Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EVIL – Legenda Neskrotných Živlov CD 2013, Hexencave Productions

Uctívání přírodních krás, hlubokých lesů a především hor a jejich tajemství je přesně to, co do severského black metalu patří. A jak vidno, nemusíte být nutně muzikanti z Norska jen proto, aby byla vaše hudba plná všech těchto esencí. Důkazem toho jsou černokněžníci EVIL ze slovenské Čadcy. Pravda, do Beskyd to mají, co by kamenem dohodil, ale ty se nedají považovat za místo nezkrotných živlů.

Název samotné nahrávky se mi moc líbí. Snoubí se v něm jistý respekt a úcta k přírodě s dávnými pohanskými tradicemi a tajemnem, které se žel satan během časů přetransformovaly do dnešní podoby. Což jsou jen stánky s pivem a grilované klobásy. Co se mi ale nepozdává, je samotný obal. Jde o klasický sešitek s přední stranou a veškerými texty. Už jsem si zvykl, že muzikanti černého kovu své texty píší gotickým, nebo jiným okrasným písmem, které je více, či méně čitelné. Na co si ale nikdy nezvyknu je tmavě šedý text, na černém pozadí. Navíc je vše napsáno tak malinkým písmem, že obsah sešitku ztrácí na významu. Kapela má u mě i jedno malé nevýznamné plus za to, že aspoň nepoužila písmo gotické. Takže pokud si chcete přečíst některé texty, tak poproste někoho hodně pod třicet, jinak kapela bude muset k objednaným cd přikládat jako bonus lupu, nebo brýle. Stejně tak je na tom i obrázek na přední straně. Možná jde o vyobrazení nějaké slovenské legendy, nebo jen dali tvář jedné ze skladeb. Nicméně to nemění nic na tom, že obal vůbec nekoresponduje s názvem. Kdyby ty bytosti byly aspoň čtyři, tak bych si dokázal představit, že každá zobrazuje jeden ze čtyř živlů. Ale takto mi obal vůbec nic neříká.

Po obrazové stránce tedy není o co stát. Podstatně důležitější je ale ta hudební a ta už je zajímavější. Pokud jsem v úvodu zmínil skandinávský black metal, tak jsem to udělal záměrně, neboť mi nahrávka „Legenda Neskrotných Živlov“ svou atmosférou připomíná některé tamní spolky. Po nutném hlukovém intru následuje pětice skladeb ze staré školy. Pokud píšu ze staré, tak to nemyslím nijak hanlivě. Právě naopak. Z těch skladeb na vás dýchne tajemno a neskutečná živočišnost. V mysli se vám uvolní místo, kde představivost dostane volnost a vy uvidíte všechny ty horské štíty a široká údolí, plná zelených smrků, bičovaných větrem a nekonečnými provazy deště. Odraz blesku od modrozeleného plesa plnícího se stékající vodou z okolních skal. Horské potůčky, které v zimě vysychají a ze kterých se během tání a dešťů stávají dravé řeky odnášející kameny a vše co jim stojí v cestě. Všechny songy prochází vývojem od pomalých začátků, až po klasickou „blekovou“ vichřici. Navíc ve zvukovém kabátu, který sice není nikterak valný, ale právě proto je to přesně ono. Především bicí mají ten pravý zvuk. Činely jsou slyšet s každým úderem a jednotlivé bubny připomínají bouchání rákoskou do péřového polštáře.

Ze začátku jsem měl s poslechem EVIL problém. Především proto, že jsem se jejich hudbě neměl moc času věnovat a tak jsem celé CD neslyšel na jeden zátah. Některé skladby končí podobným hlukem, jako je intro, a tak jsem měl pocit, že těch skladeb je méně, než intermezz. Dnes, po mnoha posleších nezbývá než konstatovat, že „Legenda Neskrotných Živlov“ je nahrávka, kterou se EVIL sice nezařadí mezi elitu žánru, ale i přesto se jim podařilo natočit materiál, který obsahuje notnou dávku nostalgie, syrovosti

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Zrodenie nešťastnej medzi ľuďmi
  3. Trpký návrat k nevinnosti
  4. Pasovanie s démonmi
  5. Z vlka a ženy zrodený
  6. Prislabí na jej svet

Čas: 40:23

Sestava:
  • Dlog – zpěv, bicí
  • Carpath – kytara, baskytara

http://bandzone.cz/evilblackmetal

Zveřejněno: 09. 04. 2014
Přečteno:
3407 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 04. 2014 15:35 napsal/a Luma
povedlo se
tak trochu jsem při psaní těchto řádků doufal, že v diskuzi bude reakce na obal. a je to tady. Konečně mi to dává ten netušený smysl, který jsem se v bookletu nedočetl. Díky
13. 04. 2014 20:19 napsal/a Raslavien
K obalu...
\"Stejně tak je na tom i obrázek na přední straně. Možná jde o vyobrazení nějaké slovenské legendy, nebo jen dali tvář jedné ze skladeb. Nicméně to nemění nic na tom, že obal vůbec nekoresponduje s názvem. Kdyby ty bytosti byly aspoň čtyři, tak bych si dokázal představit, že každá zobrazuje jeden ze čtyř živlů. Ale takto mi obal vůbec nic neříká.\" Obal korešponduje s nahrávkou, pretože ide nie o ospevovanie lesov a živlov ale o román slovenského naturistického spisovateľa Františka Švantnera Nevesta hôľ. Je to aj uvedeného v tom nečitateľnom booklete...;-)
09. 04. 2014 11:33 napsal/a Opat
...
Hodně povedená deska, nic neobvyklého, ale dobře se to poslouchá. Také bych dal tak 7-7.5 z 10 :-)