Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MORFIN – Inoculation, CD 2014 F.D.A. Rekotz

Zombie zase jednou vylezly z děr a jsou rozhodnuté uspořádat dnes pořádný večírek. Bude se samozřejmě odehrávat ve starém stylu, ony to vlastně ani jinak neumí. Upozorňuji, že na tuto akci nebudete vpuštěni bez toho, aniž byste na sobě měli pořádně sepranou džínovou bundu s nášivkami DEATH, OBITUARY TOXIC HOLOCAUST, AUTOPSY, VADER nebo jim podobné. Rovnou také říkám, že pokud nemáte podobné retro pařby rádi, ani tam nechoďte. Bude tam stejně probíhat jen nadšené blahořečení starého dobrého death metalu, který jste už určitě slyšeli mnohokrát. Není se čemu divit, zombie i pánové z kalifornských MORFIN nepatří k nejmladším. Tedy vlastně. U těch zombie si raději věk odhadněte podle odpadaných kusů masa sami a muzikanti z kapely se do doby před dvaceti až třiceti lety alespoň poctivě stylizují. Poslední dobou je takovýchto smeček velké množství a není zrovna lehké oddělit pravověrné od těch, co se jen vezou na vlně nového zájmu o old school.

MORFIN jsou z těch, kteří vše vzali snad za ten lepší konec. Nebál bych se je připodobnit ke kolegům ze stejné stáje (F.D.A. Rekotz) SKELETAL REMAINS nebo DEROGATORY (i když nedosahují takové kvality). Ti se také s velkou vehemencí a nadšením přenášejí do dob minulých. Vím moc dobře, že by se podobné desky daly zhodnotit několika větami a odsoudit je jako „starý kopírky“. Jenže tohle já neumím. Beru vše tak, jak to přijde a leží. Nebo tedy vlastně hraje. A musím uznat, že MORFIN se do toho umí chvílemi pořádně opřít. Nepřekračují sice nikdy předem dané hranice, ale hodnotím zde spíše to nadšení a zápal pro věc. A taky si samozřejmě velmi rád zavzpomínám (smích). Nejsilněji zde na povrch vylézá inspirace slavnými DEATH, obzvláště z období jejich slavného alba „Leprosy“ (1988).

Opravdu zajímavé a chvílemi i legrační bylo pročítání různých recenzí po celém světě. Bylo krásně vidět, kdo holduje old schoolu, kdo je technický brutální deathař a kdo je zcela mimo mísu (smích). Hodnotilo se od třech do devíti bodů z deseti. Dokonce i mí oblíbení autoři, kteří mívají často hodně podobné názory, jako já, byli názorově roztříštění jako český parlament. Osobně jsem z nahrávky trošku rozpolcený a můj názor se pohybuje od „docela dobrej old school“ až po „ukoušu se nudou – další obyčejný revival DEATH“. Schválně jsem dal nahrávce čas, nechal ji uležet jako dobrý kompost a vždy se k CD vracel po nějaké době. Jenže jsem to cítil pořád stejně a pořád se nemohl rozhodnout, na kterou stranu se přiklonit.

Nakonec ale přeci jen převážilo to „horší“ (jako autor recenze musím nakonec udělat nějaké „rozhodnutí“). Přispěl k tomu hlavně fakt, že jsem si zkusil zařadit kapelu mezi slavné spolky té doby a ten rozdíl v kvalitě a prožitku tam je zkrátka až moc velký (já vím, že to nelze srovnávat, ale nic lepšího mě nenapadlo). Jsou dnes smečky, kterým se daří hrát retro o mnoho lépe. Zvuk je zde dobrý, poplatný době, riffy sice nepůvodní, ale občas mají něco do sebe. Chybí mi ale jiskra a něco navíc, co na svých posledních deskách předvádějí právě třeba MORBUS CHRON, GRAVE MIASMA, LVCIFYRE, SKELETAL REMAINS, DEROGATORY a mnoho dalších. Nad bodovým hodnocením jsem tentokrát dlouho přemýšlel a opět proklínal svoji „nerozhodnost“, ale nakonec jsem volil spíše nižší počet. Samozřejmě, doba je už dnes dávno někde jinde a každá recenze má spíš jen upozornit na to, že kapela něco vydala. Názor si stejně uděláte sami. Mně se nové album MORFIN vcelku líbí, jen mi neproniklo vůbec do krve. A to je u mě velký problém.

Seznam skladeb:

  1. Evil Within
  2. Dark Creator
  3. Lethal Progeny
  4. Identity Killer
  5. Cryostasis
  6. Primordial
  7. Inoculation
  8. Brain Control
  9. ViralMutation¨
  10. Leprosy (Death cover)


Čas: 44:36

Sestava:

  • Michael Gonzalez – basa
  • Miguel Hernandez – bicí
  • Pedro Gonzalez – kytara
  • Jesus Romeo – zpěv, kytara


https://www.facebook.com/morfindeathmetal
http://www.reverbnation.com/morfindeathmetal
http://www.fda-rekotz.com/


Zveřejněno: 17. 06. 2014
Přečteno:
3431 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 09. 2014 19:45 napsal/a Asphyx
..........
Ono je to zkrátka tak, jak už to kdysi dávno říkla bábrdle od Božky Němcový: \"Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem\":))) A o muzice to platí dvojnásob....díky za názor...
07. 09. 2014 15:06 napsal/a Hynek
......nesouhlas
Pozdě,ale přece.Morfin kopírka starého death metalu atd,atd.,ale nadšení z Vampire velké.No,nevím.Osobně si myslím,že Vampire je teda velká blbost:)můj názor.
17. 06. 2014 19:46 napsal/a Asphyx
díky
díky, je to přesně jak píšeš. je to revival. Což by mi zase tolik nevadilo, kdyby to už pro mě právě nebyl za tou hranicí. Tu máme samozřejmě každý někde jinde. A jak říká můj kamarád...\"můj otec říká, že dneska je už revival úplně všechno, jde jen o to, jak se k tomu postavíš ty\":)))
17. 06. 2014 19:35 napsal/a prepil
...
Moc pěkně a výstižně napsané. CD jsem měl před nějakou dobou doma, pobavil se, a po třech přehráních poslal dál, protože pak jsem si stejně musel pustit originál z \'88. Na jedné straně člověka těší zájem mladé krve o historické kořeny této hudby, na straně druhé si znovu a znovu říkám, kde jsou hranice této revival/retro mánie :-)