Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

DEVOURMENT – Conceived in Sewage CD 2013, Relapse Records

Dnes se bude podávat najemno nakrájené maso. Bohužel vás musím hned ze začátku trošku zklamat. Jednak není z českého chovu a jednak už trošku zapáchá. Možná je to tím, že dlouhou dobu leželo někde v křoví nepovšimnuto. Že to jíst nebudete? Ale prosím vás, co kdybych vám k tomu naservíroval pořádný brutální death metal? Pořád nic? Tak vám ještě jako bonus prozradím, že tuhle krmi připravovala samotná, dnes již legenda, DEVOURMENT? To je jiná, že ano? Oblizovali byste se až za ušima. Možná by někteří z vás slintali blahem a pomlaskávali tak, jako nad kousky „pravé kachny“ z rychlého občerstvení. Ono když se to řádně okoření, tak to chutná hned jinak. Přesně taková je i nová deska amerických nestorů brutality. Letos přicházejí teprve se svým čtvrtým řadovým albem (hrají od roku 1995) a abych pravdu řekl, že bych po něm rovnou s chutí sáhl, to zase ne. Minulá deska „Unleash the Carnivore“ mi zrovna moc dobře neudělala. Respektive, není toho moc, co bych si z ní pamatoval. Nasadil jsem tedy vyčkávací taktiku s vědomím, až za mnou někdo přijde a nahrávku mi zapůjčí. I stalo se tak a pokud vám nevadí trošku toho smradu, špíny a bublající krve, která není zrovna tam, kde má být (v těle), slyšte můj smělý názor.

Rovnou to na sebe prásknu, nečekal jsem to. Hned mezi prvními tóny na mě začali útočit krvelační červi, kteří se kroutili, po litrech chlemtali krev, a když jsem přidal volume, tak nám začala padat omítka ze stropu. Hluchý soused poprvé po letech zareagoval na pouštěnou muziku a začal holí mlátit do topení. Z reproduktorů se na mě totiž linulo čisté ZLO. Ubylo sice slamových pasáží, ale jakoby kapela přidala na surovosti. Tohle už není žádné rychlé občerstvení ve fast foodu, tady jsem se ocitl rovnou na jatkách. Nevím, jestli jste tam byli někdy na exkurzi. Není to hezká práce (a to jsem poměrně dost výrazný masožravec), ale teď už tam ani chodit nemusíte. Stačí vám deska „Conceived in Sewage“. Přiznám se, že ten posun ke klasičtějšímu brutal deathu mi dělá více než dobře. Ne že bych byl nějaký nepřítel slamu, ale někdy mi tento styl přijde až příliš monotónní (samozřejmě záleží na kapele a podání). Velmi „příjemný“ je zvuk od Erika Rutana a jeho Studia Mana Recording. Tam moc dobře vědí, jak zabíjet hlukem, to je bez debat.

Trošku nevýrazný, obyčejný mi přijde obal od Toshihiro Egawy. Krev a osekaná těla mi nevadí, ale přijde mi to příliš tuctové, chtělo by to něco navíc. V dnešní době tohle stejně už nikoho nešokuje, ale budiž. Hlavní je stejně muzika a tady se DEVOURMENT opravdu vyřádili. Osobně byl a je pro mě mezi minulým a současným albem tak propastný rozdíl, že jsem nejdřív nechtěl věřit, že desku nahrála stejná kapela (samozřejmě v rámci stylu byl předchozí počin pořád dobrý, ale pro mě to nebylo nic, co by mě zvedlo ze židle). Zde je totiž absolutně vše, co od brutálního death metalu vyžaduji. Nekompromisní melodie, vokál bestie a neskutečný tlak na moje sluchovody. Možná snad bicí by mohly být trošku výraznější. Ty bych si dovedl představit divočejší a „propracovanější“. Tady plní jen úlohu sice dobře zahraného, ale spíše jen „doplňkového“ nástroje. Co mi naopak dělá velkou „radost“, je zpracování zpěvu. Přesně takovýto kanál je totiž tím, co pro mě posouvá dobrou desku do sfér těch výborných. Zavřete čtyři šelmy do studia a nepusťte je ven, dokud ze sebe nedostanou všechno. Tak pravděpodobně deska vznikala (samozřejmě spekuluju, ale působí to na mě tímto dojmem).  

Jak si to vlastně budete přát? Krvavé, médium nebo propečené? Jestli jste odpověděli kladně při prvním slově, je pro vás nová deska DEVOURMENT jako stvořená. Má v sobě vše podstatné. Tlak, sílu, energii a ještě je syrová jak čerstvě nalezená mrtvola za šedého podzimního dne. Pro mě je „Conceived in Sewage“ velkým překvapením. Dříve jsem tuhle texaskou smečku sledoval spíše z povzdálí, ale letos si mě nesou na márách. Pánové se dostali mezi současnou brutal death metalovou smetánku (fuj, to je slovo, tady má být spíš krev, střeva, hnis nebo tak něco (smích)). Mimochodem, v pár momentech se na albu dokonce lehce zvolní. Pro mě je to vždy velice vítané oživení celé nahrávky, tady se kapela ukazuje v celé své síle a dokazuje, že je složena ze samých vynikajících muzikantů. Některé riffy asi z hlavy jen tak nedostanu. Je sice pravda, že někdy je těžké přes ty hromady mrtvol zahlédnout alespoň malý záblesk světla, ale to k tomuto stylu patří jako k hrobníkovi lopata. Velmi výrazná deska s jasně daným poselstvím. Zahnívající kus odvrácené strany lidské mysli. Přeju příjemně morbidní dobrou chuť! Vítejte v brutálním království, kterému vládnou DEVOURMENT krutě a spravedlivě (všichni stejně nakonec zemřeme jejich rukou a ještě nám to bude dělat radost).


Seznam skladeb:

  1. Legalize Homicide
  2. Fifty Ton War Machine
  3. Conceived In Sewage
  4. Fucked With Rats [feat. Travis Ryan]
  5. March To Megiddo
  6. Today We Die, Tomorrow We Kill
  7. Heaving Acid
  8. Carved Into Ecstasy
  9. Parasitic Eruption

Čas: 33:26

Sestava:

  • Mike Majewski – zpěv
  • Ruben Rosas – kytara
  • Erik Park – bicí
  • Chris Andrews – basa


http://www.facebook.com/DevourmentOfficial
http://www.myspace.com/devourment
http://www.last.fm/music/Devourment
http://www.relapse.com/


Zveřejněno: 05. 09. 2013
Přečteno:
4159 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 09. 2013 20:03 napsal/a Asphyx
tedy
to mě nenapdlo, a víš že máš pravdu?! Díky za názor...každopádně to je asi to, co mi na letošním albu vyhovuje...
05. 09. 2013 19:38 napsal/a pekop
DEVOURMENT
Mně to přijde, že kapela otočila kormidlo směrem ke Cannibal Corpse. Ale možná je to jen můj dojem. 7 bodů