Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

DAY OF DOOM – The Gates of Hell CD 2014, Lavadome Productions

Házím už několikátou hromadu hlíny a pořád se nemůžu dobrat konce. Když jsem vzal před lety brigádu na tomhle hřbitově, netušil jsem, co mě všechno čeká. Jako každý morbidní romantik jsem do toho šel s nadšením a po hlavě. Jenže to jsem ještě netušil, co všechno mě potká. Dnes už to znám. Tedy, vlastně, spoustu věcí zatím jen tuším, jsou mlhavé, ztracené někde mezi pravdou a fantazií. Co vím ale jistě, je to, že existují kapely, které mají k naší hrobnické práci velmi blízko. Jedněmi z nich jsou i američtí vyznavači stínů DAY OF DOOM. Ti nám letos svým novým (v pořadí již třetím) albem pootevřeli bránu do samotného pekla. Čekali jste někdy v nekonečně dlouhé chodbě noční nemocnice, až vám řeknou verdikt o vašem zdraví? Sledovali jste třepotání špatně seřízených zářivek a kolem chodili zřízenci s přikrytými těly na vozících? Tak podobně se budete cítit i při poslechu nových DAY OF DOOM. Američané si při skládání nového materiálu vzali za vzor své kolegy jako DEICIDE, SUFFOCATION, JUNGLE ROT (ano, i ty tam občas zaslechnu), starší SIX FEET UNDER, PYREXIA, BRUTALITY, BROKEN HOPE, MORBID ANGEL, HUMAN REMAINS, GORGUTS a další podobně zaměřené smečky.

Velmi oceňuji schopnost kapely vytvořit temně napínavou atmosféru. Jednou tak netrpělivě čekáte, kdy dopadne na vaši hlavu pořádně nabroušený sekáček na maso. Pak během několika okamžiků sledujete pána s divným pohledem, jak si brousí donekonečna (skoro až „doomově“ pomalu) svůj skalpel. Fanoušci podobných hudebních stylů (občas zazní i pořádně narezlý thrash) už asi vědí, na co ho následně použije. Pro krájení odpolední svačiny to rozhodně nebude. DAY OF DOOM se nebojí ani lehkých experimentů, „zvláštních“ neotřelých postupů a album se tak stává pestrým a dobře poslouchatelným. Dokonce i po několika týdnech společně strávených večerů je stále objevovat co nového a rozhodně se nenudím. Nekompromisní syrové kompozice střídají ty pomalejší, někdy s až doomovou náladou protkané momenty. Do toho se growluje, skřehotá, hlučí zajímavými vokály (doplňují se všichni členové kapely). Samostatnou kapitolou jsou pro mě poměrně netypická sóla, která většinou odněkud ze záhrobí znenadání vyskočí a nadělají mi v hlavě ještě větší paseku.

Nejvíc jsem si oblíbil houpavé pasáže, určené snad pro kopání vlastního hrobu. CD obsahuje i několik velmi death metalově vkusných vsuvek, meziher, které dodávají celé nahrávce ještě větší kus „uvěřitelnosti“. Brána do pekla je opravdu znovu navěky otevřena, zaseknuta v pantech. Ven ze záhrobí proudí nekonečný zástup pořádně naštvaných bestií. Mají protáhlé obličeje, krvelačné mordy a jsou plně rozhodnuty nám nějakou dobu dělat příjemnou společnost. Co na tom, že během necelé tři čtvrtě hodiny, co celá deska trvá, umře nepřeberné množství obětí. Vždyť tady se hraje starý, poctivý death metal, šmrncnutý vkusně technikou a pořádnou porcí brutality. Já si sypu popel na hlavu, protože zatím jsem s touhle partou řezníků neměl nikdy nic společného. A to se snažím prolézt nejeden undergroundový kout. Pro českého fanouška budiž dobrou zprávou, že novinka vyšla u firmy z naší malé země (Lavadome Productions) a tak není problém CD s klidem zakoupit.

Nesmím zapomenout ani na velmi zdařilý obal od Raula Gonzalese, perfektně ošetřený hutný zvuk a velký kus nadšení, které je cítit z desky na sto honů. Marně jsem hledal něco, co bych „The Gates of Hell“ vytknul. Pro sebe jsem si zde našel jen samé příjemně brutální, zuřivě mokvající songy plné nekompromisních postupů vytažených z temného podhoubí klasické americké death metalové školy. Rád jsem spolu s DAY OF DOOM znovu a opět táhl káru naloženou hromadou šílených riffů, drtivě zuřivých bicích a nelidského hnisavého vokálu.

Hudba jako by byla stvořena pro chvilky rozjímání v podzemních pitevnách. Nevíte, kdo na vás číhá za dveřmi a ani vám není zcela jasné, jaké bude mít úmysly. Dávno prokletí už vědí, že určitě nebudou z nejčistších. Ve stínu nemocničních chodeb na vás, stejně jako na letošním albu, čeká spousta napínavých okamžiků, které ustojí jen silnější nátury. A teď mě už, prosím, omluvte. Mám nějakou důležitou práci. Zatím mi sice svěřili jen broušení skalpelů, ale učím se rychle. Jestli máte rádi poctivý death metal a nebojíte se nějaké té špíny, rádi vás přivítáme mezi námi. Jen si nezapomeňte zelený doktorský plášť, nové CD DAY OF DOOM a příručku „Učíme se pitvat rychle a kvalitně“. Brutální, nekompromisní a temná smrtící metalová deska vhodná pro noční směnu v opuštěných špitálech.

Seznam skladeb:

  1. The Gates of Hell
  2. Fathers Lies
  3. Embrace your Demise
  4. Slaughter of the Lamb
  5. An Evil Demoncy (The Last Days of Doom)
  6. Circle of Eternal Aftermath
  7. The Vomitorium Angel
  8. Feasting on the Flesh of the Godly Ones
  9. Reborn Through Oblivion Flames
  10. Through Horrible Despair
  11. Remnants in the Cavern of Displeasure


Čas: 44:03

Sestava:

  • Rich Hervey – bicí, zpěv
  • Doug Randazzo – kytara, zpěv, piano
  • Sam Lara – basa, zpěv


https://www.facebook.com/DAYOFDOOM666
http://www.reverbnation.com/dayofdoom
http://www.lavadome.org/


Zveřejněno: 03. 06. 2014
Přečteno:
3475 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář