Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

HORRID – Sacrilegious Fornication CD 2014, Dunkelheit Produktionen

Neznám nic lepšího, než když umí kapela pořádně prásknout do koní, kolem vás díky roztočeným bicím víří vítr a do obličeje vás řežou kytary ostré jako nože z nejlepšího nožířství ve městě. Rád se vždy ponořím a rochním v nejhlubším undergroundu a povídám si s dušemi zemřelých. Má to jednu nespornou výhodu. Ven z podzemí vycházím očištěn, s úsměvem na tváři a jen tak něco mě nemůže v reálném životě rozházet (smích). Kapela HORRID mě tentokrát pozvala na malý výlet do slunné Itálie. Naše představa o tom, že se tam budeme válet na pláži, koukat na místní krásky a popíjet těžké červené víno vzala po prvních tónech za své. Tahle smečka, která má zkušenosti z Hádovy říše už od roku 1989, otevřela na moji počest všechny dávno nevětrané hroby a uctila mě starodávným death metalem. Po celý večer se podávala jen samá syrová, ostře kořeněná krmě.

HORRID za dlouhou dobu svojí existence letos vydali teprve třetí dlouhohrající desku. Jinak obsahuje jejich diskografie samá splitka, EP, dema a jednu kompilaci. A jakýže druh a čeleď death metalu se zde hraje? Pro připodobnění uveďme několik kapel, kde si pánové berou inspiraci a jejichž plakáty pravděpodobně visí na zdi jejich zkušebny. Osobně jsem zaznamenal odkazy na takové veličiny, jako jsou INCANTATION, DEATH, MASSACRA, ENTOMBED a třeba i takové DECEASED nebo praotce MASTER. A od začátku rovnou musím předeslat, že ne všechno se mi na „Sacrilegious Fornication“ líbí. Oceňuji sice na jednu stranu snahu o to „nikam se neposunout“ a nevymýšlet nic nového, ale očekával bych alespoň nějaký náznak „pestrosti“. Mně u podobných smeček ani tak nevadí to, že si hrají po svém, každé jejich album je v podstatě jen pokračováním předešlého, ale ani v undergroundu by se některé věci neměly „odfláknout“. Zde mi kupříkladu vadí až příliš zahuhlaný, nečitelný zvuk (Sunlight Studio - Švédsko, Ocultum Stidio - Itálie). Ono to tak asi má být, jenže moje uši jsou v současnosti asi už příliš zmlsané. Kytary se mi slévají v jeden celek a zpěv je také dost monotónní.

Za hlavní nedostatek ale pro sebe považuji určitý, poměrně těžko popsatelný nedostatek energie. Kapela působí, i přes své nepopiratelné zkušenosti, unaveným dojmem. Já vyžaduji u death metalu nářez, všude přítomnou smrt a musejí mi vstávat vlasy hrůzou na hlavě. Na recenzovaném CD mi ale přijde, jako bych se procházel na nějakém opuštěném hřbitově s mladou krásnou průvodkyní, která by se snažila mluvit sice strašidelně, ale nikdo by jí to příliš nevěřil. Tady zkrátka žádný umrlčí háj nenajdete, ale jen namalované kulisy, které se snaží nahnat strach. Ten se bohužel nedostavuje. Místo toho se kolem plouží neškodný úchyl, na kterého když zadupete, tak bude pelášit hned pryč. Čekal jsem od této italské legendy smrad, špínu, záhrobní zpěvy a doteky smrti. Místo toho jsem dostal jen průměrný, mnohokrát vylouhovaný extrakt, který častým používáním zcela ztratil na síle. A HORRID nepomůže ani hostující Johan Jansson (INTERMENT), ani vydařený pekelný obal od umělce, který si říká Thorcross.

Na tenhle výlet jsem se docela těšil. Do Itálie se nevydávám zase tak často. HORRID se zdáli zpočátku velmi vhodnými průvodci. Bohužel jsem časem zjistil u jejich cestovní kanceláře se jménem Smrt spoustu nedostatků a nebyl jsem s jejich službami příliš spokojen. Zajímavé je, že s každým dalším poslechem je to horší a horší. Jsem docela zklamán a nerad se k CD vracím. Je to škoda, protože chvílemi z desky vyleze na povrch dobrý nápad, zajímavý moment. Jinak zní z reproduktorů ale jen šeď a šeď. Nemůžu bohužel jinak a hodnotím nejhorší známkou, kterou u nás dáváme ve školách. Možná album někomu z vás udělá větší radost. Mě zklamalo a zařazuji si ho do své soukromé škatulky s názvem průměr. Obyčejná deska, která nepřekvapí vůbec ničím. Dáma s kosou dnes nepřišla.

Seznam skladeb:

  1. Sacrilegious Fornication
  2. Vortex of Primordial Chaos
  3. Necromancy
  4. Demonic Sadocarnage
  5. Blood on Satan’s Claw
  6. The Fire of Impenitence
  7. Diocletianic Persecution
  8. Goddess of Heretical Perversity
  9. Massacra (Hellhammer cover)


Čas: 36:38

Sestava:

  • Belfagor – kytara
  • Riccardo – bicí
  • Max – zpěv, basa


FACEBOOK
http://www.myspace.com/horridofficialspace
http://horrid.altervista.org/
http://www.youtube.com/user/belfagorhorrid
http://www.last.fm/music/Horrid
http://www.dunkelheit-produktionen.de/


Zveřejněno: 10. 09. 2014
Přečteno:
3533 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář