Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Historie RITUALu započala na jaře roku 1994 v sestavě? Jan Vala - kytara, Petr Ulrych - kytara, René Sojka - bicí, Vít Grossmann - klávesy a Tom Vylíčil - zpěv.

Následovaly první křesty ohněm v podobě několika živých vystoupení, kde již tahal za čtyři dráty Lukáš Michna. Jak už to v kapelách chodí, personální problémy se nevyhnuly ani Rituálu a kapelu opouští zpěvák a postu u mikrofonu se ujímá kytarista Jan Vala. V této sestavě kapela nahrává svůj první live počin, který v relativně dobrém zvuku mapuje prvotvorbu kapely. Začátkem roku 1995 proběhlo natáčení dema ? IN NOMINE:::? ve studiu Barbarella v Ostravě. Výplodem byl těžký a ponurý death metal s prvky doomu a blackovou atmosférou. Dvě písně z tohoto dema se objevily i na kompilaci ? Echoes from underworld II?. V létě 1996 kapelu opouští Petr Ulrych a na jeho post byla rychle dosazena osoba něžného pohlaví Elbereth. Po několika dalších počinech, hlavně živáčů se kapela v červenci roku 1997 ubírá do studia Shaark v Bzenci, kde pod vedením zkušených zvukařů vyplodila během šestí dnů 50 minut hudby, která se zdá být pravým ukazatelem směru, kterým  se  kapela bude ubírat. CD ?RITUS ORGY? pod svá křídla vzala firma Leviathan rec. Novodobá produkce se dá charakterizovat jako skloubení těžkých deathových riffů s doomovými aranžemi s melancholií  blackgotické atmosféry.

Takže jak se mají členové RITUAL teď v zimním období, co je nového, co se připravuje atd.?

Honza: Zima je teď taková nijaká, takže žádná mrazivá atmosféra chladu neprovází nás po večerech..... Po vydání CD od nás odešli bubeník s basákem. Náhrady se ale naštěstí brzo našly, a tak děláme na nových písních, kterých pár chcem natočit začátkem tohoto léta a vydat jako mini CD.... uvidíme. Moc teď nekoncertujeme - ne, že bychom nechtěli, ale okolnosti stojí proti nám...

Často o vás slyším jako o black metalové kapele, řekněte mi, jak to vidíte vy?

Honza: Sám máš možnost slyšet jak naše staré demo ?IN NOMINE...? a zbrusu nový matroš ?RITUS ORGY? a vidíš v čem došlo o posun. V jádru jsme zůstali černým spolkem a myslím, že můžu říct, že jsme blacková kapela. I když hudebních (a jiných) vlivů je u nás cítit více.

Jak jste se dostali k Leviathan records?

Honza: Tom (Leviathan rec.) mě jednou oslovil v Novém Jičíně na koncertě, že slyšel ?IN NOMINE...? a zeptal se jestli bychom nechtěli natočit desku. V té době jsem nevěděl, co si o tam mám myslet. Zůstávali jsme v kontaktu a pak nám prostě vylisoval kotouče. CD mělo sice vyjít o nějaký ten pátek dříve, ale i tak jsme rádi, že jej vydal Lev. Rec., protože nám byl schopen zajistit profi booklet, slušnou (víceméně zahraniční) propagaci etc.

Jak dlouho vznikal nový materiál na CD ?RITUS ORGY??

Honza: Tuším, že něco přes 1 rok. No jo, trochu to trvalo....

Porovnej RITUS ORGY s ostatními vašimi staršími výtvory .....

Honza: Změny proběhly hlavně v oblasti strukturovanosti skladeb, kompozice jsou náročnější a spletitější ne však příliš vyumělkované. Deathový základ je, oproti minule, umocněn na jedné straně více melancholickým doom zpracováním, na straně druhé zas více rychlejšími a agresivnějšími black-death výjezdy. Celek  jako takový je doplněn o ženský  zpěv, více klávesových partů a snad všemi druhy zpěvu mužského. Co se týče celkového zpracování, hudba zavání větší pekelnou atmosférou temnoty nitra...

Proč jste si vybrali studio Shaark?

Honza: Ze SHAARKu jsem ?neslyšel? odejít kapelu se špatným zvukem, a tak jsme se po BARBARELLE rozhodli navštívit ?Žraloky? v SHAARKu.

Ve studiu Shaark nahrává dle mého názoru hodně metalovejch kapel, nebojíte se podobnýho zvuku?

Honza: Je to možné, ale každá kapela má svůj styl aranžování a zakomponování nástrojů, takže si myslím, že každá kapela může znít originálně a nebude na škodu, když půjde u každé z kapel poznat shaarkovský základ.

Byli jste s prací ve studiu spokojeni?

Honza: Jo, byli jsme s přístupem Petra a Pavla spokojeni. Jim jde fakt o to, aby to znělo dobře.

Jak je to u vás s koncertama, jak často hrajete?

Honza: Hrajeme průměrně tak 2x za měsíc, do dneška to bylo něco přes 40 koncertů. Nesnažíme se, jako některé kapely, za každou cenu hrát 5 -6x do týdne. Koncertům se však nebráníme.

Co si myslíte o war paintu?

Honza: K tomu tohle: Když s tím vylezly přední norské bandy jako MAYHEM, pak IMMORTAL, EMPEROR etc. Každý byl uchvácen, bylo to něco nového....když ale tohle vidím na kapelách z exotických končin, jako Malajsie, Austrálie.....když navíc zpívají o severských pláních sedíce po kokosovou palmou,... to pak brečím smíchy. Jsou to vesměs lidi se kterýma jsem taky v kontaktu, vážím si jejich pomoci pro UG, ale v tomhletom je neuznávám. Já sám jsem war paint nikdy na sobě neměl... tahle věc patří vyhraněným spolkům ze severu a na těch (i českých) záleží jestli tomu opravdu věří nebo ne. Kvalitní - jednodušší war painty se mi dost líbí. Dnes ale každý už kombinuje různé kličky a háčky, což není vždy špatné, ale war paintem bych to už pak nenazval....

Co říkáte na dnešní kapelu ROOT?

Honza: Co bych měl říkat??? Otázka je, jestli je to ještě black metal. Celý příběh a hudba KARGERAS jsou působivé, ale už v tom není ta černočerná podstata, jako byla na dřívějších počinech. Např. koncertně jsou ale ROOT skvělí (líbí se mi i jejich nové logo), a když pominu ty čachry s personálním obsazením, tak je to jedna z českých kapel nejvíce srovnatelných s cizinou.

Co byste si sebou vzali na opuštěný ostrov?

Honza: Nové číslo FOBIA zine, kde se mnou bude rozhovor. HEHEHEHEHE.....pak snad i STRÁŽNOU VĚŽ a SVRAB zine....HUH, HUH.....

Chcete něco vzkázat čtenářům FOBIE?

Honza: Přeju vám co nejméně jakékoliv fobie... Kdo má zájem mi napsat, sdělit svůj názor či si o cokoliv napsat, ....směle do toho!!!! Díky za interwiev!!!!

RITUAL - Jan Vala, Žižkova 16, 741 01 Nový Jičín


Zveřejněno: 18. 04. 1998
Přečteno:
3521 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 04. 2012 05:51 napsal/a Hahaha
Tak to je k popukani
Pry kvalitni zvuk. Hahaha. Problem nebyl v Shaarku, ale v tom, ze se Hans stridal u mixu s Vitem a pdle toho, kdo tam zrovna sedel, byly nahlas bud kytary a zpev nebo klavesy, vsechno zahucene a bilo se to. Chyba studia, ze si to zvukari nechali libit. Meli je vyhodit a smichat to sami!