Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

IMODIUM – Valerie CD 2013, Supraphon

Broumovské rockové (v dřívějších letech spíše označované nálepkou post – grunge) kvarteto IMODIUM se v průběhu zhruba 13 let svého fungování postupně vypracovalo mezi špičku domácí (nejen) klubové scény a získalo si tím pádem i spoustu věrných fanoušků, kteří už docela netrpělivě vyhlíželi nástupce předchozího úspěšného alba „Polarity“ z roku 2010. Ti všichni se dočkali v průběhu letošního podzimu, kdy se prostřednictvím vydavatelství Supraphon dostalo do oběhu zbrusu nové, v pořadí čtvrté řadové CD, které dostalo název „Valerie“.

Aktuální nahrávka nabízí k poslechu celkem 13 autorských skladeb, které svou stopáží v průměru lehce přesahují 3 minuty a pod jejich hudební stránkou je podepsaná kompletní kapela, texty k nim pak napsal frontman Thom, který říká: "Naše Valerie je ukázkovým případem múzy. Přesně ta osudová žena, kvůli které je ten druhý schopen udělat úplně všechno. Myslím, že tohle už prožila spousta lidí, anebo je to teprve čeká. Valerie je osudová žena, pro kterou chcete žít i zemřít. Tohle přesně je naše hrdinka a téma provázející celé naše nové album.“ Hlavní devizou kapely, tím pádem i desky, je z mého pohledu schopnost vytvořit kvalitativně vyrovnaný materiál na vysoké úrovni, kde žádná z předvedených písní není takzvaně do počtu, naopak každá z nich může aspirovat na úspěch nejen v rámci celku, ale též je schopná své samostatné zdařilé existence. IMODIUM na této desce předvedlo úctyhodnou schopnost propojení dostatečné tvrdosti materiálu, s až poprockově laděnou melodičností, přičemž si stále zachovává svůj již charakteristický kytarový sound. Nesporným kladem jsou i snadno zapamatovatelné zpěvné refrény, které člověku uvíznou v hlavě opravdu velice rychle, tak, jako je tomu třeba u songů „Nad Berlínem“ nebo „Tajný lásky“. Ke skladbám, které mě osobně nejvíce zaujaly, patří například úvodní „Laní oči“, pětka „Ženy“ nebo titulní „Valerie“, která byla zároveň vybraná, jako klipovka  a první singl. Milým zpestřením je jedna ze dvou pomalejších věcí, kterou je balada „Klub 27“, v níž se jako klavírista představil Honza Kžížek, jinak vokalista Hladíkova BLUE EFFECTU. Dalšími dvěma hosty na CD jsou zpěvačka Žanet Vargová, která svůj prostor dostala v předposlední (a druhé pomalé) věci „Haló pane“, v níž skupina využila i akustické kytary a Martin Volák, který obsluhoval synťák v závěrečné „Svět bez pravidel“.

Nová deska „Valerie“ vznikala od jara letošního roku a průběžně se na ní pracovalo hned ve čtyřech nahrávacích studiích (Studio „I“ Hradec Králové, DL Sluj Studios Vyšehrad, MV Kitchen Sound Studios Podolee a MV Village Sound Studios Svijanský Újezd) pod dohledem před chvílí zmíněného Martina Voláka (ex – DEBUSTROL, HARLEJ, DAN LANDA…), který je pod prezentovaným materiálem podepsán i jako producent a společně s Janem Zázvůrkem je odpovědný i za finální mix a mastering celého alba.

Pěkný rozkládací obal, který měl po grafické stránce na starost Daniel Herrmann, obsahuje vyjma všech důležitých informací i plakát kapely a kompletní texty, jeho titulní stranu pak zdobí tvář „Valerie“ v podání modelky Jolany Vojtkové.

Fanouškem muziky v podání IMODIA jsem už nějaký ten pátek a po poslechu aktuálního CD jím stoprocentně zůstanu i nadále (úsměv). Hodnocení 8 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Laní oči
  2. Náměstí
  3. Valerie
  4. Stejná jako já
  5. Ženy
  6. Nad Berlínem
  7. Klub 27
  8. Tajný lásky
  9. Mezi náma
  10. Jsou první, jsou silný
  11. Příběhy o synovi
  12. Haló pane
  13. Svět bez pravidel

Zveřejněno: 13. 12. 2013
Přečteno:
3619 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář