Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

Situaci kolem Andělských nominací komentují Iny, Kverd a Radek.

Jako každý rok, tak i letos se bude udělovat cena Anděl. V nám nejbližší kategorii hard´n´heavy byly nominovány na hlavní cenu tyto kapely:

Všem kapelám bylo položeno šest stejných otázek, týkajících se pouze a jen cen Anděl. Za Gride odpovídal Iny, Heiden zastupuje Kverd a za Silent Stream Of Godless Elegy si vzal slovo Radek.

Máte vůbec radost z toho, že jste se objevili v nominaci v cenách Anděl?

Iny: Tak asi jako každého, kdo ve svém oboru získá nějakou nominaci, nás to samozřejmě potěšilo. Kdo tvrdí, že by ho nominace na jakoukoliv cenu nijak nezasáhla, podle mého názoru prostě kecá. Na druhou stranu tomu nepřikládáme žádný velký význam. Je to jen názor omezené skupiny lidí, která je limitovaná organizátory téhle ceny. Ani pořádně nevím, kdo tam je a jak celá nominace funguje mi vysvětlil až Láďa Oliva v sobotu na koncertě v Ostravě. Nikdy jsem se o to nezajímal a hudební ceny mě obecně spíš odpuzují. Myslím si, že hudba není olympiáda a dělat jakési stupně vítězů k ní moc nejde. To, že nějaká kapela vyhraje, ještě neznamená, že je podle mého gusta a líbí se stejně mně jako porotcům. Kapely si vybírám spíš podle recenzí, zážitků na koncertech nebo podle doporučení kamarádů, ne podle toho, kolik nasbíraly cen.

Kverd: No samozřejmě, je to pro nás úplný šok. Nic podobného jsme absolutně nečekali a radost z toho máme ohromnou. Vím, měli bychom být patřičně depresivní a sklíčení, plakat cestou do práce a pít pivo ze zamračených kelímků, ale není to tak. Umíme být setsakramentsky veselí a tahle nominace je dobrou záminkou.

Radek: Samozřejmě. Není to žádný Slavík nebo klikací soutěž na netu. V porotě sedí lidé, jejichž názor nás zajímá. To, že jsme byli s Návazem nominováni, považujeme za ocenění naší muziky a vážíme si toho.

Uspěli byste radši v této ceně nebo si víc vážíte jiných ocenění, např. ceny Břitva?

Iny: Jak jsem již nakousl, ceny, žebříčky a hitparády pro nás nemají žádný zvláštní význam. Já, a myslím, že i ostatní, si vážíme především lidí, kteří chodí na koncerty nebo je pořádají, lidí kteří na koncertech paří, jsou odvázaní z naší muziky, koupí si triko nebo desku, vydají nám desku, nechají nás přespat, uvaří pro nás jídlo… Často to dělají i za cenu vlastního prodělku, omezení vlastního pohodlí, jen kvůli tomu, aby nás slyšeli hrát a přijeli jsme do jejich města. Když se někdo dokáže pro GRIDE takhle „obětovat“, je to pro nás to nejlepší ocenění.

Kverd: Já myslím, že jsme schopní hodně přirozeně a uvolněně, s nestrojenou radostí a zájmem uspět v obou zmíněných anketách a klidně i nějaké další, hehehe. Nebudu tu jednotlivé ankety porovnávat, to si myslím, že sem nepatří. Jsem moc rád, že tu jsou.

Radek: Celou dobu, co jsme skládali Návaz, nahrávali u Grapowa, propagovali desku na desítkách koncertů i festivalů, jsme nemysleli na nic jiného než na Anděla a Břitvu. Proto muziku děláme. :)))

Proč byste za loňský rok měli bodovat zrovna vy?

Iny: Protože jsme nejvíc hard a určitě nejvíc heavy. Dohromady vážíme kolem půl tuny.

Kverd: Protože jsme udělali jinou desku než všichni ostatní, na nic si nehraje, nikam se necpe, prostě jenom je a lidi to evidentně fascinuje. Protože jsme se vlastní prací a pilí dokázali dostat ven z naprosté nehudební žumpy. Protože možná můžeme měnit pohled lidí na blackovou (nebo z blacku vycházející) produkci made in CZ a protože je to všechno pro nás fakt ohromná satisfakce za veškeré porodní bolesti, kterýma jsme si museli s „Dolores“ projít i za roky hraní a vyvíjení se, kdy jsme byli lidem pro smích. Dnes se můžem pousmát my.

Radek: To je spíš otázka na akademiky, kteří nám chtějí dát svůj hlas, ne? :) Nahráli jsme desku, za kterou se tuzemská scéna ve světě rozhodně nemusí stydět, přitom si dál šlapeme svoji cestičku a nedíváme se, co „frčí“. To by z mé strany asi stačilo. Samochvála mi moc nejde, omlouvám se. :)

Když už byste neměli vyhrát vy, komu ze zbylých dvou kapel byste cenu přáli a proč?

Iny: Tak HEIDEN vůbec neznám. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY jsem viděl živě v létě a byli hodně dobří. Mám od nich starší Relic Dances na vinylu a to je bomba. Takže asi oni.

Kverd: Přál bych to Radkovi Hajdovi a SSOGE. S tou deskou měli obrovský množství práce a výsledek mluví za sebe dostatečným způsobem. Obdivuju jejich pracovitost a nasazení. „Návaz“ je navíc opravdu poetický český album a to mi pokaždé imponuje.

Radek: Samozřejmě oběma s přáním, aby jim cena opravdu k něčemu pomohla – hraní na festech, smlouva u zahraniční firmy atd atd… Hudebně jsou mi bližší Heiden, ale ocením i kvality Gride.

Kdo si myslíš, že skutečně vyhraje? Doplň i proč?

Iny: Fakt nevím, ale myslím si že GRIDE to nebudou. Jsme na to moc nespoutaní, špinaví a divocí.

Kverd: SSOGE, protože jestli to budeme my, někdo vůči nám jistě uspořádá kárnou výpravu. Pod židlema budem mít připínáčky, ve schránce hovno, zablokovaný mobily, vybitý okna, nervózní kočky a vyplašený psy, hady a rybičky. V Brně už nebudem moct na pivo, leda snad někam na periferii. A hrát? Pche, hrát my budeme maximálně na pohřbech, hehehehe.

Radek: Heiden. Nahráli fakt dobrou desku. Dokonce i já jsem si ji přes rozpočet omezený hypoškou a dvěma dětmi pořídil. :) Navíc vyšli před koncem roku, což je ideální termín, protože se vám ta deska akorát tak usadí v hlavě, kdežto Návaz už je vlastně rok „starý“. :) Pozoruju to sám na sobě – kdyby ses mě zeptal, co jsem nejvíc poslouchal, určitě bych si vzpomněl na Thy Catafalque, ale už ne na desky, které jsem sjížděl na jaře. A v neposlední řadě – my už dva Anděly máme, takže může dojít i na „dejme šanci mladším, resp. neokoukaným“. :) Hraje to vlastně do karet Heiden i Gride, že? :) Nakonec – ono to nějak dopadne…

Budete zklamaní když nevyhrajete?

Iny: Jelikož nás ani ve snu nenapadlo, že bychom byli na nějakou takovouhle cenu nominováni, tak nás nebude mrzet, když ji nedostaneme. Je nám to jedno.

Kverd: Ne, ona i ta nominace je pro nás něco tak nečekanýho a neuvěřitelnýho, že to vlastně pořád teprve vstřebáváme a hádám, že ještě nějakou tu dobu budem.

Radek: Viz odpověď na druhou otázku. Už máme nakoupené kapesníčky. :)))


Zveřejněno: 26. 02. 2012
Přečteno:
3484 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 03. 2012 19:00 napsal/a Coornelus
Heiden
gratuluju :-)
27. 02. 2012 12:05 napsal/a Ladislav Oliva
Nominace
Johan to vysvětlil velice přesně. K tomu, co píše Pepa - jakékoliv hlasování v Andělovi a Břitvě je samozřejmě dáno subjektivním názorem jednotlivých hlasujících. Občas někdo těmto anketám vytýká \"neobjektivitu\", leč ono to jinak nejde. Objektivně lze měřit např. teplotu vzduchu, ale těžko hudbu. Hodnocení hudby je vždy subjektivní, jen s tím rozdílem, že zatímco na něčem se ti pisálci ve větším počtu shodnou (jako třeba Heiden, Gride či SSOGE), což pak v těchto anketách slaví úspěch, na tom ostatním se shodnou méně.
27. 02. 2012 09:53 napsal/a Johan
Břitva, Anděl
Myslím, že už to tady několikrát zaznělo, ale klidně to ještě zopakujeme... Do Břitvy hlasují publicisté věnující se tvrdé muzice (od rocku přes punk, HC, všechny možný metaly až po grind), bez jakéhokoliv omezení – Láďa Oliva připraví seznamy nahrávek, událostí..., rozešle všem potenciálním hlasujícím avízo a pak sečte hlasy těch, kteří hlasovali. Hlasuje se ve spoustě kategorií, ostatně tady na webu jsou nominace zveřejněné v sekci Postřehy. Anděl je trochu jiný model, hlasující vybírá Michal Husák, počet je o poznání nižší a také rozsah je úplně jiný – hlasuje se pouze pro tři alba v prvním kole, v druhém pro jedno z tří, které v prvním kole získaly nejvíce hlasů.
27. 02. 2012 08:20 napsal/a PEPA
nominace
mě by zajímalo jak to je s těmi nominacemi na Anděla ale třeba i na břitvu?? Kdo a jak nominuje??? Jinak já jsem pro takovéto \"publicistické\" ankety. Je to dobrá možnost jak konkretně ukázat na to kvalitní. I kdyý to samozřejmě je omezeno suběktivním pohledem hlasujících.
26. 02. 2012 20:01 napsal/a kverd
ceny
Mě se líbí, že tu podobné ceny jsou. Je to pro mě důkaz živatoschopnosti scény jako takové. Ti lidi to dělají nezištně a se zápalem, zájmem. Za to jim bezpochyby náleží poklona. Vím a jsem 100% za fakt, že hudba není soutěž - není třeba se předhánět (ono se to možná víc říká než tak bere), ale ceny Břitva nebo Anděl pro mě vždy byly jakousi příjemnou tečkou za uplynulým rokem, to by mi chybělo ;)