Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Sobota 17.3.2012, Zbiroh - Sokolovna, Arakain, Absolut Deafers

ARAKAIN jede turné. No, dobře, nic neobvyklého... ARAKAIN jede turné ke 30. letům, které uplynuly od vzniku. Ještě lepší. ARAKAIN jede turné s Lucii Bílou. No..., to tak bývá, že Lucka si zahostuje při výročních koncertech. Ale Lucie s ARAKAINEM jede celé turné a bude mít tentokrát svůj blok v třihodinovém koncertu. No..., tak to je super, vynikající. Turné čítá čtrnáct koncertů a při prohlédnutí zastávek turné vidím i Zbiroh a říkám si: "Nikdy nic a najednou toto". Jak se to říká vlastně v dnešní hovorové mluvě mladých? "Dobře Ty!"

Mít ARAKAIN skoro za dveřmi a nejít, to bych si asi neodpustil. Ale s pravdou ven. V minulosti, když jsem byl ve zbirožské sokolovně na dvou, třech akcích, tak se mi nikdy nepozdával zvuk. Prostě a jednoduše byl špatný. Měl jsem z této akce tedy celkem obavy... Ale  zase – ARAKAIN ve Zbiroze... to je teda něco. Až tak často se u nás metalové koncerty nekonají, je to tady prolezlé dechovkou a vrcholem je, když se na reklamních plochách objeví plakát Škwor...

V reportáži na ESAZLESA ve Strakonicích jsem četl něco o pozdních příchodech a abych se nezařadil mezi opozdilce, tak jsem vyrazil včas. Ono přijít na doraz na tento koncert by bylo moc špatný. Za prvé předchozí koncerty byly vyprodané brzy po oznámení turné, aná by bylo třeba vylepit byť jediný plakát. Hlava na hlavě prý byla na prvním koncertě 9. března v Polné a to samé v Plzni o tři dny dřív než ve Zbiroze (v Plzni lidi vraceli lístky, protože by museli stát jen v předsálí). A za druhé jsem potřeboval dokoupit ještě jeden lístek, kterých zbývalo málo – snad jen pár desítek. Nakonec jsem se dozvěděl, že v předprodeji bylo prodáno asi 900 lístků, takže celková návštěvnost mohla být zhruba kolem jednoho tisíce.

Přesně ve dvacet hodin za zvuku tvrdých metalových rytmů v úvodu nastupují pro mě a většinu lidí neznámí ABSOLUT DEAFERS. Úvodní pecka je velmi svižná heavy metalová skladba třeba ve stylu Saxon. Kapela nastartovala koncert velmi svižně. Podle slov v písní mě napadá název skladby Antichrist. Později zjišťuji, že to tak je. AD zahájili svůj set pro poměrně plný sál a lidí neustále přibývalo.

Absolut Deafers se na turné ARAKAINu střídají společně s kapelou Menhir. Vznik AD se datuje ke sklonku roku 2007, další rok se kapela formuje, skládá první písně a na podzim přichází první koncerty. Následující roky jsou ve znamení personálních bouří, stěhování z Frýdlantu nad Ostravicí do Ostravy, přibude pár nových písniček... a v roce 2011 přichází první mini turné, na kterém se kapela rozhodla nahrát debutové CD/DVD s názvem Live! - through 10,000 holes. Ke konci roku přichází turné s Vitacitem a teď stojí na pódiu s ARAKAINEM.

V hardrockových až tvrdších metalových pasážích se neseme dál a tomu všemu vévodí rytmika s basákem Jokerem za mikrofonem. Dalších skladby, jako jsou B.I.T.C.H. nebo Mesmerize, u mě vyvolaly pouze podupávání nohou do rytmu. Nic víc, nic míň. Poslední skladba byla (oproti ostatním) zpívaná v češtině – Lhář II (Soumrak). V každém případě zhruba třičtvrtěhodinka připravila živnou půdu pro hvězdy večera a publikum přijalo kapelu docela vřele. Nic ve zlém, ale osobně bych se při delším setu zřejmě začal nudit.

Sál je plný, nedá se hnout. Menší úprava pódia, odkrytí Doxovy bicí soupravy. Drnčení budíku, který na nás bude zvonit ještě dvakrát, protože koncert ARAKAINU je rozdělen do tří bloků. Krátká projekce v retro socialistických zprávách, na obrazovce se objevuje znělka starých Televizních novin, reklama v podobě pana vajíčka... a slyšíme informaci, že na nahrávce Posloucháte Větrník se objevuje mladá pražská kapela s podivným názvem ARAKAIN. Máme rok 1987 a z pódia se na nás valí skladba Nesmíš to vzdát. Rifle, otrhaná džíska a mlaďoši jsou na pódiu. Samozřejmě roky plynou dál, jak si může každý všimnout na projekci, každý rok s albem, kdy vyšla dotyčná skladba, se spálí v prach a je tu pokračování. ARAKAIN na nás sype staré thrashové hity Amadeus, Šeherezád, Gilotina nebo vynikající Kamenej Anděl. Je tu rok 1992 a velkou radost mi udělala oblíbená píseň Kolonie termitů z alba Black Jack. Po jedné písní z každého alba a jsme s Kyborgem v roce 1998. Čas neúprosně plyne rychle, ale na ARAKAINu to není znát... No, trochu asi ano, kapela si dává oddych. (úsměv)

Nevím, zda musím tuto "neznámou mladou" kapelu představovat, zaslouženě je v Galerii legend (Ceny Břitva). Dobře, trochu ji (pro mladší čtenáře) představím a za menší nepřesnosti se omlouvám, protože to udělám letem světem. V roce 1982 se dávají dohromady Aleš Brichta, Jiří Urban a Mirek Nedvěd z kapely Apad. Přibírají kytaristu Rožďalovského a basáka Maršíka. Na postech kytary se vystřídali později ještě Šterner a Podskalský, které v roce 1986 střídá Mirek Mach, který s menším výpadkem, kdy v kapele hrál Krob, působí dodnes. V témže roce doplnil kapelu basák Zdeněk Kub, který vystřídal Ježka, který ještě dřív nahradil Maršíka. Léta prvních koncertů, překážek a nástrah tehdejšího režimu, přichází první singl, první vyprodání Lucerny... Jen co se nám sestava stabilizovala (Brichta-Urban-Mach-Kub-Nedvěd), tak nám nastávají změny na postech bicmenů. Přichází Jenčík, kterého o dva roky později nahradí Robert Vondrovic a poté Štěpan Smetáček. S posledně jmenovanými vznikají první kultovní alba Thrash the Trash a Schizofrenie. Změnám není konec a za bicí usedá Marek Žežulka. Vzniká dobré album Black Jack, které zaznamenalo mírný odklon z thrashových vod. Mimochodem album nebylo dlouhá léta k sehnání a až v roce 2011 byla vydána reedice. Přicházejí alba Salto Mortale, S.O.S. a Apage Satanas. A tak jak šel čas s ARAKAINEM, tak se postupně odvíjí koncert. respektive turné, které je postaveno na chronologické koncepci.

Jenže... V začátcích působila v kapele ještě Lucie Bílá. Řekl bych, že k ARAKAINU prostě patří a jen na čas si odběhne do jiných pěveckých vod... (úsměv) Dav netrpělivě čeká, až se nejpopulárnější česká zpěvačka objeví, a moje zdání je takové, že někteří lidi přišli jen na ní. Na projekci se objevují dobové černobílé fotografie ARAKAINu, odpočítávání... tři - dva - jedna a na scéně se objevuje trošku plachá, ale usměvavá LUCIE BÍLÁ. Působí na mě doopravdy plachým dojmem, ale to je určitě tím, jak je zaskočena takovým vřelým přijetím všech fanoušků. Ale je to milé a všichni jsou nadšení. Přesouváme se opět do hluboké totality a na pódiu křepčí mladá Lucka a z repráků se na nás žene mrazivý hlas ve skladbách Cornouto a Satanica. Po letité baladě Ztráty a nálezy, která nikdy nezestárne, si pro nás Lucie připravila novou písničku s datem 2012 V ruce svírám kříž, která se určitě zařadí mezi klenoty. Musím uznat, že jí to fakt moc sluší. A její hlas, ten je přímo brilantní... Přidá ještě jednu novější – popovější skladbu Maraton z pera Osvaldová/Soukup, která se objevila jako bonusová skladba na albu Restart. Skromná Lucka děkuje, určitě jí naše nadšení moc těší a řekl bych, že i když by měla být na ovace zvyklá, tak jí to neustále překvapuje a udivuje jak velký aplaus dostává. Lucka oznamuje, že jí někdo na pódiu chybí, tak nezbývá, než vyvolat Honzu. Na řadě je přímo skvělá balada Zimní královna. Lucie není plachá laňka, ale pořádná dračice, která s Honzou trošku laškuje a vlastně celá kapela se nevyhnula jejím svůdným pohledům a publikum jakbysmet...

Druhá pauza. Máme po 23. hodině a dvě hodiny koncertu jsou za námi. Hodně lidí je unaveno a část jich jde na chvíli ven. Někteří se sunou pomalým krokem k domovu. Jasně, můj odhad byl správný, pár lidí přišlo právě na Lucií Bílou. Možná některé i překvapilo co že to Lucie zpívá... (úsměv) Na projekci sleduji barevné fotografie ARAKAINU. Sestavu Brichta-Urban-Mach-Kub-Žežulka nám po albu Farao a Forrest Gump, respektive po výročním koncertu k 20. letům ARAKAINU opouští zpěvák Aleš Brichta. Místo Aleše se za mikrofon postaví takřka neznámý Petr Kolář. ARAKAIN nelení a nahrává album Metalmorfoza. Změnám není konec a opět se nám vymění bicmeni. Novým se stává Lukáš Doksanský. Omlazený ARAKAIN (Toužimský-Urban-Mach-Kub-Doksanský) od roku 2005 stihl natočit již čtyři alba a jeden výroční živák. Warning!, Labyrint, Restart a poslední album z letopočtem 2011 se jmenuje Homo sapiens..?

Odpočítávání začíná, je tu poslední zvonění a ARAKAIN vkročí na pódium do poslední dekády svých mladých třiceti let. Samozřejmě už to není taková retro džísková doba, ale moderní ARAKAIN jak je známý z posledních let. Kůže, Steely... taková změna. (úsměv) Jirka Urban nahodil dres v "barvách ARAKAINu" s třicítkou na zádech. Začínáme skladbami Do zdi a Magor, které nazpíval ještě Aleš. Opět se přibližně hraje po jedné skladbě z každého alba a z poslední doby po dvou písních. Ale než se dostaneme k novince, tak Honza na podiu vítá Radka Zíku. Zpěvák Radek působil v kapele Extraband a Gepard, nyní jezdí po štacích Extraband Revivalu a protože má hlas příbuzný s Davidem Coverdalem, tak působí ve Whittesnske Revivalu. Mimo jiné v roce 1999 vznikl projekt Kain na kterém zahostoval právě i Radek. Duet s Honzou si vystřihl ve skladbě Strom života a sólo v pomalejší písničce Černý koně z velmi chytlavým refrénem. Trošku se mi zdálo, že to trochu zvukově pokulhávalo. A máme tady poslední alba. Po Ďábelské hře jsme se přehoupli do let 2009 a 2011. Poslední skladby, respektive třetí část koncertu přitáhla do popředí mladší fanoušky, na které skladby jako Paganini, Marat a Forsage působí jako magnet. "Hrál jak Paganini..." a nebo "Nevíš sám co chceš od života, kráčíš dál s tváří idiota..." zpíval snad celý sál (nebo aspoň ti mladí). A mně se taky zdálo, že tento mladší set se nesl v dravějším tempu než první blok koncertu. Kluci nám prostě vůbec nestárnou...

Co je, co je... co je co je co je... Bez přídavku přece nemůžou odejít. Co je, co je... co je co je co je... Doxa za bicími a jede se dál: Co je, co je... co je co je co je... "Víš co vůbec na tebe čeká, jenom si zakládáš na malér, ta tvoje hudba bude veta..." a poslední tradičně Apage Satanas.

Je pár minut po půlnoci, je čas se odebrat domů. U mě dobrý, Lucie nezklamala, snad ani nemohla, ale předčila mé očekávání. ARAKAIN měl tento výroční program postavený moc dobře. Bylo to sice Best of tour, ale žádná nostalgická jízda to nebyla. Kapela ukázala svoji dravou, ale i klidnější tvář s velmi příjemným šperkem v podobě Lucii Bílé. Moje hodnocení je takové, že tento koncert zůstane na dlouhou dobu mým best of...

ARAKAIN setlist:

1. část:
  1. Nesmíš to vzdát (Cesta) - 1987 Posloucháte Větrník ´3
  2. Amadeus - 1990 Thrash the trash
  3. Šeherezád - 1990 Thrash the trash
  4. Gilotina - 1991 Schizofrenie
  5. Kamenej anděl - 1991 Schizofrenie
  6. Kolonie termitů - 1992 Black Jack
  7. Zase spíš v noci sama - 1993 Salto mortale
  8. Adrian - 1996 S.O.S.
  9. Kyborg - 1998 Apage satanas

2. část s Lucii Bílou:
  1. Cornouto - 2002 Archeology
  2. Satanica - 1986
  3. Ztráty a nálezy - 1992 History live
  4. V ruce svírám kříž - 2012
  5. Dotyky - 1992 History live
  6. Maraton - 2009 Restart
  7. Zimní královna - 2002 Archeology
  8. Tygřice - 2012

3. část:
  1. Do zdi - 1999 Farao
  2. Magor - 2001 Forrest Gump
  3. Prázdnej kout - 2003 Metalmorfoza
  4. Strom života - 2005 Warning!
  5. Černý koně - 2005 Warning!
  6. Ďábelská hra - 2006 Labyrint
  7. Paganini - 2009 Restart
  8. Skrytá kamera - 2009 Restart
  9. Marat - 2011 Homo sapiens..?
  10. Forsage - 2011 Homo sapiens..?
  11. Proč? - 1987 SP
  12. Apage satanas - 1998 Apage satanas

Zveřejněno: 22. 03. 2012
Přečteno:
4461 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 03. 2021 09:05 napsal/a Štěpán
Nemám
Ja budu sami 2021 2012
25. 10. 2012 08:48 napsal/a Klára
Lístky
Zdar lidi, mám na páteční koncík v Praze jeden lístek navíc, kdo nemáte, tak za 390,- je váš. Volejte nebo pište 605 837 953
23. 03. 2012 11:59 napsal/a 4horsemen
Maraton
album Missariel (1992), taky je v reportu napsané Soukup/Osvaldová
23. 03. 2012 11:56 napsal/a 4horsemen
Warning
Jasně, spletl jsem se o album, Warning - zpěv Petr a Honza jako host. Maraton, že vyšel na Restartu je v reportu uvedeno a není důležité kdo jej na albu zpívá, protože na koncertě byl Maraton v bloku s Luckou, tak podobně jako Ztráty a nálezy. A starší skladby byly také v bloku s Luckou. Tak jasně že starších písní je víc, spousta je jich třeba na Archeology. Ale myslím, že jde hlavně o písně, které jsou někde na řadovce a aby tam byl průřez 30. lety. Dají Symfonii a lidi začnou psát proč tam nebyl Gladiator s Motýlem noci...
23. 03. 2012 11:32 napsal/a DW
?
Lucka si někdy sama psala písničky?