Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

13 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE III - Část 7. Jak přistupuješ k bodovému hodnocení, co si pod danou známkou představuješ? Má bodové hodnocení pro tebe smysl? Jsou někteří redaktoři moc hodní, nebo naopak moc přísní?

Možná si ještě někdo pamatuje na ankety, které se věnovaly redaktorům FOBIE, jejich vkusu a názorům. Tentokrát to bude o něčem trochu jiném, o recenzích. Ty tvoří hlavní náplň tohoto webzinu a tak snad bude někoho zajímat, jak recenze vznikají, jak kdo přistupuje k poslechu nahrávek, na jakých aparátech desky, cédéčka, kazety a empétrojky točíme, v jakém rozpoložení nejraději píšeme...

Za inspiraci bych chtěl poděkovat Šakalovi, který něco podobného před časem podnikl ve svém papírovém xerox zinu Noise Master, odkud je část otázek se svolením jejich autora převzata.


Jak přistupuješ k bodovému hodnocení, co si pod danou známkou představuješ? Má bodové hodnocení pro tebe smysl? Jsou někteří redaktoři moc hodní, nebo naopak moc přísní?

Mikael: Pod danou známkou si představuji nějakou kvalitu, kterou pro mě ta která nahrávka má. Nějaký smysl hodnocení určitě má, jelikož prostřednictvím něho člověk právě shrne a vyjádří svůj postoj k nahrávce. Jiná věc je pochopitelně to, že každý redaktor může danou stupnici brát po svém. Já osobně se na nahrávkách snažím vyzdvihnout spíše to dobré, takže patřím asi mezi ty, kteří jsou více hodní, což je mi sem tam i vytýkáno.

Opat: Já jsem zastáncem bodování. Pod známkou si představuji pokus o číselné zprůměrování všech různých aspektů, které recenzent považuje za důležité. Takový souhrn, který by ale neměl čtenáře odradit od přečtení celého textu. Pro mne smysl bodování má, ač se občas neumím rozhodnout, zda 6 či 7 a podobně.
Nedá se říct, zda jsou hodní či přísní, je to jednoduše jejich pohled na věc. V jednu dobu jsem měl takový dojem, že na nejmenovaném webu nemůže deska dostat méně než 7 z 10, ať by to bylo cokoliv, i tam už ale v poslední době vidím změnu. Na druhou stranu je fakt, že naprosto zaujaté bodování bylo jedním z důvodů, proč jsem přestal jedno z tištěných periodik objednávat. Ale jak píši výše, je to názor autora, já mu do toho nemám co kecat.

Johan: Tohle je hodně ošidné, každý recenzent má svůj subjektivní žebříček a podle něj se řídí. Tím pádem si pak každý o tom druhém myslí, že je moc přísný / příliš velkorysý. Já si tedy pochopitelně myslím, že to boduju nejlépe a spravedlivě a ostatní tedy moc přísně / jsou moc hodní. (úsměv) Obecně by to mělo být tak, že 9 a 10 bodů je pro opravdu skvělé záležitosti, nadčasové, originální, po všech směrech dotažené. Kvalitní nahrávky jsou za 7 a 8 bodů, průměr za 5 a 6 atd. Jenže dneska když někdo dostane těch 5, nebo 6 bodů, tak to považuje za špatnou známku, což je blbost, je to prostě průměr. Taky je třeba vzít v potaz, jestli někdo píše recenzi na svůj oblíbený žánr, na alba, která si sám pořídil, nebo na něco, k čemu nemá tak vřelý vztah a na recenzi to vyfasoval. Obecně lze najít spoustu pro a proti bodování, většina periodik bodování používá a tak to asi má nějaký význam.

Peťan: Záleží na tom, o kterou kapelu se jedná, jaké má podmínky k nahrání/vydání desky, co má kapela za sebou a podobně. Nejde srovnávat mladý, začínající a nadšený kluky s deskami velikánů daného žánru. Zkrátka nelze v tomto případě používat jeden metr na všechny. Stejně tak si nemyslím, že 5/10 je špatné hodnocení a určitě jsou recenzenti moc hodní i přísní (úsměv). Ovšem v době, kdy jsem ještě kupoval Spark, tak tam byl hodný snad každý… brrrr (smích). Bodové hodnocení je hodnocení jednotlivce, takže smysl má, ale pro čtenáře je orientační. Co se nelíbí mně, může se líbit jinému a naopak.

4horsemen: V psaném slovu horší nahrávka jde pěkně vybarvit, aby zas moc neurazila a naopak, ale nakonec, když čtenář, dotyčný interpret uvidí hodnocení, tak si může udělat konečný obrázek o celkovém hodnocení. Mám rád hodnocení, podívám se i jinde do tabulky, jak si na tom album stojí… Zpětně, když se na své hodnocení podívám a porovnám to třeba ze současnou nahrávkou, tak si sám říkám, že jsem mohl někde ubrat bod  Ano, někteří jsou asi „hodní“, ale je to dané také tím, že možná mají alba, styl hudby, co se jím líbí a takzvaný „odpad“ jde stranou.

Coornelus: Díky, že ses mě na toto téma zeptal (úsměv). Je to totiž to, co mi už dlouho leží na srdci. Jako milovník statistik, tabulek, stupňů Celsia, ujetých kilometrů, uběhlých kilometrů atd. mám rád i bodové hodnocení. Jenže! Zjišťuju, že každý má jiný metr a pod výslednou známkou si představuje zřejmě něco jiného. Vysvětlím to na sobě. Když dám někomu bodové číslo osm, už je to láska, musím to mít doma na originálním nosiči. Devět to je už skvost, který si hýčkám a kdykoliv ho vyndám, jsem na vrcholu blaha. Desítka je pro díla, která si poslechnu i za dvacet let, a budu se u toho usmívat jak blázen a bude mi blaženě. Devítek a desítek jsem za svou „kariéru“ udělil dohromady docela málo. Je jasné, že každý má jiný metr, ale u mě je už sedmička hodně dobrá známka. Šestka - pětka není žádná hanba. Weby a autory, u kterých se to hemží desítkama, devítkama v podstatě ignoruju. To potom nemá výpovědní hodnotu. I když jde více méně o nic, musím říct, že by většině recenzentů z naší komunity, včetně mě, neuškodilo být zhruba o jeden bod přísnější. Ptal ses, odpovídám, jak to cítím (úsměv).

Asphyx: Osobně bych bodové hodnocení zrušil. Podle mě si dneska každý udělá názor stejně sám a kolikrát to jen budí zbytečné emoce. Mám své oblíbené redaktory, u kterých vím, že vnímají muziku stejně jako já a většinou plus mínus bod souhlasím. Problém je dnes v tom, že na recenze posílají CD kapely, které většinou nepatří mezi ty „slavné“. A to, co si kupujeme (utratíme svoje peníze), přece nebudeme hodnotit nízko, ne? To bychom si to jinak nekupovali. To je i jeden z důvodů, kvůli kterým mi přijde bodové ohodnocení zcela zbytečné. A ano, někteří redaktoři jsou moc přísní, někteří zase mírní. Myslím, že já patřím k těm mírnějším. Důvody se samy nabízejí. Většinu recenzovaných alb si sám kupuji nebo je „žádám“ od kapel a labelů a chci je sám poslouchat. Deska, která se mi nelíbí, u mě doma ve sbírce nemá co dělat (smích). Napíšu ji sice, ale pak se na ni snažím zapomenout, abych neměl hlavu zanesenou (smích). Třeba někomu jinému udělá větší radost, tak ji „posílám“ dál.

Mafek: Abych byl upřímný, bodovému hodnocení nepřikládám zas až tak valný význam. Do budoucna bych se tedy spíše přikláněl k variantě zrušit bodové hodnocení nadobro. Jestli jsou redaktoři hodní, nebo přísní. Co to je za otázku :o). V rámci recenzování bych se spíš přimlouval na tu přísnější notu. Myslím si však také, že to je úzce spjaté s osobou recenzenta. Ten by měl vždy zachovat jistou dávku objektivnosti, nadhledu a neztrácet soudnost. Zkrátka vkusně napsaná kritika mi nevadí.

Kubánec: Bez toho bych se klidně obešel, snažím se zhodnotit nahrávku v samotné recenzi. Sám na bodové hodnocení moc nehledím. Jsem především hudební fanoušek a některé přemoudřelé recenze mě dokážou naštvat, ale je mi jasné, že když chce někdo hodnotit hudbu, nemusí být zrovna multiinstrumentalista, aby se k tomu mohl vyjadřovat. Třeba na Mortemzine se čas od času něco takového vyskytne, ale zase je tam vždycky poznat, že si s tím dal dotyčný práci, je to na vysoké úrovni a to je to nejdůležitější.

Luma: Bodové hodnocení je určitě důležité, během okamžiku čtenáři řekne, jestli kapela stojí, nebo nestojí za poslech. Problém je jen v tom, že každý vnímá hudbu jinak. Nedokážeme ji přesně popsat, třeba tak, jako bychom popsali obraz, nebo architekturu. Navíc jak už jsem psal, každý vnímá hudbu jinak a proto, když někde vidím nízkou známku, tak to jednoznačně neznamená, že se jedná o brak. Třeba jen kapela byla recenzentem špatně pochopena. Já osobně se snažím bodovat podle logických měřítek. Pětka je prostě průměr.
Nejsem si jistý, jestli jsou redaktoři rozdělení na přísné a mírné. Spíše si myslím, že někdo si i ve „špatné hudbě“ (pro většinu) dokáže najít něco, co jej zaujme, nebo z ní pochopí zdánlivě bláznivé.

Míra: Tak body rozdávám dle svého srdce a svědomí. Přiznám, že přidávám bod/y u oblíbených kapel, protože to jsou srdeční záležitosti a ty pak někdy dostanou o něco více. Snažím se však bodovat objektivně, ale budu se opakovat, protože je to také o okamžité náladě a o tom, jak na mě album působí v určitý okamžik. Klidně ale dokážu napsat i ostřejší recenzi na své oblíbence, když se mi to prostě nezdá. Rozhodně u mě nejsou „hájení“ na věky.

Zveřejněno: 20. 11. 2013
Přečteno:
3248 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 11. 2013 17:02 napsal/a DW
Pivko
chlandím, můžem:). Ne, zrovna tohle je neřešitelnej problém.
21. 11. 2013 16:49 napsal/a Asphyx
yes
Ale tak, ono to tak hrozný nebude. Stádo, které šlo jako na povel určitým směrem, který byl zrovna \"chtěný\" tu bylo, co tu je lidstvo. Ale to už se ocitáme v úplně jiné sféře debaty:)) A filozofovat se má u piva:))
21. 11. 2013 16:42 napsal/a DW
Asphyx
já vím a nejhorší je že to dělá i většina recenzentů. Síla. Kam se to řítíme:)?
21. 11. 2013 16:40 napsal/a Asphyx
to DW
to máš sice pravdu, ale tohle dělá (přebírá a přemýšlí) opravdu jen zlomek lidí...většina si jede těch pár svých \"osvědčených\" a je jim kolikrát úplně jedno, co ta kapela i po letech hraje....
21. 11. 2013 16:31 napsal/a DW
Nic
takového jako \" v téhle džungli kapel člověk stejně sáhne po osvědčených jménech kde je záruka kvality\" neexistuje. I dříve výborné kapely vydávají po přesunutí do jiné stáje sračkové počiny. Naopak se dostáváme do bodu, kdy se musí pečlivě přebírat úplně všechno.