Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

DARCHAIC – Purgatorium CD-R 2012, vlastní náklad

Od našich slovenských sousedů, konkrétně pak z města Galanta, pochází skupina DARCHAIC, kterou v roce 2008 vytvořili již ostřílení hudebníci z tamních končin. Po debutu „Spirit Black Heretic“ (2010), přichází letos tahle parta ke svým fanouškům s novým albem pojmenovaným „Purgatorium“.

Pro milovníky hudebních škatulek musím hned na začátku podotknout, že tvorba skupiny je dosti rozmanitá a tím pádem i obtížně zařaditelná do jednoho hudebního pytle. Jako takové souhrnné a výchozí by se určitě dalo použít obecné označení Metal, pod nímž při důkladnějším rozboru nalezneme například prvky thrashe, deathu, progresu a částečně i gotiky, blacku nebo ambientu.

Úvod první skladby „Since Birth Of Eve To End Of E.V.“ obstarává krátké melancholické intro, po jehož doznění už následuje thrash/deathová exploze, která posluchače naprosto pevně usadí do křesla. Píseň však následně přináší i pomalejší zádumčivé pasáže (časté změny tempa nás ostatně budou provázet po celou dobu poslechu CD, jelikož jsou v podstatě charakteristickou vlastností pro tvorbu Darchaic) a výraznou kytarovou linku. I následující věc „Staff Of Asclepius“ má pomalejší začátek, okořeněný tamburinou, ale po chvíli se naplno rozjede thrashmetalovým směrem. Trojka „Phlegethonian Bloodstream“ se nejprve tváří jako vcelku poklidná doommetalová tryzna, ve své druhé polovině se ale proměmí v naprosto zběsilou deathmetalovou jízdu. Čtvrtá v pořadí „Circean Intoxication“ se nese v duchu poklidnějšího thrashe s melodickou kytarovou vyhrávkou. Z ostatních skladeb bych rád ještě zmínil hodně melodickou šestku „Koros – Hybris – Ate“, kde zpěvák a basák v jedné osobě Kuna předvádí variabilitu svého vokálu a posluchačům se představuje v několika pěveckých (místy až recitačních) polohách a pak také zcela poslední vál, titulní „Purgatorium“, což je věc nesoucí se v pomalejším valivém rytmu s ambientním koncem.

Veškeré kompozice umístěné na tomto CD tak v sobě mají nejen patřičnou tvrdost, hutnost, v některých pasážích bych řekl až bestiálnost, ale zároveň si v sobě ponechávají i dostatečnou melodičnost a nalezneme v nich  spoustu technických kytarových i klávesových pasáží. Marně přemýšlím o tom, zda je na naší scéně nějaká podobná kapela, která by svou hudbu tvořila v podobném duchu, jako DARCHAIC, ale přesto, že pár těles kombinujících v úvodu zmíněné styly (nebo alespoň část z nich) určitě existuje, je třeba uznat, že chalani z Galanty jsou do značné míry originálním seskupením. Otázkou do budoucna je, kam až ještě v té kombinaci stylů hodlají muzikanti zajít, aby to nebylo už přespříliš, jelikož i některé pasáže na tomhle CD jsou na poslech docela složité a rozhodně nejsou stravitelné po prvním přehrání a fanoušek si k nim musí najít cestu pozorným poctivým poslechem. Rozhodně to není nic pro ty, co ve svém MP3 přehrávači projedou a vzápětí smažou deset alb za den. Ale já věřím, že si kapela najde dost příznivců, kteří budou ochotni pozorně a v klidu naslouchat, jelikož si to určitě zaslouží.

Ještě zbývá doplnit, že k pořízení zvukového záznamu využili DARCHAIC, stejně jako spousta dalších kapel, zaběhnuté bzenecké studio Shaark, kde pod taktovkou Petra Nejezchleby a Pavla Hlavicy strávili několik březnových dní letošního roku. Velmi zdařilé je i provedení obalu (i když je jednoduchý, zato s veškerými texty), o jehož grafickou podobu se postaral Johny Blacky.

Seznam skladeb:

  1. Since Birth Of Eve To End Of E.V.
  2. Staff Of Asclepius
  3. Phlegethonian Bloodstream
  4. Circean Intoxication
  5. Reign Of Cain
  6. Koros – Hybris - Ate
  7. Diogenesis
  8. Purgatorium

Zveřejněno: 29. 09. 2012
Přečteno:
3697 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář