Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

TANKER - Voices promo CD-R 2004 - vlastní náklad

Promáček se slabou čtvrthodinkou muziky nám přišel ze severní Moravy od kapely Tanker (to je název). Ta existuje už od roku 1996, ale k mým smyslům zatím nedorazila. Podle přiloženého dopisu se kapela řadí do ?nové? škatulky art metal a tvoří ji 5 členů: Cat (zpěv), A.D. (klávesy), Peter (kytary, zpěv), Carlos (baskytara) a Lada (bicí). Zhodnocení proma by prý kapele pomohlo při směřování dalších skladeb nového alba ? to je tedy zodpovědnost jako hrom!

Ale zodpovědnosti se nebojme a šup s placičkou do přehrávače. Na první poslech se podle mého o nějakej art metal nejedná a nejedná se nejspíše ani o žádnej jinej ?metal?. Se zařazením stylu Tankeru mám stejný problém jako nedávno se Strangemind, ale abych aspoň trochu škatulkáře uspokojil, tak snad doom rock s vlivy gotiky.

První skladba se pomaloučku rozjíždí, k vysokému ženskému zpěvu Cat se po chvilce přidává mužský zpěv. Skladba plyne ve středním tempu, příjemnou melodii vykouzlí tu klávesy, tu kytara. Cat dostává více prostoru, ale i Peter má ve Voices docela dobrý hlas a duet obou je podařený, ostatně jako celá první skladba. Horší pocity mám z dvojky, která je sice svižnější a kytarovější, ale nebýt vysokého zpěvu Cat, tak mi to přijde (kromě prostřední pasáže, která je OK a asi opravdu art) jako nějakej bigbítek na tancovačku, hlavně když tady má zpěvák prostoru na můj vkus příliš a chvílemi mi jeho projev přijde tak trochu falešný. Takže jestli mohu radit, tak tímto směrem bych se při přípravě nových skladeb nevydával. Protože trojka jasně ukazuje kde je síla skupiny ? v pomalých melodických pasážích a kvalitním hlasu zpěvule. Moc hezká melodie se v téhle poslední skladbě urodila, motiv kláves je možná jednoduchý, ale pěkně se to poslouchá. Zpěv je nejlepší právě v téhle poslední písni a dominující vokalistku semtam doplňuje zpěvák. Ono by možná nebylo od věci nechat zpívat hlavně slečnu (teprve osmnáctiletou) a s mužským hlasem více šetřit.

Kde se nahrávalo se v bookletíku neuvádí, ono se tam totiž neuvádí nic. Přeložený dvojlist - předek vidíte nahoře, vzadu nic a uvnitř taky nic. Na spodním obalu je jen fotka a seznam skladeb ? když už obal z tiskárny, proč tak chudičký co se informací týká? Ale obal není největší slabinou téhle nahrávky, tou je zvuk. Studio opět uvedeno není, ale pro nahrávání plnohodnotného alba bych šel jinam. Zvuk je nevýrazný, plochý, prostě obyčejný průměr ? nejvíc se nepovedly bicí, hlavně ve druhé skladbě, kde jejich zvuk trhá uši; nejvíce se povedl Catin zpěv, který je křišťálový. Přitom namáknutý zvuk by tuhle kapelu nakop hodně nahoru.

No, myslím, že už rad bylo dost. Potenciál tam je jasnej ? cit pro melodii, šikovná zpěvačka, instrumentalisté jakbysmet (hlavně kytarista, škoda, že kytara není více vytažena, třeba by druhá skladba zněla metalověji). Na tom je třeba stavět a pro desku dobře vybrat studio - tomu, kde bylo stvořeno Voices, dát vale.

Čas: 14:11

Skladby:

1.Voices

2.Day By Day

3.Final Sign

www.tanker.cz


Zveřejněno: 17. 06. 2004
Přečteno:
3509 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 06. 2004 12:18 napsal/a Johan
re: ale co
jasne, tanker piva je OK, ale mozna by z nej taky nekdo zesilel, az by se mu to zacalo kazit :-)
18. 06. 2004 18:01 napsal/a marty
ale co.....
zase takovej pivní tanker vůbe silena vec neni!!! :-)
18. 06. 2004 11:12 napsal/a Petr z Tankeru
Název Tanker
Já (Petr) jsem jediný z původního Tankeru (1988!),který byl vždy z Frýdku-Místku. Díky za reviews !
18. 06. 2004 00:20 napsal/a Píst
Tanker
No je fakt, ze ten nazev je silenej. Vzpomínám, že někdy v r. 1992 uz takova kapela existovala, ale tuším, že byla z jižních Čech.