Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Odpovídají všichni tři členové pražské thrashmetalové kapely.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Peterson - Sešli jsme se v létě 2009 ve sdílených zkušebnách v Praze a setkání proběhlo doslova přes hluk od vedle. V tu chvíli hrála torza dvou kapel ve zkušebnách vedle sebe, tak jsme hodili řeč, spojili síly a šli jsme do toho. Pak se trochu míchalo se sestavou, z původních pěti členů jsme zůstali tři a takto nám to funguje dodnes. Název jsme chtěli podle textu naší písně „Die Here“, kde je ústředním tématem nevydařená bankovní loupež. Líbilo se nám něco jako „Left Behind Dying“, ale to nám přišlo moc dlouhé, tak jsme to zkrátili na Dying Behind, což je samo o sobě vytržené z kontextu věty nesmysl, ale aspoň to třeba někoho zaujme, že se pozastaví na tím, co je to vlastně za blbost. :-)

Filas - No já tam tenkrát vlastně nebyl, ale prej se to tak odehrálo. Já byl zrovna v deliriu z nějaký kalby, ale technicky vzato jsem byl z tý bandy, co měla zkušebnu na straně vpravo. :-)

Libor - Já tam byl, ale byl jsem ještě malej, tak si to moc nepamatuju. :-D


Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?


Peterson – kytara + zpěv. Je mi 32 let a na kytaru se pokouším hrát v podstatě od dětství. Byť s velkými mezerami, kdy jsem na to třeba několik let nesáhl. V druhé půlce 90. let jsem se zúčastnil několika hardrockových a grungeových projektů na Českolipsku, kde jsem tenkrát bydlel, ale nestálo to za nic a navíc mě prostě táhl metal, takže to nebyla úplně moje krevní skupina. Kolem roku 2000 jsem byl u dvou metalových vznikajících projektů, ale ani jeden se nepodařilo dostat na podia a vždy to chcíplo na nedostatku motivace spoluhráčů. Pak jsem se hudbě z pracovních a osobních důvodů v podstatě vůbec nevěnoval až do roku 2008, kdy jsem si po letech vzal kytaru do ruky a chytil jakousi druhou hudební mízu.

Filas – basa + doprovodný zpěv. Není mi tolik, co Petrovi, aktuálně kolem 25. Kdysi přibližně v období dovršení zletilosti jsem začal hrát na elektrickou kytaru, ke které jsem zhruba po roce přidal basu. V tý době muselo bejt basáků podezřele málo, takže než jsem se nadál, hrál jsem ve 3 uskupeních naráz a každý z nich hrálo trochu jinej bigbít. Nakonec jsem zůstal tady s touhle partou. 

Libor – bicí: Je mi 21 let a začal jsem bubnovat s bráchou kytaristou krátce před vznikem D.B. v roce 2008. Brácha se už v muzice neangažuje, ale já jsem pokračoval na tomto projektu a navíc hraju ještě s partou spolužáků a kámošů ze školy. To je docela fajn, protože aspoň hraju s různýma lidma různý žánry a mám to tak pěkně pestrý. V D.B. máme v kapele věkovej rozptyl 11 let, takže vypadáme vedle sebe trochu nesourodě, ale děláme si ze sebe navzájem prdel, tak nám to celkem odsejpá.


Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Peterson – Nahrávali jsme ve studiu Davos ve Vyškově a vzhledem k našim aktuálním možnostem a schopnostem jsme dosáhli podle našeho názoru asi maxima. Osobně bych vyzdvihnul parádní přístup Otyna, se kterým se nám spolupracovalo opravdu skvěle. Já osobně jsem byl velmi příjemně překvapen, co lze za víkend ve studiu stihnout. Nechali jsme vyrobit 210 ks CD a prodáváme je za 100 Kč, ale dost jich rozdáváme prostě přátelům na koncertech jen tak. Je pro nás důležitější naši muziku dostat k lidem, i když nás to prostě něco stojí. Zároveň jsme skladby dali volně ke stažení na http://bandzone.cz/dyingbehind. Takže Cdčka jsou pro nás spíš jen propagační materiál a prodeje nesledujeme.

Filip – Jo ve Vyškově jsme se docela rozšoupli. Něco jsme nahráli, pak jsme si vylili tlamy - ozkoušeli jsme ty patoky vyškovské, zahulili a padli na držky. Jinak Otyn je fakt frajer, mně se líbilo, jakej mi udělal zvuk basy a celkově mastering tu nahrávku podle mě docela vytáhnul. Dojem na mě udělal místní prodejce hudebního materiálu ve dvoře naproti. Prostě samý fajn lidi od fochu, tvrdý jádro, žádný sračky.

Libor – Filipe, dáš si ruma? Hehe, jo, pár kámošů už říkalo, že jak si poslechli CD, tak prej ze mě studio udělalo na chvíli bubeníka. :-D Očekávali jsme, že nahrávání bude vopruz, ale ve finále to byl celkem příjemně strávenej víkend a rádi se tam napřesrok otočíme zas.


Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Peterson – Rozhodli jsme se zkraje pro angličtinu, protože je prostě mezinárodně používaná. V textech se věnujeme oblíbeným tématům od války, přes kritiku myšlení lidí až po obecné apokalyptické vize a ventilace frustrace z toho, co má člověk možnost vidět kolem sebe. Kromě titulní písně CD Surprise From Inside, pro kterou nám napsal text kámoš, jsem napsal všechny texty já.

Filip – jo angličtina určitě. Českých agro-kapel už tu je dost. Nechci říct, že by to bylo špatný zpívat česky, ale podle mě, kdo poslouchá hudbu do hloubky, toho výrazný texty v rodným jazyce ruší. Z tohoto pohledu vidím anglický zpěv v Čechách jako výhodu. Prostě bychom chtěli zaujmout lidi tím co hrajeme a né tolik tím co říkáme, nebo jestli prezentujeme nějakou životní filozofii, či nějakou podobnou blbost ventilovanou skrze jednoduchý český refrény směrem k publiku.

Libor – Mě to je celkem fuk, ale za sebe můžu říct, že radši angličtinu. Tam se prostě snáz člověk odpoutá od nesmyslů v textech a vnímá samotnej hudební prožitek. Některý český kapely mají muziku postavenou výhradně na textech a jako celek je to super, ale takový texty není vůbec sranda vytvořit. Pro nás dává smysl vyjádřit se hudbou a podtrhnout to textem v angličtině, který si člověk přečte a přeloží s CDčkem v ruce.


Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Peterson – Logo vytvořila moje žena a grafiku na obal na CD nám navrhla její ségra Evka, za což jim zde děkujeme. Doufáme, že se vyvedení naší desky bude na pohled lidem líbit a že je zaujme. Osobně si myslím, že grafická prezentace každý bandy je dost důležitá. Sám na sobě vidím, že když mě něco zaujme na pohled, spíše si to zapamatuju a pak už je jen krůček k tomu, abych si to poslechl ať už někde na webu online, z nosiče doma, nebo na živo na koncertě. Na živá vystoupení taháme banner s logem, aby lidé v publiku věděli kdo jim hraje a aby se logo a název kapely dostaly do povědomí. Máme ještě rezervy v médiích – musíme se dokopat udělat nějaké fotky a rádi bychom také videoklip. Ale vše je to o penězích, který nám naše záliba v muzice ochotně odčerpává, ale nerada vrací. :-)


Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Peterson -  Tohle je teda nevděčná otázka. :-) To bych se tu mohl rozvyprávět a stejně bych na mnoho kapel zapomněl. Tak jen malej nástřel: Samozřejmě „big four“ Metallica, Anthrax, Megadeth, Slayer. K tomu německá thrashová scéna – Kreator je pro mě absolutní top. Pak by tam byla určitě stará Sepultura ješte s Maxem. Jejich desky se mi líbí až po Chaos A.D. - což bylo pro mě tenkrát zlomové album. Hodné jsem poslouchal svého času Death a ujížděl na Chuckových nadčasových kytarových postupech. Mám rád i death metal, ze kterého se mi vždy líbili Cannibal Corpse, Dismember, Vader, Behemoth. Totální srdcovky jsou pak pro mě Lamb Of God, Hatesphere, Machine Head a Sylosis. Z český scény si vzpomínám na Krabathor, kteří měli parádně našlápnuto, než odešel Bruno. Spoustu let také sleduji Tortharry, ale mám od nich radši spíš starší desky. A tak nějak bych mohl pokračovat.

Filas - Jo, vzory a inspirace… to se dá všude. Osobně můžu všechno od Beatles, Hendrixe, Santany přes Black Sabbath, Boba Marleyho, Sex Pistols, Clash, Pink Floyd až k Judas Priest, Motorhead, Nirvanu, Guns n‘ Roses, Helloween, Brujerii… v každý muzice si něco najdu.

Libor – tak za mě jednoznačně banda Lamb Of God a jejich bubeník Chris Adler!! To je taková moje srdcovka, jinak další bandy například klasicky Metla, Slayer, starý Trivium, Slipknot, Pantera, Kreator, Megadeth, Hatesphere, Stone Sour, jo a ještě Justin :) né dělám si prdel...


Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?


Peterson – Ne, žádné firmy nás nezajímají a my je už vůbec ne :-)

Filip - Na firmy serem :-)

Libor - Jo, ať shořej...


Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Peterson – Bude to nějak kolem 50 koncertů a za úspěšnou považujeme každou akci, kam přijdou nějaký lidi a je vidět že se aspoň trochu baví. V Praze je obrovská konkurence v hudební branži, co se živých vystoupení týká. V podstatě každý koncert se s něčím kryje a akce si konkurují. Pořádání koncertů je bohužel většinou ryze prodělečné, takže těžko se hledá hledisko úspěšnosti. Je to takové sebemrskačství, ale asi to k tomu patří. Chce to hodně nadšení a trpělivosti, aby se na to člověk nevybodnul. Když se pak ale nějaká akce vyvede, tak je to pak opravdu jako za odměnu.

Libor
– já považuju za úspěšný například aktuálně koncert, který jsme odehráli k  příležitosti křtu naší desky Surprise From Inside. Do pražského klubu Exist-us přišlo kolem 60 hlav, včetně kámošů a známých a byla to celkem jízda. Lidi to tam rozhejbali a atmoška byla taková, že si člověk pak řekne: Jo, to je ono, proto to dělám.

Filip – Já si vzpomínám na koncert v Hoodoo někdy tak rok, možná dva roky zpět, kde bylo asi nejvíc lidí, tak 100-150 ale ti nepřišli na nás, ale na ostatní bandy, který hrály HC. Prostě populárnější žánr, táhne to víc než metal, ale vypadalo to pěkně.


Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Peterson – Rozhodně. Ale momentálně to není moc na pořadu dne. Nejdřív bychom se chtěli trochu etablovat na tuzemský scéně. 

Libor – Jo určitě by to bylo fajn se podívat, jak se paří za hranicemi, jednou jsme měli možnost se ukázat v Německu s bandou Mortal Infinity, ale kvůli posraný škole to nevyšlo..


Plány do budoucna...

Peterson – Právě jsme vydali první CD, takže přes zimu chceme odehrát nějaké koncerty, dostat co nejvíc nosičů mezi lidi a trochu se ukázat. Na začátku léta pak najedeme znova do studia vytvořit další fošnu. Písně máme tak ze tří čtvrtin hotové, tak doufám, že příští rok touto dobou budeme křtít naše druhé album. Doufám, že se nám vyhnou všechny pohromy a budeme pokračovat v tom, co děláme.

Libor – Objet s Cdčkem nějaký akce, dodělat novej matroš, pařit, pařit a doufat, že se třeba dostaneme i na nějakej měnší fesťáček. :)

Díky za poskytnutý prostor a budeme se těšit třeba někde na koncertě.

http://bandzone.cz/dyingbehind

RECENZE

Zveřejněno: 01. 12. 2013
Přečteno:
3419 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář