Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

V rámci akce BŘITVA DESETILETÍ, která proběhla 29. října v brněnském klubu Melodka, byla rovněž založena GALERIE LEGEND, do níž jako první vstoupily níže uvedené 3 kapely.

První kapelou uvedenou do "Galerie legend" cen Břitva je česká rocková legenda OLYMPIC.

Skupina již roku 1963 debutovala komponovaným pásmem "Ondráš podotýká…", během nějž pouze doprovázela početný zástup zpěváků a zpěvaček. Po jejich odchodu a výrazném ovlivnění beatlemánií vznikla dodnes slavná alba "Želva" a "Pták Rosomák", která položila základ české bigbítové písně.

Přestože 70. léta jej zastihla v popovém marastu, s nástupem 80. let soubor chytil druhý dech, realizoval ceněnou trilogii "Prázdniny na Zemi" – "Ulice" – "Laboratoř" a jeho popularita kulminovala vyprodanými Lucernami a ziskem tří Zlatých slavíků. Po téměř metalovém přitvrzení na albu "Když ti svítí zelená" a krátkém odmlčení přišel úspěšný návrat s albem "Dávno" a zisk dalších tří Slavíků.

Kapela za celou svou kariéru prodala přes 3 milióny nosičů, přičemž spočítáme-li veškerá vydaná alba, singly, živáky, výběry, reedice, videa, knihy a zpěvníky, dojdeme téměř k číslu 200, což je cifra, která v české rockové historii nemá obdoby.

Mezi nejslavnější hity souboru patří písně "Dej mi víc své lásky", "Snad jsem to zavinil já", "Želva", "Dědečkův duch", "Krásná neznámá", "Pták Rosomák", "Dynamit", "Otázky", "Bon soir mademoiselle Paris", "Slzy tvý mámy", "Osmý den", "Okno mé lásky", "Jasná zpráva", "Jako zamlada" a mnohé další.

V kapele působili například zpěváci Miki Volek a Jiří Korn, kytarista Ladislav Klein, baskytaristé Pavel Chrastina a Milan Broum, klávesisté Miroslav Berka a Jiří Valenta, bubeníci František Ringo Čech, Jan Antonín Pacák, Petr Hejduk a Milan Peroutka, ale především zpěvák, kytarista a skladatel Petr Janda.

Skupina příští rok oslaví neuvěřitelných 50 let své existence.


Druhou kapelou uvedenou do "Galerie legend" cen Břitva je česká metalová legenda ARAKAIN.

Skupina po svém vzniku v roce 1982 se stala nejvýraznějším průkopníkem českého metalu a na přelomu 80. a 90. let prožila mimořádně úspěšné thrashmetalové období, které završila vrcholná alba "Thrash The Trash" a "Schizofrenie".

Následné počiny "Black Jack" a "Salto Mortale" sice přinesly částečné zvolnění, zejména alba "Apage Satanas" a "Farao" však potvrdila trvale vysoký instrumentální a repertoárový standard, jakým se po tak dlouhou dobu nemůže chlubit žádná jiná česká metalová formace.

Přestože kapela v novém století prošla personální a především pěveckou obměnou, nadále prokazuje i výrazný koncertní potenciál, dokreslený také společným vystoupením se symfonickým orchestrem.

Mezi nejslavnější hity souboru patří písně "Metalománie", "Nesmíš to vzdát", "Ztráty a nálezy", "Gladiátor", "Proč?", "Amadeus", "Šeherezád", "Kamennej anděl", "Gilotina", "Zapomeň", "Zase spíš v noci sama", "Marilyn", "Slečna Závist", "Apage Satanas" a mnohé další.

Kapelu tvořili či stále tvoří kytaristé Jiří Urban a Mirek Mach, baskytarista Zdeněk Kub, mnoho různých bubeníků a také zpěváci Aleš Brichta, Petr Kolář a Honza Toužimský. Kdysi dávno zde jako host zpívala rovněž Lucie Bílá.

Skupina příští rok oslaví již 30 let své existence.


Třetí kapelou uvedenou do "Galerie legend" cen Břitva je česká punková legenda VISACÍ ZÁMEK.

Skupina po svém vzniku v roce 1982 relativně unikla režimnímu tažení proti nové vlně a již v únoru 1984 odehrála slavný koncert na pražském Žofíně.

Přestože koketovala i s prvky reggae, metalu a dalších stylů, během 80. let se vypracovala do pozice nejznámější formace českého punku, vydala vůbec první tuzemský punkový singl a především svými porevolučními alby shrnula svou předchozí éru.

Pro spoustu posluchačů se kapela stala čímsi jako "vstupní branou" do punkové scény, do níž vnesla značnou porci nadhledu, díky které se dodnes těší velké popularitě.

Mezi nejslavnější hity souboru patří písně "Traktor", "Cigára", "Stánek", "Vlasta", "Domovnice", "Stromeček", "Dopravní značky", "Všechno má svůj čas", "Známka punku" a mnohé další.

Kapelu tvoří zpěvák Jan Haubert, kytaristé Michal Pixa a Ivan Rut, baskytarista Vladimír Šťástka a bubeník Jiří Pátek, přičemž v této sestavě hraje již od svých prvopočátků, což nejen v tuzemských poměrech představuje naprostý unikát.

Skupina příští rok oslaví již 30 let své existence.

www.cenybritva.cz



Zveřejněno: 01. 11. 2011
Přečteno:
3416 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář