Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Za kapelu odpovídal kytarista Tomáš Svoboda.

Prostor tentokrát dostává kapela, která má leccos za sebou, tudíž by teoreticky neměla figurovat v 10 otázkách. Ale v poslední době o ní nebylo příliš slyšet... Takže k restartu a novinkovému materiálu se vyjadřují deathmetaloví SEPSIS.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

V roce 2002. Pokud vím, zakládal kapelu Jirka Haramul a ten prvotní impuls bych hledal někde v něm. SEPSIS je latinsky otrava krve.

Představte jednotlivé členy a zda již někde hráli?

Členové dnešní sestavy už jsou po několikáté vyměněni. Personální změny je to, co tuhle kapelu potopilo. Ale doufám, že po obnovení bude tahle sestava  alespoň pár let finální.
Sestava:
Zpěvák je Michal Jandák, účinkoval v kapele Full Time Job. Bubeník Jan Šebek, bubnoval v projektu Lewd Odium, basák je Dominik Vichra, basoval 4 roky v Enemy soil east. Já jsem leader a kytarista Tomáš Svoboda, v SEPSIS hraji i s pauzou necelých 6 let. Před SEPSIS jsem účinkoval asi v 5 různých projektech, ale ani jeden mě nechytl natolik, abych tam vydržel.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

EP jsme natáčeli hlavně proto, abychom měli materiál, kterým budeme v nové sestavě prezentovat novou éru SEPSIS. Přece jenom, z původních členů jsem zbyl jenom já. A tak jsme ho prostě nahráli a ani jsme nepočítali s tím, že ho vydáme. Co se týče naší spokojenosti s nahrávkou. Já osobně si myslím, že zvukový posun mezi CD - WNM A EP – DBtL je jasně znatelný. Určitě i hráčská technika je na trošku vyšší úrovni. Kluci jsou s nahrávkou spokojeni. Se svými předchozími projekty nedosahovali takového výsledku ani po pár letech fungování jejich kapel. Myslím, že můžeme být hrdí. Náklad uděláme jenom maličký pro naše potřeby. Dáme našim fanouškům možnost si EP Dawn Before the Light stáhnout zdarma. Link najdou po našem křtu 20.4.2013 na našich profilech na FB, Bandzone a Myspace.

Texty – proč jste se rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Určitě jde hlavně o to, že máme všechny naše vzory v zahraničí a chceme, aby naše hudba byla co možná nejsrozumitelnější pro všechny národnosti. Angličtina je přeci mezinárodní jazyk. A mimo to zpívat česky to, co zpíváme anglicky, by nás asi zavřeli do Bohnic. Pro předchozí alba byl vždy textařem Jiří Haramul. Texty na With no Mercy byly dělány koncepčně a točily se příběhově okolo schizofrenie a vražd, který si dotyčný neuvědomuje. Dawn Before the Light nám otextoval bývalý basák Dimitrij Borovkov. Texty na Dawn Before the Light jsou hodně kacířské, něco jako válka s nebem.
Při dalším skládání se budeme řídit zase nějakým tematickým vzorem.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo v této podobě nám dělal někdo z tehdejších Grodhaisn prod. Ale nechceme logo zatím měnit, všem se nám líbí a bereme ho jako stmelující  faktor. Autor Obalu CD – With no Mercy je Roman Kýbus. A musim říct, že to co jsme chtěli, se mu povedlo znázornit znamenitě. Autor obalu Dawn Before the Light je Peter Betko Gothoom prod., který nám zcela náhodou pomohl s grafikou na toto EP, za což mu moc děkujeme. Strašně se nám líbil jeho návrh plakátu na naše minitour a tak jsme ho požádali, zda by bylo možné tento motiv použít, protože jsme měli jisté potíže s realizací grafické části. On nám bez váhání pomohl, je to šikovný grafik a výborný člověk. Co se týče plakátů, webů, grafiky a informací, které jsou na nich k přečtení a prohlížení je moje práce. Grafická část je pro nás důležitá, vypovídá o kvalitě kapely a je nedílnou součástí image každé kapely.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Já si poslední dobou libuji v Immolation a Faceless a nový Testament jsou výborní. Nicméně rozhodně neberu to, co poslouchám jako inspiraci, hraju a vymýšlím, co mě napadne a  to, že se občas stane, že je to něčemu podobné, není rozhodně záměr. Nebereme to tak, že hudba, kterou posloucháme je naše inspirace, to už dávno ne. Ale chceme hrát death metal po svém, jak nás to baví a snad to baví i fanoušky. Přece jde o UNDERGROUND, nejsme kapela hrající na velkých festivalech, i když by to bylo pěkné. Co se týče kluků, jsou na tom podobně s vkusem. Prostě posloucháme to, co se nám líbí.
 
Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Ne neposílali, rozhodli jsme se to vydat sami. Sice jsme některé společnosti zkoušeli kontaktovat, ale nemělo to kladnou odezvu.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

S předchozí sestavou jsme za ta léta měli dohromady kolem 135 koncertů s poměrně velkými kapelami. Například: Condemned (USA), Wasteform (USA), Mucopus (USA), Ressurection (USA),  Fleshgod Apocalypse (IT), Horrid (IT), Skyforger (LAT), Splattered Mermaids (SWE). Teď máme za sebou jenom pár akcí za ten první rok, kdy jsme v podstatě jenom skládali. Začátkem roku nám onemocněl bubeník na cca 3 měsíce a nemohl hrát, takže jsme trochu stagnovali. Jeden koncert ale stojí za zmínku, i když se úplně nepovedl, ale zahráli jsme si s Ressurection (USA) a Vermin (GER).

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Už jsme v minulosti hráli několikrát v Rakousku i na Slovensku. Myslím, že nám prozatím v nové sestavě tyto dvě destinace budou stačit. Určitě se pokusíme dostat naší hudbu živě i někam dál, ale to bude záležet na příležitostech, které se budou dát nějak uchopit. Ale rozhodně tohle se bude týkat až příštího roku, tento rok jsme chtěli nejraději skládat a tvořit CD jako celek. A následně doufáme v úspěch tohoto nadcházejícího počinu. Od toho se budou odvíjet další úspěchy. Rozhodně se ničeho takového nebojíme, ale uskutečnit nějakou šňůru není sranda. Chce to někoho, komu se dá opravdu věřit. Budeme doufat, že se nám něco takového povede, a že na to budeme mít jak hráčsky, tak psychicky i finančně.

Plány do budoucna...

Prvotní pro nás bude vymyslet a natočit plnohodnotné CD a následně ho vydat. Zahrát si na velkých festivalech. Dostat tak naši hudbu do co nejširšího okruhu lidí. Zahrát si s našimi ikonami.

RECENZE

Web:
http://bandzone.cz/sepsis
http://www.myspace.com/sepsisdeathmetal
sepsiscz@seznam.cz


Zveřejněno: 09. 04. 2013
Přečteno:
3593 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář