska až příliš bláznivá, ale věřte tomu, že takhle se dneska hraje velmi často. Tedy alespoň za hraniční čárou oddělující náš malý český rybník od celého světa.

Přes hodinu dlouhá deska je opravdu velkým soustem. Mezi jednotlivé songy jsou vloženy úryvky projevů amerických prezidentů, které jsou následně skladbami negovány. Někdy sice lehce souhlasně přikývnu, ale abych pravdu řekl, tak mi podobná témata nedělají v death metalu zrovna moc dobře. Dokonce jsem se přistihl, že mě některé texty iritují natolik, že se nemůžu soustředit na hudbu samotnou. Songy jsou velmi pečlivě poskládány vedle sebe, postupně vždy gradují, některé nápady jsem dokonce nemohl nějakou dobu vyhnat z hlavy, ale jako celek je na mě tahle „šílenost“ z Hollywoodu někdy až moc roztříštěná, komplikovaná a marně hledám nějaké záchytné body, o které bych se mohl opřít. Kapela musela strávit dlouhé hodiny ve studiu, aby vše dohnala k „dokonalosti“. Pro mě je to bohužel trošku nevýhoda, já mám rád, když cítím, že muziku hrají lidé a ne stroje.

„New Order of the Ages“ je druhým albem kapely, je ošetřeno velice dobrým, čitelným, možná až zbytečně moc čistým zvukem (Zack Ohren) a na obalu je socha Svobody v podání, v jakém si ho představuje kapela a umělec Jon Zig. Deska byla vydána už minulý rok v lednu, takže je dost dobře možné, že dnes pracují Američané na zcela novém materiálu. Ke mně se ale jejich CD dostalo až letos. Každopádně, pokud jste velcí příznivci různých experimentů, rádi objevujete něco nového a neotřelého, mohlo by se vám CD líbit. Já zůstanu tentokrát raději schovaný vedle ve stínu a budu sledovat, kam se kapela vyvine další deskou.

Moje výsledné pocity z „New Order of the Ages“ jsou svým způsobem velmi rozporuplné. Na jednu stranu velmi oceňuji hráčské nápady, schopnost stvořit něco „nového“, na druhou stranu mě iritují texty a výše zmíněné vsuvky. Jsem potěšený tím, že má kapela dostatek odvahy experimentovat, ale vadí mi některé zmatené a šílené pasáže. Jak z toho ven? Budu hodnotit vysoko, protože nakonec pozitivní názor převážil. Ale že bych si třeba po náročném pracovním týdnu desku pustil doma dobrovolně, to zase ne. Komplikovaný, technicky náročný death metal pro příznivce progresivity v muzice.

Seznam skladeb:

  1. New American Century
  2. Esoteric Agenda
  3. Profit Before Protocol
  4. Guilty Until Proven Innocent
  5. Illuminati
  6. New Order Of The Ages
  7. Saintan
  8. Mystery, Babylon The Great, Mother Of All Harlots And Abominations Of The Earth
  9. Tyrannicide
  10. Oblivion
  11. RIP (Memento Mori)


Čas: 01:07:38

Sestava:

  • Jacob Enfinger - zpěv
  • Andy Mcleod - kytara
  • Jeff Hughell - basa
  • Dustin Perle - bicí


https://www.facebook.com/laceratedenemyrecords
http://laceratedenemy.bigcartel.com/artist/reciprocal
http://www.reciprocalhate.com/
https://www.facebook.com/reciprocalhate


Zveřejněno: 05. 11. 2014
Přečteno:
3256 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář