Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GOATWHORE – Constricting Rage of the Merciless CD 2014, Metal Blade Records

Vždycky, když se vracím z dovolené, kde si dávám „hudební klidový režim“, se už na dálnici k domovu  těším na nějaké zajímavé novinky. S napětím pak otevírám došlé balíky plné CD a podle obalů si třídím všechno do různých složek. GOATWHORE mě v jedné takové zásilce příjemně překvapili. Kapela už má (hlavně v USA) určité postavení/jméno a je s ní počítáno, hodně se o ní mluví. Je jednoduše na vzestupu (alespoň, co jsem se dočetl). Možná by se dalo i říct, že tahle smečka roste každým albem, mění se, vyvíjí a postupně zraje v pořádného metalového žraloka. Zdá se, že jejich mix deathu/blacku/thrashe a heavy metalu na fanoušky zabírá. Co na tom, že vzory jako CROWBAR, ACID BATH, SOILENT GREEN, NACHTMYSTIUM, TOXIC HOLOCAUST a jim podobné (přijde mi, že se zde prolíná americká metalová historie s evropským blackovým šílenstvím) jsou cítit na každém kroku? To myslím dnes už nikomu nevadí. Stejně záleží víc na energii a údernosti, než na „originalitě“. Jinak bychom točili ve svých přehrávačích jen pár starých alb, nemyslíte? (smích)

Zajímavé bylo pročítání zahraničních recenzí, kde americkou novinku velebily do samotného pekla a evropské byly více zdrženlivé. Přičítám to rozdílnému vnímání hudby, jiné historii obou kontinentů. V dnešní době se to sice zdá již jako přežitek, ale „vysvětlete“ Američanovi kupříkladu severské blackové hnutí (dle přísloví - „Kdo nezažil, nepochopí“). Zkrátka, ten přístup je jiný a to nejen u recenze na novou desku GOATWHORE. Samotné album je pak takovým volným pokračování těch předchozích. Energické výpady kytar jsou podpořeny zuřivým skřehotavým vokálem, dunivými bicími a parádní produkcí. Tady bych si dovolil malou odbočku. Přijde mi, že „Constricting Rage of the Merciless“ obsahuje snad všechny vylouhované ingredience extrémního metalu posledních let. To vše je pak jako „produkt“ zcela dokonalé. Mně osobně tenhle přístup není zase tolik po chuti, já to raději trošku špinavěji, ale musím uznat, že GOTWHORE neponechali nic náhodě a odvedli svoji práci velmi dobře.

Doslova unešený jsem z coveru od Jordana Barlowa. Také „dokonalý“ zvuk a mix od mistra Erika Rutana dodává nahrávce další plusové body. Přesto jsem se po celou dobu poslechu neubránil tomu, že mé myšlenky mnohokrát těkaly zcela mimo CD. Možná za to mohou až příliš „rozvláčné“ kompozice (nebo snaha narvat do songů co nejvíc nápadů najednou), Benův zpěv nebo jen nemám momentálně na podobné záležitosti zase tolik chuť, nevím. Každopádně, pokud bych měl své pocity z desky k něčemu přirovnat, nebál bych se piva (smích). Přijdete do hospody, kde jste nikdy nebyli a oni tam točí značku, kterou zrovna moc nemusíte. Už se vám nechce nikam jinam, tak si necháte jedno natočit. Kupodivu vám chutná, je dobře vychlazené, pěkně načepované. Když pak za týden zasednete ve své oblíbené restauraci, se „svým“ pivem, uvědomíte si, že vám vlastně ta minulá ochutnávka zase tolik nechutnala. S GOATWHORE to mám podobně. Uznávám jejich kvality, nápady, sílu, ale pravděpodobně nikdy nebudou mojí krevní skupinou.

Vadí mi někdy možná až příliš násilný propletenec stylů, já raději poctivý, pořádně propečený steak, než míchané kousky masa, kde mají kilogramy koření překrýt tu základní „syrovou“ chuť. Vím moc dobře, že podobné překrývání hudebních směrů, jejich prolínání a mix je již spoustu let poměrně žádané, ale já jsem holt stará škola a jiný už nebudu (smích). Na „Constricting Rage of the Merciless“ oceňuji nadšení a vlastní „ksicht“, který bezesporu tihle Američané mají. Chybí mi jen víc špíny, hnusu, rebelie, tlaku a jiskření, které mám u metalové hudby tolik rád. Dovolím si na závěr kapele prorokovat velké úspěchy. Myslím, že se přesně trefili do vkusu současných posluchačů. Nahrát vkusně a moderně zabalený „old school“ je svým způsobem velmi těžké. GOATWHORE se to vcelku povedlo.

Seznam skladeb:

  1. Poisonous Existence in Reawakening
  2. Unraveling Paradise
  3. Baring Teeth for Revolt
  4. Reanimated Sacrifice
  5. Heaven’s Crumbling Walls of Pity
  6. Cold Earth Consumed in Dying Flesh
  7. FBS
  8. Nocturnal Conjuration of the Accursed
  9. Schadenfreude
  10. Externalize This Hidden Savagery


Čas: 37:29

Sestava:

  • Ben Falgoust - zpěv
  • Sammy Duet - kytara, zpěv
  • Zack Simmons - bicí
  • James Harvey - basa


http://www.goatwhore.net/
https://www.facebook.com/thegoat666
http://www.metalblade.com/us/


Zveřejněno: 17. 09. 2014
Přečteno:
3896 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář