Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

1.4.2012, Praha - Modrá Vopice

Na prvního máje se konal večírek pro opravdové fajnšmejkry v oblasti grindcoru. Na svědomí ho měli chlapci z L´Inphantile Collective (Neonarcis). A kde jinde se mohl konat, než již v tradiční Modré Vopici. Přestože tento klub dvakrát nemusím, po přestavbě se posunul o několik pozic nahoru a už to není zapadlá hospoda pro punkáče. I na tomto grindovém večírku jsme jich mohli pár vidět, přesto převládali především metaloví drsní hoši. Pořádající agentura i kapely rozbalili své stánky s merchandise a vše se připravovalo na první vystupující.

Těmi byli zběsilí grindeři PERFECITIZEN. Pokuď je neznáte, vězte, že se jedná o bývalé členy z Alienation Mental. Vlítli na věc s obrovskou vervou a roztříštili všechny a všechno. Velmi dobře zahraný grindcore, toho nejostřejšího ražení a o maximální rychlosti. Zahráli Forgery, Evolution či cover od řezníků Brutal Truth – Ill Neglect. Ocenil bych i obrovskou energii, se kterou se pohybovali na pódiu. Diváka koncert daleko víc baví, když mu kapela předává takovou porci síly.

Po konci první české kapely, přichází malá pauza, po níž následují borci z DIPHTERIE. Ti už se usadili na židličku mezi pražskou metalovou smetánkou a drží se jí zuby-nehty. Jejich úderný metalcore pokračoval v nastavené laťce a nadchnul už značně rozjařené publikum. Většina lidí už se přesunula blíže k pódiu a prostor před ním začínal být slušně zaplněn. Slyšeli jsme Claustrophobic, Ze tmy záře či Finger in the eye. Rozhodně nezklamali a předehřáli pódium pro první zahraniční star.

Tou jsou Italští experimentátoři PSYCHOFAGIST. Mají na svém kontě již pěknou řádku nahrávek a odehraných koncertů. A co to vlastně hrají? Naprosto šílenou kombinaci noise, grindcoru či jazzu. A tato hudba je skutečně zabíjející. V jedné chvíli rozjedou ultrarychlou sypanici, aby vzápětí zpomalili a rozehráli jazzovou rytmiku. Choromyslné skřeky vycházející z úst zpěváka se zakousávají do těla každého přihlížejícího. Disharmonie, jakou vkládají do svých tónů, přivádí každého k radosti i zběsilosti. Největším zážitkem se stává okamžik, kdy Stefano  sestupuje z pódia mezi lidi a rozjíždí svou show ve stoje i vleže. Tento osobní přístup jistě všechny potěšil a přidal kapele obrovské plus. Odehráli výborný set a klub jim za to náležitě poděkoval.

Na závěr přicházejí hlavní protagonisté večera, kterými se stali kanadští FUCK THE FACTS. Ti přijeli v rámci svého tour prezentovat zejména poslední počin Die Miserable. Ten kapela vydává pod mamutím labelem Relapse Records, stejně jako dvě předchozí desky. Rozhodně to neznamená, že by nějak zpychli. Nadále se drží undergroundu, vydávají si sami splity či singly a cestují bez větších nákladů, na které by měli právo. Toho si na nich velice cením. Jejich ústřední postavou je sympatická zpěvačka Mel, která dodává svým ženským půvabem maximální šťávu do jejich hudby. Hrají grindcore v klasičtějším podání než předchozí Psychofagist a všechny naprosto uhranuli. Opět je zde vidět energická show, nejen Mel, ale i všech ostatních členů. Slyšet songy z poslední desky naživo se pro mě stává obrovským zážitkem. Jen kvůli nim stálo za to dorazit ten den do Vopice. Rychlé riffy a bicí každou chvíli vystřídají hutnější tóny v pomalejším tempu. Naprosto fantastická show.

Ossiemu z L´ Inphantile Collective se podařilo uspořádat možná jeden z nejlepších grindcorových okamžiků tohoto roku. Zvuk byl na poměry tohoto klubu rozhodně kvalitní a vše dobře připraveno. Fuck the Facts jistě neřekli své poslední slovo a doufejme, že v budoucnu jim to bude šlapat stejně dobře, jako doteď. Klobouk dolů.

Seznam skladeb českých kapel:

DIPHTERIA:
Void
Claustrophobic
Wagner
Ze tmy záře
Take
Newermind
Vitamin x
Finger in the eye

PERFECITIZEN:
Forgery
Productivity
Electrification
Evolution
Ill neglect  (Brutal Truth)
Nonsense
Psychotarget
Indifference
Regret
Eop53sbteotw
Oou place
Assimilation

Zveřejněno: 10. 04. 2012
Přečteno:
3425 x
Autor: Louluk | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář