Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Obscene Extreme rozhodně není žádný festivalový nováček. Široko daleko nemá co se tohoto stylového ranku týče konkurenci. Na festival jezdí každý rok fanoušci brutální muziky z celé Evropy. O detailech jsme pokecali s hlavní osobou - Čurbym.

1. Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest - historie, dramaturgie, místo konání...

Ufff...ahoj chlape, tak na tohle odpovídám už posté, nemůžou rozhovory začínat nějak jinak he,he,he??? Dělám si jen srandu, OBSCENE EXTREME je fesťák zaměřený jen na ty nejextrémnější hudební styly a tak dávám prostor grind, death, crust kapelkám z celého světa. První ročník proběhl v roce 99 a pokračujeme každý rok a vždy druhý víkend v měsíci červenci se v parádním amfiteátru Na Bojišti v Trutnově strhnou hotové orgie pro všechny vyznavače extrémní muziky!!!

2. Kdy tě napadlo začít pořádat festival a co tě vlastně vede k tomu abys pokračoval?

Řadu let jsem jezdil na festy i mimo naši zem, třeba do Belgie, Holandska, Německa a hlavně v roce 98 jsem prvně navštívil FUCK THE COMMERCE a to pro mě byl prvotní impuls a geniálně jsem se tam pobavil, skvělá muzika a hlavně to setkání se spoustou kámošů, které jsem do té doby znal jen z dopisů mě dostalo a další věc byla, že v Čechách té doby skutečně chyběl festival, který by se zabýval grindcorem a zval zahraniční kapely atd. No a to asi nejdůležitější bylo, že v roce 99 jsem slavil 25 let a vždycky jsem chtěl udělat takové větší setkání kámošů, kde by nám hrála prima muzika a tak jsem prostě udělal první OEF...a ohlasy od kapel, fanoušků atd. byli naprosto fantastický takže jedu dál...

3. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí - takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití, Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Já myslím, že za ty roky musel být v Trutnově snad každý koho tahle muzika zajímá, ale ok...pojďme na to, areál "Na Bojišti" je dost známý hlavně díky jednomu z největších rockových festivalů u nás a to je klasický TRUTNOV, stejný areál využíváme i my na OEF...jde o parádní letní kino, takže člověk pokud chce si v klidu sedne a vychutnává vše vsedě či může jít křepčit přímo pod pódium, všude plno zeleně, kemp je situován v městkém parku (kdo chce může využít různých hotílků, ubytování přímo ve městě, více informací najdete na www.obscene.cz), všude plno zeleně, areál je na kraji Trutnova (směrem na Hradec Králové), od vlakáče či autobusáku to je tak 2 kilometry...osobně jsem ještě neviděl lepší areál na festivaly, a to není jen můj názor...každý rok se snažíme o vylepšení sociálního zařízení takže i tento rok tradičně přidáme toalety a více možností pro umytí...co se týče nabídky jídla, jediné omezení je, že veškeré jídlo musí být minimálně vegetariánské, ještě lépe veganské, proto také máme v areálu speciální veganskou jídelnu. A změny? Opět budeme mít větší pódium, pro kapely připravujeme vylepšený backstage a hlavně nástrojovka a vůbec zvuk bude top záležitost, takže myslím, že si to více než užijí...a pro lidi, jak už jsem říkál, vylepšené sociální zázemí a také se pokusíme vylepšit nabídku jídel a další věc kterou měníme je CREW, přímo na podiu budou stát a starat se o létající fanoušky lidi z kapel INGROWING, ISACAARUM, MALIGNANT TUMOUR atd., kteří májí nejvíce zkušenosí s tím kam až člověk co leze na pódium může zajít a tak pokud mohu touto cestou na fanoušky apelovat, myslete na to, nikdo se nebude zlobit, že vylezete na pódium a skočíte dolů, ale žádné velké onanie na pódiu prostě nejsou možné, pódium patří kapele a to by jste si měli uvědomit, nehledě na to, že můžete šlápnout do odposlechů či vytrhnout kabel z kytary a to by pak bylo fakt na nic, myslete na to prosím!!!

4. Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Jako každý rok půjde o téměř 50 kapel z celého světa, tento rok jde konkrétně o kapely ze tří kontinentů a 16 zemí světa. Já osobně se nemohu dočkat až poprvé uvidím britské grindery EXTREME NOISE TERROR, na tohle se fakt těším strašně moc, těší mě i to, že se vracejí ke svým kořenům pro které je máme tak rádi, takže jsem si jist, že právě tahle show bude jedním z vrcholů. A pak mám řadu dalších tipů jako třeba německé death/grind klasiky BLOOD, famózní gore sekerníky ze států EXHUMED, legendy goregrindu severské GENERAL SURGERY, tuze originální LE SCRAWL, řádně úchylné GRONIBARD a ROMPEPROP, švédské crust punkery UNCURBED, japonské gore death grind samuraje BUTCHER ABC a tak bych mohl pokračovat dál...

5. Podle čeho kapely na festival vybíráte?

Já sázím na svůj vlastní úsudek a dělám tenhle fest hlavně pro sebe, pro svoje vlastní potěšení takže vybírám jen kapely které mě nějakým způsobem zaujmou, samozřejmě mám finační limity a tak jednoduše nemůžu pozvat každou kapelu, ale spíše se snažim o určitý kompromis.

6. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupné asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to "ostatní" a co to "ostatní" obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Vstupné na našem festu je již třetí rok stejné a to je dle mě parádních 500,- kč, stále jsme ještě nevyřešili možnost předprodeje takže jako každý rok vstupenky budou k dostání až u hlavní brány do festivalového areálu...mohu vás však ujistit, že nemusíte mít strach o své místo na tomto festu, protože tenhle areál pojme až 20.000 lidí!!! Přesný rozpočet ještě nemám v ruce , ale každý rok je to plus či minus něco kolem 800.000 - 900.000,- korun, kapely dělají tak 300.000, zvuk 120.000, areál 150.000, toalety 65.000 a dál je řada dalších položek jako třeba security, hotely pro kapely, zaměstnanci festu, letáky, plakáty, doprava kapel z letiště a zpět, backstage restaurace a plno dalších drobných výdajů. Sranda to skutečně není, ale já myslím, že plno lidí to urcitě ví a každý chápe, že právě oni jsou prostě sponzory takových akcí bez kterých by ani Obscene Extreme nemohl fungovat.

7. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

V atmosféře, přijeď a uvidíš sám, je těžké tu atmosféru během toho víkendu popsat, ale pokud si někdy OEF navštivil víš o čem mluvím!!! Žádné bitky, žádné násilí, jen velice pokojné setkání vyznavačů extrémní scény z celé Evropy a někdy i světa a o to mi šlo při pořádání především. Potkat kámoše nové i staré, pokecat, zakřepčit na parádní muziku a proklepat ubývající kštici a prostě si ten víkend co nejvíce užít a tu šeď a starosti každodenního života nechat kdesi daleko...

8. Tip na návštěvnost...

3.000 maniaků!!!

9. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod.

Díky za podporu, nic jiného ani říkat nemusím!!! Bez vás by OEF nebyl, myslete na to, mějte se fajn a uvidíme se za pár týdnů!!! Pro aktuální informace sledujte www.obscene.cz !!! Čurby/obscene 6.6.2004


Zveřejněno: 09. 06. 2004
Přečteno:
3410 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář