Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Za opavskou metalcorovou kapelu odpovídal Ozzy.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

The Fall of Ghostface vznikli v roce 2008, tehdy ještě jako pětičlenné uskupení. Sám jsem u zrodu kapely (a tedy i vzniku názvu) nestál, ale stejně si myslím, že pro každého z nás (i Vás) znamená název něco osobitého. Já sám mám pojem “Ghostface“ spojený s postavou z filmu Scream, nesoucí stejné jméno a představující jakési ztělesnění hrůzy. “Pád Ghostface“ pro mě pak představuje pokoření pomyslných okrajů vlastního strachu.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?


Zrovna nedávno jsme kolektivně vzpomínali na své předchozí kapely a projekty a bylo pro nás těžké se tomu nesmát. Radim (22) a Šonaj (22) spolu začínali v punkovém uskupení Porucha Ucha, kde všem Opavákům ukazovali, jak se hraje ten nefalšovaný, syrový punk, který se dostal do srdcí spousty lidí včetně Mikeše (19), který působil v punk-rockové kapele Parchanti. V kořenech TFOG však nedřímá pouze punk, ale i pravá metalová srdce z ocele. Adam (24) drtil baskytaru v metalové mlátičce Kolobos a posléze kul trpasličí sekery v heavy metalových Iron Dust. Já sám (Ozzy, 21) jsem hbitě házel řepou v metalcorové partě Whispervoid a kontrastem k naší drsné minulosti je Haňa (22), která několik let svým hlasem hladila duše lidí s dětským sborem Jeřabinka

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Většina našeho posledního počinu, EP Notes to Enhance, vznikala za dveřmi fulneckého HC3 studia, kde se potila krev. Konečné části pak tvořily mé party nahrané ve zvukové laboratoři Slezské univerzity v Opavě. Finální mix měl poté na starosti mistr zvuku Martin Linda, který do Notes to Enhance vnesl ten správný prostor. Do EP jsme vložili veškerou svou energii a i přes časovou trýzeň, kterou jsme si sami způsobili brzkým ohlášením vydání, a přes maličké nedostatky, které s odstupem času na EP vnímáme, jsme na náš debut více než pyšní. Na koncertech se vždy najde několik nadšenců, kteří nás chtějí podpořit jeho koupí. Prodáváme jej za symbolických 50 korun a nálepkou zdarma, honosící se naší ninja chobotnicí.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Nejen, že je angličtina strašně melodická, ale nese s sebou i jakousi entitu, která textům dodá to pravé „echt“. Symbolicky řečeno, pohladí na duši i vyburcuje k činům zlověstným. Může se to zdát jako klišé, ale já mám angličtinu raději než češtinu. Texty na Notes to Enhance psal Radim s Adamem a myslím, že po přečtení to jde poznat. Radim se zabývá společností jako celkem. Varuje nás před jakýmsi menším zlem, které máme možnost napravit, budeme-li se opravdu snažit. Adam vypráví příběh jednotlivce (Last seen in May), sladce osobitý monument opuštěného srdce. Texty k nové tvorbě mám na starosti já. Snažím se kombinovat příběhy obyčejného života s vlivy, jež působí na nás všechny, a do toho všeho vnést kapičku osobitosti. Takový meridian mezi černou a bílou.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?


Autorem přebalu EP a většiny další grafiky je Petr “Šonaj“ Janoš, jehož grafický um velmi obdivuji a nad jehož nápady a výtvory mi pokaždé zůstává rozum stát. Věříme, že v dnešní době tvoří nemalou tvář kapely také vizuální stránka, a tu dokáže Šonaj interpretovat víc než dobře. Na obalu Notes to Enhance můžeme vidět ženu, pozorující vesnici, která čelí invazi jakýchsi obřích krabů. Seriózní pohled znázorňující smutek, zoufalství, vztek, ale také správnou dávku absurdity, která se stala nedílnou součástí tváře The Fall of Ghostface. Všechny tyto kontrastní prvky pak dokreslují celkový dojem z raubířského eposu, vyprávějící jak příběhy pochybného jednotlivce, tak i zkresleného obrazu zkažené společnosti.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?


Ačkoliv se vždy nakonec sejdeme právě v hudbě, kterou hrajeme, naše hudební chutě neznají mezí. Našimi mp3 přehrávači projde vše od aktuální popové muziky, čistě elektronické hudby a hudebních parodií až po technickou metalovou hudbu. Mezi naše největší zdroje inspirace však patří velikáni z August Burns Red, groteskní tóny Britů Enter Shikari a samozřejmě mašiny jako Parkway Drive nebo We Came as Romans.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Naši tvorbu se snažíme šířit, jak jen je to možné, a neskutečnou pomoc v tom představuje náš booking Euphory Production v čele s Marcelem Palovčíkem, který nám už zařídil nejedno skvělé vystoupení.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?


V současné době má The Fall of Ghostface na kontě něco kolem padesáti koncertů, z nichž více než polovina byla odehrána za poslední rok v aktuální sestavě. Každý koncert je něčím osobitý a to platí pro každého z nás. Dokázal bych vyjmenovat zážitky z každého z nich, protože jsem byl vždy plný energie, kterou jsem čerpal z davu lidí, užívajících si naši hudbu. Největším zážitkem pro mě bylo vystoupení v polském Krakově, kde jsme pro změnu byli my tou zahraniční kapelou a atrakcí, na kterou se všichni přišli podívat.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Máme za sebou koncerty na Slovensku a v Polsku. Samozřejmě chceme naši hudbu šířit za hranice a nedílnou součástí takovéto propagace je ambice se tam často ukazovat. Proto nezahálíme a do akcí v zahraničí se ženeme takříkajíc po hlavě.

Plány do budoucna...


Určitě neplánujeme zpomalit, ba naopak. V tuto chvíli připravujeme nový singl March of the Pirate Squids, který bude doprovázen naším debutovým videoklipem. Zároveň rozšiřujeme merchandise o trička, pilujeme show, píšeme nový materiál a aktivně koncertujeme. Do The Fall of Ghostface vkládáme většinu našeho volného času a neustále se snažíme prolomit pochybné hranice našeho společného snu. Nejsme jen kapela, jsme rodina a ta spolu vždy drží pohromadě.

Facebook.com/thefallofghostface

Bandzone.cz/ghostface

Zveřejněno: 04. 12. 2012
Přečteno:
3598 x
Autor: Milhauz | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 12. 2012 11:58 napsal/a Milhauz
koho by zajímalo
jak vznikl název The Fall of Ghostface - http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/562806_3603637932466_1702079661_n.jpg