Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Sobota 1.10.2011, Praha – Chapeau Rouge

Na minifest Graveyard Session vol. 2 byly pozvány vesměs pražské začínající kapely, v roli speciálního hosta se představili zkušení borci Elysium, kteří každoročně pořádají svůj festival Týnecký mazec. A právě dvě smečky, které si zahrály i v Týnci, ukázaly, že v nich něco je, i zde, a to Unborn, kteří už také mají leccos za sebou a pořádající Repulse, křtící novinku Blinded.


Do klubu jsem dorazil o něco později, neboť jsem se o trochu zdržel na Onion festu v Hořovicích, pořádaném místní kapelou Amok; mimo jiné zde zahráli thrashoví Assessor nebo darkmetaloví Avenger. Takže partu, která Graveyard session otevírala, MORHOLD, jsem zastihl jen na poslední dvě skladby. Kluci hrají thrash metal a rychlými kytarovými riffy a chraplák Tomáše Holera se střídá s volnějšími melodicky zpívanými vstupy. Zatím je kapela na startu, takže není divu, že v některých momentech působí tak nějak nevýrazně. Před pár dny pokřtili Morhold svoje první EP The End Is Closer Than You Think.


DISASTER můžeme po krátké odmlce (hledání bubeníka, přestup basáka k mikrofonu) vidět opět od ledna tohoto roku na koncertních podiích. Mě na nich zaujala kulometná palba bicích, jimž sekundovaly dvě kytary, zpěvák a zpěvačka s morbidním hlasem. Oba dva vokalisté se navzájem dobře doplňovali a metalcorová smečka rozproudila krev v žilách přítomných i stále ještě přicházejících, takže pod pódiem se plac poprvé slušně zaplnil. Zanedlouho můžeme očekávat EP s aktuálním materiálem.


A máme tady kapelu, kolem které se dnešní večer vše točilo. Mladá nadějná partička REPULSE má zdá se pořádně našlápnuto do světa a když ne do světa, tak aspoň do českých hudebních vod. Kapelu jsem poprvé viděl na již výše zmiňovaném Týneckém mazci, kde avizovala natočení a křest EP v Praze. Je tady intro a thrashmetalová banda s až deathovým vokálem Martina Halmy nám představuje skladby, které se objevují na EP Blinded. Po odehraných čtyřech skladbách přichází čas křestu. Epko Blinded pokřtil šampusem basák Herry z The Blackstone Chronicles se slovy, že EP je nářez a že přeje vše nej kapele. Poté Martin vyhlásil soutěž o tři CD. Otázka zněla, kdo uhádne stopáž již zmiňované fošny. Snad se mezi fans objevili tři matematici, kteří to trefili (úsměv). Koncert Repulse pokračuval dál ve svižném tempu. Perfektní jsou skladby Rising Sky, Silent Eyes, (kde Martin tiší hlas do šepotu) a vypalovačka The Scream of Memories. Za zmínku u Repulse stojí nejmladší člen kapely, a to patnáctiletý (!) bicmen Pavel Chotěbor. Odvádí velmi dobrý výkon a jeho bicí mají neuvěřitelnou palebnou sílu. Nechtěl bych to zakřiknout, ale myslím, že na scéně se objevil nesmírně talentovaný bubeník.


Zkušení thrash metalisté UNBORN jsou aktivní již od roku 1996, tusdíž za sebou mají spoustu vystoupení a také dvě dlouhohrající alba. Tlačili do nás skladby z letošního alba Six Ways of Suffering, jako třeba Silent Evil nebo No Second Chance. Hudba Unborn, hlavně zpěv Alexandra Sembera, mi v určitých momentech připomíná Chucka Billyho z Testament. Unborn odehráli kvalitní koncert, který u fans sklidil patřičný ohlas.


Na scénu nastupují THE BLACKSTONE CHRONICLES, kteří předvedli slušný nářez plující na vlnách progresivního death metalu. Byla to poslední kapela, která měla pod podiem hodně příznivců, žel jejich aktivita nebyla valná (nepodařilo se nikoho rozhýbat...), což nejspíš zapříčinila skutečnost, že hudba TBCH je hodně variabilní a spíše poslechová, protože se neustále mění tempa a rytmus, takže klasickému mlácení hlavami není zrovna nakloněná. Ale to nic nemění na tom, že TBCH se dočkali vřelého přijetí. Kapela taky připravuje k vydání své EP.


Jiří Veselý a jeho snadno zapamatovatelný vokální projev, to jsou thrash-deathovÍ ELYSIUM. Na svém kontě již počítají tři řadová alba, poslední Nine ways to leave z roku 2009. Kapela slušně zahrála svůj zkrácený set, který otevřela řežbou Bloodstained Bridal Veil právě z posledního alba. Vypadalo, že se publikum trochu rozhýbe, objevil se i malinký pokus o mosh. Následovala Present of Speed, aktivita potenciálních pařmenů ale začala ochabovat – blížila se půlnoc, takže se dostavila únava. Po poslední skladbě kapela stejně jako ty předchozí, sklidila zasloužený potlesk, ale zamrzelo, že zvukař příliš nevěděl, co dělá...


Ono není divu, že v tak malém klubu se táhl problém ze zvukem. První potíže se objevily u Unborn se zpěvem a ke konci akce nebylo zpěvákovi Elysium chvílemi rozumět, hudba přehlušila zpěv. Pan zvukař není zřejmě zvyklý na metalové akce, ani se není čemu divit, když festival proběhl v klubu, kde se většinou se hraje reggae, house, funky a pár rockových akcí. V každém případě se ale lidi dobře bavili, hodně jich přišlo podpořit hlavně kapely Repulse, Unborn a The Blackstone Chronicles. Je určitě dobře, že se stále objevuje spousta mladých kapel a podobné akce jako Graveyard session jim mohou pomoci do širšího povědomí.





Zveřejněno: 04. 10. 2011
Přečteno:
3628 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 10. 2011 22:53 napsal/a Jakub_TBC
Tančící death
Stačí se variabilně strkat :)
04. 10. 2011 18:55 napsal/a 4horsemen
Tančící metalcore
Tak jasný, někdo tam mohl tančit :-) Hlavně, že se líbilio.
04. 10. 2011 13:58 napsal/a Dave
The Blackstone Chronicles
Každý metalcore je variabliní, na to se musí umět \"tančit\" :-)