Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

INFERNAL BLAZE/MALUM – Split CD, CD-R 2011, Cripple Sounds Records

Zplozenci pekel střezte se! Je tady hned dvojitý blackmetalový nášup z řádně zatuchlého podzemí hlavního města, matičky Prahy. Než začneme obracet kříže, bedlivým poslechem přesvědčíme se ponejprve, zda-li se pod kotlem pekelným poctivě a řádně přitápí. Hlavním personou jak Infernal Blaze, tak Malum je kytarista a zpěvák Nocturnus Umbra. Na nahrávce je to satanžel znát, neboť produkce obou kapel je podobná jako vejce vejci. Zde vidím hlavní kámen úrazu této nahrávky. Myslím, že do budoucna by bylo lepší směřovat svou energii pouze do jedné kapely a netříštit nápady do dvou, téměř stejně znějících spolků. Při pozorném poslechu jsem ale nakonec pár rozdílů přeci jen našel.

Kvartet Infernal Blaze vznikl v roce ´98 a na svém kontě má jedno demo a EP. Na splitku nabízí čtyři autorsky původní skladby, které jsou nasáklé zhoubnou temnotou a nesou se v duchu ortodoxního BM "strohých forem". Nocturnus Umbra - zpěv, kytara, Aznagoth - kytara, Bizzarr - basa, doprovodný zpěv a Kubajs - bicí. Muzika samotná není žádná hudební ekvilibristika, jedná se zde o navození těch správných potemnělých nálad a vzývání pokleslých nočních stínů. Na samotný úvod vybraná, pomalá skladba Human Funeral se nese právě v takovém stylu. Jestliže tohle byl můj pohřeb, tak s druhým songem Crucified Son, už mě hrobník zahazuje hlínou. A jde mu to pěkně od ruky. Rychlost vítězí. Ve třetí skladbě nazvané jednoduše III., dojde i na pomalejší party, ale jinak tradiční řemeslo. Vrcholem této čtyřpísňové infernální kolekce, je zdá se skladba The Shining. Osmiminutový poměrně členitý opus, kde je ke slyšení i krátké psychotické kytarové sólo. Zlověstný krákoravý vokál z hrdla Nocturnuse,působí dojmem chorého kazatele. Zvuk je spíše klasicky demáčový, ale jinak v rámci stylu celkem ucházející. Nahrávka byla pořízena během letošního lednového měsíce v Krytostudiu a o její zvukové ošetření se postaral basák Bizzarr.

Duo Malum pak tvoří náš starý známý Nocturnus Umbra - zpěv, kytara, programování bicích a Kotzkovssen - sólová kytara, basa. No a jak říkám, až na malé drobnosti, je tvorba Malum podobná tomu, co produkují i Infernal Blaze. Syrový, rychlý a neučesaný satanistický black metal. Snad i díky naprogramovaným bicím, které znějí o něco průrazněji, než živý bicmen Kubajs v Infernal Blaze, mi tvorba Malum zní trochu důrazněji. Jinak klasika, prolínání rychlých a pomalých pasáží, temné kytarové vibrace, i basa pěkně tvrdí muziku. Pekelné zpěvy Nocturnovy jsou téměř totožné s těmi v Infernal Blaze, takže nic objevného. Při poslechu ve sluchátkách mi přijde jeho skřehot jakoby zdvojený. Malum nabízí také čtyři autorsky původní skladby, přičemž dvě poslední Monocracy Of Lunacy (ve které bicí programoval a také si "zapěl" Bizzarr) a Malum IV. (Sataninsanity), považuji za nejlepší věci na CD. Malum svou nahrávku sfoukli během dvou dnů, také v Krytostudiu. Celý materiál se mi ale celkem rychle oposlouchal. Postrádám zde nějaké silnější momenty, chybí tu muzikantské nápady. Nadšení a zápal pro věc by tu byl, ale to mi nestačí.

Tenhle demáč si určitě zařadíte do své sbírky, ale budete pravděpodobně hledat nějaký kloudný důvod, k jeho dalšímu poslechu. Pakliže zrovna nespíte přímo v rakvi s warpaintem na tváři. Po prvním letmém přehrání ani nezaznamenáte, že jsou na vypáleném, potištěném CD-erku dvě kapely. Produkce obou skupin se mi slévá v jednu a teprve až podrobnější poslech, odhalí nepatrné, avšak nijak zásadní rozdíly mezi oběma nahrávkami.

Matným dojmem na mě působí i barevně divný obal, byť téma kostnice není špatné. Jednoduchý booklet kromě kompletních textů, nabízí i fotografii všech zúčastněných, řádně "vystajlovaných" zlo synů s nezbytným corpsepaintem na obličejích. Infernal Blaze hodnotím za pět bodů. Malum mě zaujali o něco více, dal bych klidně pět a půl bodu, ale to naše bodovací stupnice neumožňuje. Nakonec jsem se rozhodl pro hezkou "plichtu" 5:5

Čas: 45:21

Seznam skladeb:

INFERNAL BLAZE:
  1. Human Funeral
  2. Crucified Son
  3. III.
  4. The Shining

MALUM:
  1. The Hundreds Grimaces
  2. The Liberator
  3. Monocracy Of Lunacy
  4. Malum IV. (Sataninsanity)

http://bandzone.cz/infernalblaze
http://bandzone.cz/malum



Zveřejněno: 27. 06. 2011
Přečteno:
3411 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář