Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MEGASCAVENGER – At the Plateaus of Leng CD 2013, Chaos Records

Druhů zabíjení, stejně tak jako způsobů umírání, je nepřeberné množství. Není žádným tajemstvím, že v death metalu je téma smrti mnohdy na prvním místě. Způsoby ukončení života v něm znázorněné jsou stejně pestré a často roztodivné, jak jen může lidská fantazie být. Jedním z velmistrů řádu zvaného smrtící kov je švédský maniak Rogga Johansson, který se zdá být muzikantem, který je schopen vyvrhnout na svět nové album snad každý měsíc. Pokaždé se jedná o jinou skupinu nebo projekt, kdy se vždy obklopí svými kamarády a přáteli z old school death metalové školy. Jmenujme kupříkladu jeho domovské PAGANIZER, divoké RIBSPREADER, REVOLTING, THE GROTESQUERY a mnoho dalších. Tentokrát spojil svoje síly s jedním z nejpovolanějších a to s bubeníkem Brynjarem Helgetungem, který stojí za takovou legendární smečkou, jakou jsou CRYPTICUS. Oba složili devět záseků plných utrpení, jediného „pravého“ death metalu a švédského „chrastění“. K mikrofonu povolali jedny z nejlepších mistrů v oboru. Zde si dovolím alespoň některé jmenovat, protože takovéto persony se na jednou projektu zase tolik často nescházejí. Vokální linky nazpívali: Dave Ingram (BOLT THROWER, BENEDICTION), Kam Lee (ex-MASSACRE), Aad Kloosterwaard (SINISTER). Martin van Drunen (HAIL OF BULLETS, ASPHYX, GRAND SUPREME BLOOD COURT), Dave Rotten (AVULSED, PUTREVORE), Felix Stass (CREMATORY) a další.

Pokračuje se tak ve smrtícím díle započatém na minulé desce „Descent of Yuggoth“, kde se jednalo o velmi podobnou záležitost plnou neméně významných pěveckých osobností, hnisajících melodií, „upřímného“ vyznání k chladným melodiím a textům, které by se klidně mohly stát testamentem pro pozůstalé. Letošní deska je možná trošku více roztříštěná, ale to bych přikládal tomu, že tentokrát se zúčastnili zpěváci s natolik výraznými hlasy, že každému songu dodali velký kus osobitosti. U mě jasně „vede“ Dave Ingram spolu s Martinem van Drunenem. V těsném závěsu se v mém pomyslném „žebříčku“ umístil Aad Kloosterwaad, který zde předvádí poměrně pro něj netypické variace a Kam Lee, který mě nezklamal zatím nikdy a nikde. Ostatní předvedli také zajímavé výkony, ale není to zase nic, z čeho bych si sedl ihned na zadní část těla. Možná ještě Dave Rotten, ten do toho dal také kus svého prohnilého srdce.

Pokud bychom odhlédli od slavných jmen a podívali se na hudbu samotnou, tak se jedná o takový Roggův standard. On vlastně hraje ve všech svých kapelách více méně stejně, jen se obklopuje vždy zajímavými lidmi a tak je každá deska rozdílná a pestrá. Tady ale musím upozornit na jednu věc. Pro poslech takovýchto old schoolových věcí musíte být podobní nadšenci a „sběratelé“ jako já. „Obyčejnému“ posluchači to asi příliš neřekne a možná se bude chvílemi i nudit.

Tahle deska je totiž určena „výhradně“ pro milovníky starých, zastřených věcí, kteří opravdu ocení ty chrastivé zvuky praskajících kostí, vypalovačky jako z kulometu a chorobné vokály zasloužilých death metalových umělců. Nedělám si žádné iluze o tom, že by se o téhle desce vášnivě diskutovalo v metalových kruzích. Spíše se jedná o takový příjemný kousek smrti pro sběratele, který je perfektně graficky vyveden (cover Turkka G. Rantanen, také obaly DEMIURG, PAGANIZER, RIBSPREADER, TORTURE KILLER a ZEALOTRY). Pod zvukem je podepsán sám bubeník Brynjar Helgetun a musím říct, že jeho práce je téměř dokonalá (alespoň pro mě).

Kolem mě se zase povalují rozdrcené kosti, lebky s pozůstatky kdysi kousajících zubů a pavouci, kteří mají na zádech obrácené kříže. Tohle je přesně ta zatuchlina, u které přestávám vnímat okolní svět a nechávám se dobrovolně a bez protestů unášet do království, kde se zabíjí hudbou pěkně postaru. Jestli to máte podobné jako já, tak věřte tomu, že tentokrát jen tak hrobníkovi z lopaty neutečete. Ono to zdánlivě působí, že se pár starých kamarádů sešlo a natočilo si desku pro radost. To je sice svým způsobem také pravda, ale hlavně se jedná o neskutečně poctivý kus drsné death metalové práce. Svět se možná už dávno točí nejen v death metalu zcela jinak, ale já nemohu jinak a jen a jen chválit. Opravdu mám při poslechu pocit, že mě někdo zavřel do již několikrát použitého, dávno nevětraného hrobu a červi mě začínají pomalu užírat mé končetiny. Nemohu pod tou tíhou nadzvednout víko rakve a vlastně ani nechci. Tady je mi totiž dobře, ve starém dobrém death metalovám hrobě! Opět vynikající hnilobná deska!

Seznam skladeb:

  1. At The Plateaus Of Leng (zpěv Dave Ingram BOLT THROWER, BENEDICTION)
  2. The Festered Earth (zpěv Kam Lee - MASSACRE)
  3. And Then The Death Sets In (zpěv Aad Kloosterwaard SINISTER).
  4. The Mucus Man Martin van Drunen (HAIL OF BULLETS, ASPHYX)
  5. Like Comets Burn The Ether (zpěv Dave Rotten - AVULSED)
  6. When Death Kills The Silence (zpěv Felix Stass - CREMATORY)
  7. The Hand Of Bereavment (zpěv Ilkka Jarvenpaa - NATIONAL NAPALM SYNDICATE)
  8. Back To The Ancient (zpěv Brynjar Helgetun - CRYPTICUS)
  9. Night Of The Grand Obscenity (zpěv Roga Johansson)
Čas: 40:01

Sestava:

  • Rogga Johansson – kytara, zpěv, basa
  • Brynjar Helgetun - bicí


http://www.chaos-records.com/


Zveřejněno: 09. 03. 2014
Přečteno:
3698 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář